Wat zullen de dollar en de euro doen?

Als iemand het over de dollar heeft, denk je waarschijnlijk meteen aan de Amerikaanse dollar. Maar veel andere landen hebben hun eigen dollar als munteenheid. De Australische dollar is na de Amerikaanse dollar de meest verhandelde dollar ter wereld. Welke dollar je beschikbaar hebt, maakt ook veel uit. Hieronder enkele voorbeelden van illustratie. Maar wat gaat de Amerikaanse dollar doen en wat gaat de euro doen? Dreigt een eurocrash of houdt de euro stand en devalueert de dollar?

Inhoud

Wisselkoers dollar

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse dollar de favoriete wereldvaluta gebleven. Zelfs als de houdbaarheid ervan in twijfel wordt getrokken door het grote Amerikaanse tekort, de groei van China en andere opkomende markten en de afkeer van het Amerikaanse buitenlands beleid. Het is een valuta die sinds de invoering van de euro in 2002 is gestegen tot ongeveer 1,1 euro, maar in 2007 tot het laagste niveau is gedaald – ongeveer 0,62 euro. Medio 2020 zal de euro eind 2020 $ 1,16 waard zijn. het zal $ 1,22 zijn. Europeanen kunnen veel baat hebben bij een lage dollar. Valutakijkers verwachten ook dat de dollar op korte termijn zal blijven dalen. De Europese economie lijkt in 2020 immers sneller te herstellen dan de Amerikaanse economie.

Canada en de dollar

Canada heeft zijn eigen dollar, niet te verwarren met de Amerikaanse. De Canadese dollar, C$ of CAD, werd al in 1858 geïntroduceerd. De provincie Nova Scotia en de voormalige kolonie Newfoundland gingen pas veel later over op de hertenfamilie: Newfoundland wachtte tot 1947. Vanaf 1970 werd de wisselkoers van de Canadese dollar gescheiden van de Amerikaanse dollar. Vooral sinds de jaren negentig is de waarde van de Canadese dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar gedaald tot ongeveer $ 0,62. In mei 2008 was de waarde ongeveer $ 0,99, in juli 2020 is dit slechts $ 0,75 (daling van 24%).

Australië en de dollar

Net zoals de Amerikaanse dollar in veel landen als wettig betaalmiddel wordt geaccepteerd, wordt de Australische dollar in de Pacific-regio ook geaccepteerd: hij wordt geaccepteerd op de Kers-eilanden, Keeling-eilanden, Norfolk-eilanden, Tuvalu, Kiribati en Nauru. Niet voor niets is de Australische dollar, AUD of A$, een veel verhandelde valuta. Ook de hoge rentes in Australië zijn verrassend. De Australische dollar is een relatief nieuwe valuta. Pas in 1966 verving de Australische dollar het Britse pond in Australië. In 2008 heeft de Australische dollar de stijging van de USD tot dusver niet bij kunnen houden: begin 2008 was 1AUD = $0,93, medio september 2008 rond de $0,80 en medio 2020 slechts $0,71 (een daling van 10%) .

Nieuw-Zeeland en de dollar

De dollar is ook wettig betaalmiddel in Nieuw-Zeeland, NZ$. Dit is ook een relatief nieuwe valuta, geïntroduceerd in 1967. Met deze kiwidollar, zoals hij ook wel wordt genoemd, kun je ook betalen in Cook Islands, Niue, Tokelau Islands en Pitcairn Islands. De wisselkoers van de Nieuw-Zeelandse dollar werd uitgebracht in 1985 en bedraagt ​​ongeveer € 0,46 per medio september 2008 of $ 0,65 US. Medio 2020 zal de wisselkoers gelijk zijn aan USD 0,66. Dus veel verschil is er niet.

Singapore en de dollar

Met de onafhankelijkheid in 1967 werd de Singaporese dollar, SGD of S$, ingevoerd. Sinds de Aziatische crisis aan het einde van de vorige eeuw is er sprake van een gestage economische groei en een relatief sterke munt. 1 SGD ligt bijvoorbeeld al jaren rond de $ 0,70 en zal medio 2020 $ 0,72 zijn.

Het einde van de dollar als reservevaluta

De dollar heeft enkele opmerkelijke bewegingen gemaakt. De economische crisis en de waardedaling van de Verenigde Staten drukten de dollar. Denk ook aan de aankondigingen van de olie-exporterende landen dat het zwarte goud in euro’s moet worden betaald, niet in dollars. Dit is natuurlijk ook niet goed voor de Amerikaanse dollar. Trump doet er alles aan om de dollar relatief laag te houden omdat dat beter is voor de Amerikaanse export. Ook is er (achter de schermen) een felle strijd met China om de wereldmunt. Bij een waardedaling van de VS is het de vraag hoe lang de dollar zijn status als reservevaluta kan behouden. Maar is er een alternatief? China zou wel willen, maar kan nog niet. Daarnaast heeft China ook grote dollarreserves en profiteert het dus niet van een lage wisselkoers. Misschien over een paar jaar, maar nu nog niet. Wellicht dat de prijs vanzelf weer stijgt als ook de wereldeconomie aantrekt.

Liever de dollar boven de euro

euro dan? De euro lijkt in 2020 te stijgen, ondersteund door het herstelfonds dat in juli 2020 is overeengekomen. Feit blijft dat niet alle Europese landen even solvabel zijn. Denk aan Griekenland, Italië, Portugal met hun enorme tekorten. Kunnen deze landen hun uitstaande leningen terugbetalen en hoe vaak moeten andere landen in Europa voor elkaar opkomen. De dollar kan aan een opleving beginnen als de corona-problemen voorbij zijn, en dan is de kans groot dat de dollar boven de euro wordt gekozen. Dan heeft een nieuwe stijging van de dollar meer te maken met de zwakte van de euro dan met de kracht van de dollar. Sommigen hebben het al over het einde van de euro.

Wat gaat de euro doen?

De kracht van de euro hangt grotendeels af van de kracht van de EU, de mogelijke beheersing van de eurocrisis, het rentebeleid en de impact van de corona (de VS is hard getroffen). In relatief korte tijd steeg de euro ten opzichte van de dollar in 2020 van 1,10 in januari 2020 naar 1,17 begin augustus 2020, een opwaartse trend waarvan niemand weet hoe lang deze lijn zal blijven stijgen.

De hoogste spaarrente

Een lage dollar zorgt automatisch voor een stijging van de goudprijs. In dollars, maar ook in euro’s. Daardoor ligt de goudprijs midden en eind 2020 op het niveau van 1.900 dollar, wat een forse stijging is ten opzichte van het begin van het jaar. Hoge spaarrentes zijn anno 2020 bijna nergens meer te vinden en dit werkt ook nog eens in het voordeel van de goudprijs. Deze lage rente zorgt ook in 2020 voor de hausse op de woningmarkt. Maar hoe zit het met uw geld? Denk aan grondstoffen en de woningmarkt. Het is heel groot, maar in 2020 weet niemand hoe lang de corona ons zal storen en of er een tweede en misschien een derde golf komt.

Lees verder