Wees voorzichtig met leningaanbiedingen op internet

Als Facebook-groepsbeheerder of gebruiker van een ander netwerk bent u ongetwijfeld bekend met het probleem van kredietaanbiedingen. Je krijgt dagelijks talloze aanbiedingen. De aanbiedingen zijn meestal erg verleidelijk: lage rente, simpele formaliteiten, geen onderpand, geen BKR en helaas maar al te vaak geen krediet.

Geld lenen is niet alledaags

We verdienen niet elke dag geld en oplichters maken vaak misbruik van deze kennis. Steeds meer consumenten vallen in de val van valse leningbeloftes en in plaats van geld te ontvangen, sparen ze uiteindelijk geld omdat ze verwerkingskosten betalen voor een mogelijke lening die ze nooit zullen krijgen.

Vooral als u weinig geld heeft, zijn dergelijke leningaanbiedingen erg verleidelijk. Maar wees voorzichtig: je kunt ze meestal zien als vallen die na een tijdje sluiten:

Wat is de volgende stap?

Ten slotte wordt u benaderd door een vertegenwoordiger van de kredietinstelling die u zal vertellen dat er administratiekosten moeten worden betaald. Ze moeten op een Paypal-account worden gestort of via Western Union worden overgemaakt. Wat u echter niet weet, is dat oplichters een Paypal-account hebben verkregen via een oplichterij en deze gebruiken voor hun oplichting. Natuurlijk, als je eenmaal hebt betaald, hoor je nooit meer van de vertegenwoordiger en zijn vermeende bank.

Hoe herken je zo’n bedrog?

Kijk eerst eens goed naar het profiel van de potentiële verkoper. Daar vind je meestal enkele belangrijke aanwijzingen:

Enkele laatste tips

Registratie in BKR als bedreiging

Er zijn gevallen geweest waarin mensen werden lastiggevallen met telefoontjes, zelfs als ze in de eerste plaats geen interesse hadden getoond. Als het geld voor de eventuele kredietbemiddeling niet werd betaald, werden ze beledigd of bedreigd met inschrijving bij de Dienst Krediet Registratie (BKR) of naar de rechter stappen. Dit is natuurlijk pure oplichterij: wees niet bang en betaal geen kosten voor een lening die je nog niet hebt gekregen.

En als u al een lening heeft betaald die nooit is betaald, aarzel dan niet om het incident te melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau.

Lees verder