Wat zijn klimspaarproducten?

Opklimmende spaarproducten, ook wel opklimmende spaardeposito’s genoemd, zijn in 2011 door een aantal Nederlandse banken geïntroduceerd. Het is een nieuw soort spaargeld dat tot doel heeft spaarders te belonen voor loyaliteit en loyaliteit als klant. Want het idee achter deze vorm van sparen is dat hoe langer je spaart, hoe meer rente je krijgt.

Onderhouden

Sparen is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld en veel Nederlanders sparen, vaak op hun eigen manier. Er kunnen verschillende redenen zijn om te beginnen met sparen, zoals sparen voor een grote aankoop, een huis, maar ook voor noodgevallen. Wat de reden ook is, verschillende banken bieden tegenwoordig allerlei soorten spaargeld aan, die elk hun eigen voor- en nadelen kunnen hebben.

Bekende manieren van sparen

Sparen is een oud, bekend begrip in de financiële wereld, waarbij mensen hun geld op een bankrekening storten tegen betaling of rente. Deze percentages kunnen afhankelijk zijn van het soort spaargeld dat u kiest. U kunt ervoor kiezen om het spaargeld voor een bepaalde periode vast te zetten, waarbij de rente vaak hoger is. U kunt ook kiezen voor een spaarvorm waarbij het geld tegen een lagere rente wordt vastgelegd, zodat het geld kan worden opgenomen. De vorm waarin geld voor een langere periode vaststaat en waarbij de rente stijgt bij het vastzetten van geld wordt een spaardeposito genoemd. Het aanleggen van voorraden lijkt sterk op dit soort voorraden, maar met een groot verschil.

Een nieuwe manier om te besparen: klim sparen

In 2011 heeft de financiële markt een nieuwe manier van sparen. Dit soort sparen wordt sparen genoemd en is bij sommige banken verkrijgbaar. Het idee achter dit soort sparen is dat de deposant meer rente krijgt naarmate hij het geld langer op de spaarrekening laat staan.

Elk jaar dat het geld op de rekening staat, groeit de rente tot een bepaald niveau. Een spaarder begint bijvoorbeeld met 2,5 procent rente in jaar nul, krijgt na het eerste jaar 3 procent en na vier jaar sparen is dat 5 procent. Op deze manier zou de bank de spaarder die deze klant blijft, zogenaamd belonen. Er kunnen bepaalde voorwaarden gelden, zoals een minimale inleg. Daarnaast wordt de rente gegarandeerd door de bank.

Het verschil met sparen met een spaardeposito

Sparen op basis van sparen is een populaire vorm van sparen in Nederland en lijkt sterk op het in 2011 geïntroduceerde groeisparen. De rente loopt ook op bij spaardeposito’s, omdat het geld van de spaarder op de rekening staat. De rente kan bijvoorbeeld net zo snel stijgen als sparen. Het grote verschil is echter dat de deposant zijn geld voor een bepaalde tijd vastzet op een spaardeposito. Het kan bijvoorbeeld een paar jaar zijn. De spaarder kan dus tussentijds geen geld van de spaarrekening opnemen of moet daarvoor een boete betalen. Een spaarder die klimspaargeld gebruikt, kan tussentijds boetevrij geld opnemen. Voorwaarde kan zijn dat het het eerste jaar niet mag.€