Wat zijn de verschillende vormen van lenen?

Soms ontkom je er niet aan: je moet geld lenen. Dit kan zijn om een ​​tijdelijk tekort op te vangen, een (duurzaam) goed aan te schaffen met een hoge prijs, of om een ​​onverwachte calamiteit te financieren. Er zijn verschillende soorten lenen en ze hebben allemaal bepaalde voor- en nadelen. Welke is het beste voor jou?

Geld lenen, geld betalen

Krediet of krediet is het tegenovergestelde van sparen. Als je spaart, stel je uitgaven uit. Lenen daarentegen koopt nu goederen die in de toekomst worden terugbetaald. Naast deze betalingen betaal je niet alleen rente, maar ook kosten (zoals afsluit- en administratiekosten), en deze twee worden samen met de daadwerkelijke rente berekend. Zo kun je beter vergelijken bij welke kredietverstrekker (bank of financieringsmaatschappij) je meer betaalt.

Je kunt niet zomaar elk gewenst bedrag lenen. Het maximale leenbedrag is afhankelijk van:

Persoonlijke lening

De eenvoudigste lening is een persoonlijke lening. Elke maand betaalt u een vast bedrag aan aflossing en rente, en bij deze leningvorm bepaalt uw inkomensniveau het maximale leenbedrag. U kunt vaak zelf kiezen hoe lang u uw persoonlijke lening wilt laten lopen. Bij een langere looptijd betaal je elke maand minder, maar het totale rentebedrag zal hoger zijn dan bij een kortere looptijd.

Omzetkrediet

Een doorlopend krediet is niet bepaald een lening. U spreekt met uw bank af tot welk bedrag u rood kunt staan. Hierdoor kunt u zoveel geld opnemen als u wilt, wanneer u maar wilt, zolang de afgesproken limiet niet wordt overschreden. Zodra je in het rood staat, moet je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing betalen, net als bij een persoonlijke lening. Zodra al het geld is betaald, bent u schuldenvrij en hoeft u niet opnieuw te betalen totdat u het geld heeft opgenomen.

Omdat doorlopend krediet zo flexibel is, is de doelgroep van dit type krediet erg interessant. Banken verdienen echter het meeste aan werkkapitaal, omdat dit vaak niet volledig wordt terugbetaald. Het is namelijk wel mogelijk om van het afgeloste geld te lenen om in de schulden te blijven.

Gespreid kopen

Bij meerdere bedrijven kun je artikelen die je koopt op afbetaling betalen. Wanneer u koopt, betaalt u een deel van de aankoopprijs, dit wordt een aanbetaling genoemd. De rest van het geld wordt in termijnen betaald. Bij deze vorm van lenen mag je jezelf als koper direct eigenaar noemen en hoef je niet eerst te sparen. Toegegeven, u betaalt veel meer dan bij volledige directe betaling, want wanneer u op afbetaling koopt, rekenen bedrijven vaak hoge rente.

Huren om te kopen

Een aankoop op afbetaling is vergelijkbaar met een aankoop op afbetaling, maar iets anders. U hoeft geen aanbetaling te doen, maar de verkoper blijft eigenaar van het item totdat de laatste termijn is betaald. Als u de “huurprijs” niet één keer betaalt, kan de verkoper het item terugkrijgen. U bent pas eigenaar als het volledige bedrag is betaald.

Hypothecaire lening

Als u van plan bent een huis of ander duur duurzaam goed te kopen, kunt u er bijna niet omheen en de meeste mensen gebruiken het; hypothecaire lening. Een bank leent u geld voor uw woning als u de verkoper van de woning moet betalen. De rente die u daarover betaalt, is maximaal 30 jaar aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Deze rente betaal je heel lang en wanneer het hele bedrag is betaald, ben je ook een groot bedrag aan rente kwijt. Daarom is het verstandig om vooraf hypotheekrentes van verschillende aanbieders te vergelijken.

De looptijd van hypotheken is meestal erg lang, vaak 30 jaar. Omdat de bank hier een hoog risico heeft, dient onroerend goed, zoals een huis, als onderpand. Als u het aflossingsbedrag niet betaalt, kan de bank het huis verkopen en bent u het kwijt.€