Wees voorzichtig met leningaanbiedingen op internet
Als Facebook-groepsbeheerder of gebruiker van een ander netwerk bent u ongetwijfeld bekend met het probleem van kredietaanbiedingen. Je krijgt dagelijks talloze aanbiedingen. De aanbiedingen zijn meestal erg verleidelijk: lage rente, simpele formaliteiten, geen onderpand, geen BKR en helaas maar al te vaak geen krediet.
Geld lenen is niet alledaags
We verdienen niet elke dag geld en oplichters maken vaak misbruik van deze kennis. Steeds meer consumenten vallen in de val van valse leningbeloftes en in plaats van geld te ontvangen, sparen ze uiteindelijk geld omdat ze verwerkingskosten betalen voor een mogelijke lening die ze nooit zullen krijgen.
Vooral als u weinig geld heeft, zijn dergelijke leningaanbiedingen erg verleidelijk. Maar wees voorzichtig: je kunt ze meestal zien als vallen die na een tijdje sluiten:
- de dienstverlener geeft aan een kredietdossier voor je te openen;
- hij garandeert uiteraard absolute vertrouwelijkheid en stuurt je een vragenlijst waarin je een hele reeks persoonsgegevens moet invullen;
- dan kunt u de ingevulde vragenlijst ondertekenen en retourneren;
- daarna wordt een kredietovereenkomst gesloten.
Wat is de volgende stap?
Ten slotte wordt u benaderd door een vertegenwoordiger van de kredietinstelling die u zal vertellen dat er administratiekosten moeten worden betaald. Ze moeten op een Paypal-account worden gestort of via Western Union worden overgemaakt. Wat u echter niet weet, is dat oplichters een Paypal-account hebben verkregen via een oplichterij en deze gebruiken voor hun oplichting. Natuurlijk, als je eenmaal hebt betaald, hoor je nooit meer van de vertegenwoordiger en zijn vermeende bank.
Hoe herken je zo’n bedrog?
Kijk eerst eens goed naar het profiel van de potentiële verkoper. Daar vind je meestal enkele belangrijke aanwijzingen:
- het profiel heeft weinig of geen persoonlijke foto’s en is pas recent gemaakt;
- de enige mededelingen verwijzen naar financieringsaanbiedingen en steeds in dezelfde bewoordingen;
- de persoon in kwestie is lid van veel groepen en publiceert altijd dezelfde financieringsrapporten;
- hij gebruikt vrij beschikbare e-mailadressen in Outlook of Yahoo, e-mailadressen die niet aan een financiële instelling zijn gekoppeld.
Enkele laatste tips
- deel uw persoonlijke gegevens nooit met vreemden;
- stuur nooit een kopie van uw paspoort naar dergelijke mensen;
- In geval van vermoeden andere Facebook-gebruikers of de beheerder van de betreffende groep informeren via de daarvoor bestemde buttons;
- wees vooral op uw hoede voor “geen BKR” en laagrentende aanbiedingen;
- negeer aanbiedingen uit het buitenland. U kent daar de geldende jurisprudentie niet en het is moeilijk om eventuele claims te onderbouwen.
Registratie in BKR als bedreiging
Er zijn gevallen geweest waarin mensen werden lastiggevallen met telefoontjes, zelfs als ze in de eerste plaats geen interesse hadden getoond. Als het geld voor de eventuele kredietbemiddeling niet werd betaald, werden ze beledigd of bedreigd met inschrijving bij de Dienst Krediet Registratie (BKR) of naar de rechter stappen. Dit is natuurlijk pure oplichterij: wees niet bang en betaal geen kosten voor een lening die je nog niet hebt gekregen.
En als u al een lening heeft betaald die nooit is betaald, aarzel dan niet om het incident te melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau.
Lees verder
€