Water: bespaar op (drink)water, douche, bad en toilet

Gemiddeld verbruikt één persoon 50.000 liter water per jaar. Je kunt er op besparen. U kunt bijvoorbeeld minder water gebruiken bij het douchen, uw bad isoleren en uw toilet upgraden om minder water per spoelbeurt te gebruiken. Met minder water bespaar je geld: je verbruikt minder water en in het geval van warm water: minder gas. Kraanwater is in Nederland ook beter dan bronwater in flessen of mineraalwater, dus ook daar kun je op besparen.

Het Nederlandse water komt uit rivieren en meren, maar vooral uit grondwater. Onze kwaliteit
drinkwater
zo hoog is dat het niet nodig is om waterfilters te gebruiken. Zelfs de aankoop van niet-bruisend mineraalwater is eigenlijk niet nodig.

Eisen die gelden in Nederland
kraanwater
zijn zelfs hoger dan de eisen van mineraalwater en bronwater. Zo stelt de Warenwet eisen aan 17 stoffen in flessenwater en maar liefst 57 stoffen in leidingwater.

De meeste waterbedrijven ontharden het water voordat het uit de kraan komt. Water bevat bijvoorbeeld minder kalk, wat kan leiden tot kalkaanslag.

bad

In bad en douche wordt het meeste water verbruikt en een douche is zuiniger dan een bad. Een gemiddelde douche vereist 70 liter water, terwijl een bad gemakkelijk 120 liter water kan bevatten.

U kunt op verschillende manieren sparen. Douchen, natuurlijk in plaats van een bad, en misschien een iets kortere douche. Maar niet doen! U kunt het bad bijvoorbeeld isoleren met glaswol, steenwol of thermoskussens. Zo blijft het water langer warm.

Douche

Voor je douche heb je douchekoppen die water besparen zonder dat je het merkt. Besparingen zijn afhankelijk van het type, maar kunnen ongeveer € 10 tot € 45 besparen. Zo’n economy douche kun je beter niet gebruiken als er een keukengeiser is, want dan kun je een koude douche krijgen.

Toilet

Een ander apparaat dat veel water verbruikt is
toilet
. Elke dag spoel je 37 liter water door het toilet. De nieuwe stortbakken verbruiken 6 liter water per spoelbeurt in plaats van 9 liter. Nieuwere varianten hebben ook een
spoel breker
zo kun je zelf bepalen of je de hele tank met water wilt legen of de helft.

Waterverbruik per persoon in liters per dag
Douche 49.8
bad 2,5
Toilet 37.1
Wasmachine 15.5
Handen wassen 1,7
wasbak 5.3
keuken kraan 5.3
Met de hand wassen 3.8
Afwasmachine 3.0
Koken 1,7
Drinken (water, thee, koffie) 1.8