Wat zijn indexfondsen?

Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voor- en nadelen van indexfondsen en wat zijn de risico’s van deze beleggingsproducten? Indexfondsen kenmerken zich door passief beheer, risicospreiding en lage kosten.

Wat zijn indexfondsen?

Een indexfonds (tracker of ETF) volgt de aandelen van een bepaalde index. Vaak wordt een beleggingsmand gekocht die een index nabootst. Een indexfonds is feitelijk eigenaar van de beleggingen. Een fondsmanager (geavanceerd computerprogramma) koopt alle aandelen in uw gewenste index in de juiste verhouding. Als de index van samenstelling verandert, corrigeert het computerprogramma dit onmiddellijk.

Een indexfonds of tracker wordt verkocht via een bank, beleggingsfonds of effectenmakelaar. Niet alle aanbieders bieden indexfondsen aan. Andere financiële producten geven meer geld.

EPP

Indexfondsen worden door hun makers gewoonlijk exchange-traded funds (ETF’s) genoemd.

De gevaren van indexfondsen

Complexe derivaten kunnen tot veel leed leiden. Beleggers in indexfondsen nemen vaak risico’s zonder het te beseffen. Ze beseffen de gevaren van ETF’s niet omdat de informatie vaak vaag en onvolledig is.

Verschilindexfondsen en beleggingsfondsen

Indexfondsen verschillen op verschillende manieren van andere beleggingsfondsen. Indexfondsen streven naar hetzelfde rendement als een specifieke beursindex. Beleggingsfondsen daarentegen proberen de index te verslaan.

Beheer van passief indexfonds

Een ander verschil is dat indexfondsen passief worden beheerd. Het wordt nauwelijks verhandeld. De overige beleggingsfondsen worden actief beheerd: de fondsbeheerder koopt en verkoopt voortdurend effecten.

Indexfondsen met lagere kosten

Indexfondsen hebben lagere kosten dan actief beheerde beleggingsfondsen. De totale kosten bedragen maximaal 0,5% per jaar, vergeleken met 1,5% tot 2% voor actieve beleggingsfondsen. Daarnaast zijn indexfondsen transparanter. Ze geven een compleet overzicht van de totale kosten.

Voordelen van indexfondsen

Meer rendement.

Indexfondsen behalen over het algemeen een beter rendement dan actief beheerde beleggingsfondsen. Dit is een logisch gevolg van lage kosten en het feit dat aandelenkoersen moeilijk te voorspellen zijn.

Risicospreiding:

Indexfondsen beleggen in een grote verscheidenheid aan aandelen en obligaties. Door deze brede diversificatie brengt beleggen in indexfondsen minder risico met zich mee dan beleggen in individuele effecten of actief beheerde beleggingsfondsen.€