Wat zijn ecocheques? (ZIJN)
Sinds de introductie van Ekoček hebben al 850.000 medewerkers van dit voordeel gebruik kunnen maken. Wat is een ecocheque en waarvoor kan hij worden gebruikt?
Wat zijn ecocheques?
Eco-bonnen
ook wel groene vouchers genoemd, zijn vouchers voor de aankoop van ‘groene’ producten of diensten.
Ecochek is in 2009 geïntroduceerd en is bedoeld als “extra” medewerker. Het vervangt dus niet het salaris! Ecocheques zijn belasting- en sociale zekerheidsvrij. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een maaltijdbon hoeft de werknemer geen borg te betalen voor zijn ecocheques.
Of je als werknemer ecocheques krijgt, hangt af van de cao van de branche of het bedrijf waarvoor je werkt. Werk je in een personeelscategorie waarvoor CAO’s niet gebruikelijk zijn, of werk je in een bedrijf zonder vakbondsafvaardiging, dan kunnen ecocheques ook individueel aan jou worden toegekend.
Eco-couponwaarde
De waarde van één ecocheque bedraagt niet meer dan 10 euro. In 2009 kon een werknemer ecobonnen krijgen ter waarde van maximaal 125 euro, in 2010 niet meer dan 250 euro. Als je tijdens het kalenderjaar stopt met werken voor een bepaald bedrijf, heb je in principe recht op ecocheques. in verhouding tot het aantal gewerkte dagen.
Ecocheques zijn geldig tot de laatste dag van de 24ste maand na hun levering. Ze zijn in principe 2 jaar geldig. Dit is interessant als u een grote energiebesparende investering plant.
Wat kun je kopen met je ecocheque?
Ecocheques zijn in principe bedoeld voor de aankoop van ecologisch verantwoorde producten en diensten. Handelaren zijn niet verplicht om cheques te accepteren, dus u kunt ze alleen gebruiken bij aangesloten winkels.
Wat deze ecologische producten en diensten zijn, staat vermeld in de lijst van 7 ecologische doelen:
- energiebesparend; Bijvoorbeeld. huisverwarmingsproducten, LED-lampen, vervangingskosten voor ketels, …
- water besparing; Bijvoorbeeld. energiebesparende douchekop, tank voor opvang van regenwater, toiletgootsteen met energiebesparende knop, …
- duurzame mobiliteit; Bijvoorbeeld. aankoop van fietsen, cursussen eco-rijden, aankoop van LPG-installatie voor personenwagens, …
- afvalpreventie; Bijvoorbeeld. aankoop van oplaadbare NiMH-batterijen, aankoop van een compostbak, aankoop van 100% gerecycleerd en ongebleekt papier, …
- ecodesign (producten en diensten met het Europese ecolabel);
- biologische landbouw; Voor de aankoop van producten met het EU-biologisch logo
- natuur Bijvoorbeeld. duurzame houtproducten, planten, teelaarde, …
In theorie is het ook mogelijk om OV-kaartjes te kopen met Ecochecks. Sinds 1 februari 2010 kan je het NMBS-biljet betalen met ecocheques. De Lijn moet nog een partnerschap ondertekenen.€