Wees slim met je geld: bouw een buffer op!

Hoe kunt u zich het beste wapenen tegen de huidige financiële onrust? Zorg er in ieder geval voor dat je je kunt aanpassen aan onverwachte gebeurtenissen. Zorg voor wat buffers. NIBUD biedt ook verschillende vuistregels voor buffers. Dit artikel geeft een algemeen overzicht.

Opmerking

Deze tips zijn louter informatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke persoonlijke situatie is anders. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiële keuzes. De website van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goede bron van informatie. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Prijs verhoging?

Met vallen en opstaan ​​kunnen velen je vertellen dat snel rijk worden vaak gepaard gaat met enkele kanttekeningen. Velen dachten dat de AEX-index alleen maar hoger kon. Velen hebben ook gespeculeerd over een toekomst waarin de huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen. Helaas hebben ze nu een te duur huis als een molensteen om hun nek hangen. Als ze het verkopen, blijven ze achter met de resterende schuld omdat het minder oplevert. Wees slim en speel op veilig. Sparen heeft een ouderwets imago, maar het heeft een voordeel: als het op een standaard spaarrekening staat, kun je er altijd bij. Het is echt van jou. Nu weet je tenminste dat prijzen en huizenprijzen ook kunnen dalen.

Koop een huis dat bij je budget past

Als u in de toekomst een huis koopt, overweeg dan om een ​​huis te kopen met slechts één salaris. Als de kopers nog jong zijn, is de kans groot dat er na gezinsuitbreiding minder werk over is. Nu de prijzen voor kinderopvang stijgen, is dat niet geheel ondenkbaar. Ook is het slim om te berekenen wat er van je salaris overblijft na aftrek van de kosten van de tweede auto en kinderopvang. Misschien is het verstandig om pas te gaan werken als kinderen de basisschoolleeftijd bereiken. Ook is het niet meer vanzelfsprekend dat je steeds meer gaat verdienen naarmate je ouder wordt. Werkzekerheid is een utopie geworden. Werkgerelateerde kosten kunnen zijn:

Geld besparen is een kunst

Geld verdienen is geen kunst. Retentie, en misschien een redelijke vergroting, is een vaardigheid waaraan u moet werken. Verblind grote auto’s en huizen niet. Vaak hangen bijbehorende lasten als een molensteen om de nek van de eigenaren. En veel eigendommen die alleen in contanten zijn, voorkomen structurele vermogensopbouw op de lange termijn.

Buffers: inkomensverlies

Probeer voor een langere periode te sparen. Zorg dat je een buffer hebt. Er zijn veel verhalen over mensen die conflicten hebben met bijvoorbeeld het UWV of de Belastingdienst en vervolgens maanden moeten wachten op al dan niet uitbetaalde uitkeringen. Zorg voor een buffer van minimaal zes maanden voor de toekomst. Ook betalen de uitkeringsinstanties niet direct uit. Ook als u werkloos bent, kan het enige tijd duren.

Buffers: dingen die kapot gaan

Kun jij het aan als je auto het begeeft of een revisie nodig heeft? Als je geld moet lenen, ben je altijd duurder uit (als je al krediet krijgt). Vertrouw niet op de goodwill van iemand anders: je kunt van een koude kermis terugkeren.

Buffer: gemoedsrust

Helaas is reorganisatie momenteel relevant. Als u een beetje geld over heeft, bespaart u veel gemoedsrust. Als u de hoogste hypotheek heeft, komt u al in de problemen als een van u 75% of 70% van uw laatst verdiende salaris opneemt. Het vinden van een andere baan kost tijd. Bespaar je zorgen: maak een buffer. Maak een keuze: Kijk niet te veel naar de schijnbare rijkdom van anderen.€