Wat zijn de vereisten voor een goed hypotheekadvies?

U kunt uw bank een hypotheek laten afsluiten, maar u kunt ook informatie inwinnen bij meerdere banken en adviseurs.

De hypotheek is in de eerste plaats een adviesproduct. Voor een gedegen advies kunt u een onafhankelijk adviseur inschakelen. In het verleden werden adviseurs rechtstreeks betaald door banken en verzekeraars, maar vanaf 2013 mag dit niet meer. Klanten moeten de adviseur nu rechtstreeks betalen voor zijn of haar betrokkenheid. Dit moet zorgen voor meer concurrentie tussen adviseurs en de opdrachtgever weet precies hoeveel het advies kost. In het verleden werd de klant te veel in rekening gebracht. De adviseur werd betaald door de bank of verzekeraar maar via de premie en hypotheekrente doorberekend aan de opdrachtgever.

Het bestuur moet onafhankelijk zijn

Een van de bezwaren tegen de commissie was de afhankelijkheid van een adviseur. De adviseur zou een goed advies geven, maar wellicht heeft hij bij de ene bank een hogere provisie gekregen dan bij een andere bank. Als je meerdere hypotheken bij dezelfde bank afsluit, heb je misschien zelfs recht op een soort bonus. Dit heeft het advies duidelijk niet geholpen. Als klant moet u advies krijgen dat uw belang centraal stelt, niet dat van de adviseur.

U moet weten wat uw rechten en plichten zijn

Het is niet voldoende dat de adviseur de voor u meest geschikte hypotheek vindt. U moet de komende decennia maandelijks betalen, dus u moet precies weten wat u opneemt. Een adviseur moet je ook wijzen op de nadelen van bepaalde keuzes en wat je kunt verwachten op het gebied van vermogensopbouw. Het kiezen van een beleggingshypotheek biedt mooie rendementen, maar u moet zich ook bewust zijn van de nadelen.

Hoeveel kost het advies?

Het is niet voldoende dat de adviseur een uurloon opgeeft. Als klant moet u vooraf weten hoeveel de rekening zal bedragen. Een adviseur kan u een duidelijke indicatie geven van de kosten. Dit betekent dat wanneer u een adviseur kiest, u de advieskosten kunt meenemen in uw adviseurselectie.

Op tijd terugbetalen

Door de aflossing uit te stellen naar de toekomst kan maximale belastingvermindering worden gerealiseerd. Terugbetalingen hebben echter ook hun nadelen. Tijdens de aflossingstermijn zorgt het ervoor dat huiseigenaren lagere maandlasten ontvangen. Door de hypotheek op het maximum te laten, hebben de kosten van de hypotheek toch een grote impact op het beschikbare maandbudget. De hypotheekadviseur dient dit duidelijk in het overleg op te nemen.

Een hypotheek is een financieel plan voor dertig jaar

Een hypotheek moet aanpasbaar zijn aan de levensfasen. Een hypotheek moet nu geschikt zijn, maar moet ook flexibel genoeg zijn om aan te passen aan uw woonwensen. Kan de hypotheek bijvoorbeeld worden overgezet naar een andere woning? Biedt de hypotheek de mogelijkheid tot sneller aflossen? Dit zijn de vragen die je jezelf moet stellen voordat je met een hypotheekadviseur in gesprek gaat.€