Wat zijn mijn woningwaarden?

Weten hoeveel uw woning waard is in 2021 en 2022? De WOZ-waarde en het eigenwoningforfait van de gemeente geven al een eerste indicatie van de waarde van uw woning. Maar wat wordt uw vraagprijs als u uw woning wilt verkopen en hoe bepaalt u die vraagprijs? De ligging van uw woning is de belangrijkste factor bij het bepalen van de verkoopprijs. Bekijk ook hoe u geld kunt uitgeven aan een huis om de vrije verkoopwaarde van uw huis te verhogen.

Inhoud

Vastgoed: hoeveel is mijn huis waard?

Het is bijna altijd interessant om te weten wat je huis waard is, maar hoe kom je erachter wat de waarde van je huis is. Heb je overwaarde in je huis of niet? Als er een overwaarde is, kunt u eenvoudig een lening aanvragen op basis van de WOZ-waarde. We noemen het WOZ-krediet. De vrije marktwaarde is de waarde die uw huis zal opleveren bij verkoop. In dit artikel zal ik enkele voorbeelden bespreken om de waarde van uw huis te achterhalen.

Hoeveel kost een huis in de provincie?

Het huis is niet overal even duur. Wel is duidelijk dat de huizenprijzen in 2021 fors zijn gestegen, vooral in Amsterdam, Utrecht en Den Haag, maar ook in de buitenwijken. Hoeveel uw woning in waarde is gestegen, hangt vaak af van de buurt en de specifieke kenmerken van uw woning. In 2022 worden verdere prijsstijgingen verwacht.

Hoeveel is uw huis waard in 2021 en 2022?

De waarde van de woning hangt vooral af van:

Een taxatie door een makelaar met behulp van een taxatie

Een makelaar kan u gratis een goede indicatie geven van de waarde van uw woning. Hij kent de waarde van de woningen in de buurt en kan daardoor ook aangeven wat een goede vraagprijs zou kunnen zijn. Maar u kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor een formele beoordeling met bijgevoegd beoordelingsrapport. Dit assessment is niet gratis, maar geeft u wel een veel breder beeld van uw verkoopkansen.

Home WOZ waarde

Elk jaar komt de gemeente met een nieuwe aanslag van uw woning. De zogenaamde vastgoedtoets, WOZ en OZB. U wilt toch weten of de aanslag geldig is of dat u bezwaar moet maken. De waarde van de WOZ wordt namelijk weerspiegeld in alle andere belastingen. Denk bijvoorbeeld aan eigenwoningforfait via inkomstenbelasting, reservoirheffing enzovoort. Bezwaar indienen kan zeker helpen. Maar de keerzijde van de medaille is dat het voor jou is
gratis waardebepaling van uw woning
. Daarnaast vindt u bij de taxatie een gemeentelijk taxatierapport met drie vergelijkbare woningen en de verkoopprijzen. Mooie waarde indicatie en dus gratis.

Een hypotheek en uw woningtaxatie

Als u uw hypotheek wilt wijzigen en het eigen risico misschien wilt gebruiken voor uw hypotheek (het geld in uw woning) of de hypotheekrenteaftrek anders of beter wilt gebruiken, zal de woning meestal moeten worden geherwaardeerd. Een taxatierapport geeft gedetailleerde informatie over wat uw huis waard is en waar u het beste verbeteringen kunt aanbrengen.

Calcasa Waarde Beoordeling

U kunt ook een Calcasa waarderapport opvragen (kost enkele dollars). Met deze methode wordt uw woning op afstand getaxeerd. Er zijn meerdere versies beschikbaar. Heeft u een hypotheekaanvraagwaarde nodig, vraag dan uw hypotheekverstrekker hoe u een passend Calcasa taxatierapport kunt aanvragen.

Land register

U kunt altijd bij het kadaster navragen wat de woning bij een eerdere verkoop heeft opgebracht. Ook de Woningwaarde Index van het Kadaster kan helpen. Dit is een snelle manier om de waarde van een huis te achterhalen. Tegen een kleine vergoeding kunt u niet alleen de waarde van uw eigen huis bepalen, maar ook van bijvoorbeeld het huis van uw buren. Het Kadaster kent alle transacties tot nu toe. Het is dus ook erg handig als u op zoek bent naar een nieuw huis in de buurt en wilt weten wat een redelijke woningprijs is.

Vastgoed: huren of kopen

Misschien huur je nu en wil je kopen, of andersom. Hoe dan ook, u wilt weten wat een redelijke prijs is voor een nieuw huis. Natuurlijk kan het Kadaster u ook helpen. Het Kadaster heeft een schat aan informatie over vastgoedtransacties en vergelijkbare woningverkopen in de omgeving. Tegen een kleine vergoeding kunt u veel informatie over huizenprijzen opvragen.

Huisrenovatie

Stel dat u overweegt uw huis te renoveren. Nieuwe keuken, badkamer of onderhoud. Maar waar je je geld het beste in kunt steken is de vraag. Een nieuwe badkamer hoeft niet per se waarde toe te voegen, bijvoorbeeld als je onpopulaire materialen en kleuren gebruikt. Hoewel meer ruimte, twee wastafels en meer licht een nieuwe koper vaak ten goede komen en daarmee de waarde van de woning verhogen.

Wat wordt de vraagprijs van het huis?

De vraagprijs is afhankelijk van de markt, de waarde van uw woning en de snelheid waarmee u uw woning wilt verkopen. Sommigen geloven dat het het beste is om hoog te vragen, omdat de prijs alleen maar kan dalen. Maar in de huidige markt kan dit betekenen dat er helemaal niemand geïnteresseerd is, waardoor het huis lang te koop staat en dan moet de prijs omlaag. Over het algemeen is een woning die al lang te koop staat geen goed teken voor kopers. Wees dus realistisch met je vraagprijs als je je huis wilt verkopen.

Tot slot, hoeveel is mijn huis waard in 2021 of 2022

Ten slotte zijn er veel huizensites zoals Funda die goed vergelijkingsmateriaal kunnen bieden om de gratis inruilwaarde van uw woning te bepalen. Welke prijzen worden er gevraagd en waarom een ​​bepaalde woning er echt uitspringt qua prijs. Vergelijk het met uw huis of een huis waarin u geïnteresseerd bent. Ook kan het geen kwaad om vrijblijvend langs te gaan bij een makelaar en meer te vragen naar de omgeving en actuele huizenprijzen. Probeer erachter te komen wat een huis waardevol maakt en pas dat toe op uw huis. In 2021 stegen de prijzen van de meeste huizen, in 2022 zal de prijsstijging naar verwachting doorzetten. Dit belooft veel onrust voor heel 2022 en voor de woningmarkt in 2022, als de omstandigheden niet fundamenteel veranderen. Wie kan immers in 2022 een huis kopen en verkopen tegen de gewenste prijs? Als u uw huis wilt verkopen, denk er dan niet over na of u snel wilt verkopen. Als u meer tijd heeft om te verkopen, kunt u een hogere prijs vragen: de transactiesnelheid zal lager zijn, maar u kunt meer voor uw huis krijgen.

Lees verder