Wees slim met geld: word minder materialistisch

Als je in de toekomst open en vrij je keuzes wilt maken, moet je je hoofd niet in een schuldenlus steken. Hoe minder materialistisch worden?

Opmerking

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Natuurlijk blijft u zelf verantwoordelijk voor de (financiële) keuzes in uw leven. De website van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goed startpunt voor vragen over geld. Handel bij problemen op tijd en vraag advies aan betrouwbare en gekwalificeerde adviseurs.

Slechte keuzes

Helaas beginnen de meeste mensen pas na te denken als ze met de feiten worden geconfronteerd. Afgestudeerden die onnodige schulden hebben gemaakt en een grote studieschuld hebben opgebouwd, zijn minder tevreden met hun leven en hebben meer psychische problemen.

Schulden en gezondheid

Zware schulden kunnen leiden tot een slechte gezondheid. Mensen met een hoog schuldgevoel slapen slechter, voelen zich angstiger en hebben meer lichamelijke klachten. Ook als je diep in het rood staat, heb je meer kans om zelfmoord te plegen. Mensen met schulden hebben ook meer kans op een depressie.

De belangrijkste tip: geen tv kijken

Een goede truc om jezelf en je kinderen minder materialistisch te maken, is door minder tv te kijken. Als we tv kijken, wordt constant de boodschap uitgezonden dat mensen die veel dingen bezitten gelukkig zijn. Hoe jonger de kinderen, hoe gevoeliger ze zijn voor de boodschap die reclame uitstraalt. En het is bewezen dat kinderen een grote invloed hebben op het koopgedrag van hun kinderen. Geld uitgeven staat gelijk aan succes. Onderzoek toont aan dat hoe meer televisie je kijkt, hoe materialistischer je wordt. Je perceptie van de werkelijkheid is eenzijdig vervormd. Je zou bijna denken dat een dure auto en een grote villa absoluut noodzakelijk zijn om gelukkig te zijn in het leven. Dit in tegenstelling tot wat echt belangrijk is: een goede gezondheid en hechte relaties met familie en vrienden.

Trucs voor het omzeilen van slimme advertenties

U kunt uw kinderen nog steeds educatieve films laten kijken door er een dvd in te doen. Dan heb je in ieder geval controle zodat de advertentie niet steeds tussen komt. Met oudere kinderen kunt u een spel spelen om de boodschap van de advertentie te raden. Het is echter beter om niet te veel aandacht te besteden aan de advertenties. De studie zei dat hoe bewuster je naar een advertentie kijkt, hoe meer je er door wordt beïnvloed.

Financiële educatie

Helaas leren we veel nuttige dingen op de lagere en middelbare school, maar blijkbaar niet genoeg over het vermijden van schulden. Denk niet dat financieren ingewikkelde berekeningen moeten zijn en of je moet investeren. Je moet bedenken wat je wilt in het leven. Een mooi huis is prima, als je maar weet dat de woonlasten van de meeste mensen zo’n veertig procent van hun inkomen uitmaken. Bij het kopen van een huis met de hoogste hypotheek kan er niets mis gaan. Als je nog steeds met twee loonstrookjes zou kunnen lenen zoals vroeger, heb je geen speelruimte. Als een van de partners ziek wordt of ontslagen wordt, kom je al snel in een vervelende situatie terecht.

Verbruik als einddoel? Zie de wereld anders

Mensen die zich “normaal” gedragen, komen niet vaak op tv. In tegenstelling tot wat je zou denken, is consumptie niet het ultieme doel. Het is belangrijk dat je een doel hebt om zuinig te zijn. Zuinigheid hoeft geen doel op zich te zijn. Het kan zijn dat je een dag per week minder wilt werken. Het brengt wat meer rust in je leven. Natuurlijk hoef je niet zo extreem te zijn als Kat Kelly in 1 Day to Live. Wat interessant is, is dat ze in de weekenden verschillende soorten vrijwilligerswerk gaat doen. Het kost minder dan standaard reizen en ze ontmoet interessante mensen.€