Wat zijn de kansen? Hoe het werkt, typen, voordelen en risico’s

Opties spreken tot de verbeelding van veel beleggers. De vorm van beleggen is een fascinerend en uitdagend onderwerp en heeft zijn eigen jargon. Boeken over optiestrategieën jongleren met concepten als vlinders, ijzeren condors, gedekte gesprekken en getrouwde gesprekken. Iedereen die al enige ervaring heeft met beleggen zal vroeg of laat willen proeven van deze ‘financiële wonderen’, zoals ze wel eens worden genoemd. De werking van call- en putopties is voor de beginnende belegger vaak verwarrend. Hoewel opties veel voordelen bieden, zijn ze in verkeerde handen ook een gevaarlijk instrument met hoge risico’s en nadelen. Opties kunnen immers niet alleen snel grote winsten opleveren, maar ook grote verliezen.

Wat zijn de kansen?

derivaten

Net als futures behoren opties tot de zogenaamde “derivaten” of afgeleide producten. Een optie is een belegging waarbij u niet rechtstreeks een aandeel of obligatie koopt, maar een optie op dat aandeel of die obligatie. Met een optie koopt u in feite het recht om in de toekomst een aandeel of obligatie te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs. Tegelijkertijd is de “schrijver” van het optiecontract (de emittent) ook verplicht om de onderliggende waarde tegen die prijs te leveren zodra de koper zijn optie uitoefent.

Je kunt het vergelijken met de mogelijkheid in huis. Zodra de financiering rond is, oefent u uw recht uit om de woning via de optie te kopen. Op de beurs is het principe hetzelfde. Alleen opties die hier worden aangeboden zijn op financiële instrumenten zoals aandelen.

Basisactivum

Overigens kan de optie niet worden beperkt tot aandelen of obligaties. Beleggingsopties zijn ook beschikbaar in aandelenindexen, vreemde valuta, goud en vele andere.

soorten

Op de aandelenmarkt praten mensen over het kopen en verkopen van opties.

Bel optie

Deze optie geeft u het recht om de onderliggende waarde te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs
kopen
. U zou bijvoorbeeld een optie kunnen kopen om AB Inbev-aandelen te kopen voor €106 per stuk. Als de prijs van AB Inbev is gestegen na het kopen van de optie, dan ben je goed bezig. De aandelen staan ​​nu bijvoorbeeld op € 108, maar u kunt ze dankzij uw opties toch voor € 106 kopen. Als de prijs van AB Inbev sindsdien is gedaald, is uw optie echter veel minder waard.

Put optie

Met een putoptie heeft u het recht om de onderliggende waarde te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs
verkopen
. In tegenstelling tot een calloptie hoop je dat de prijs van de onderliggende waarde in de tussentijd is gedaald. Laten we zeggen dat de optie op een aandeel staat. De koers van het aandeel is inmiddels fors gedaald naar € 18, maar je hebt een optie om het aandeel te verkopen voor € 30. Het is een beetje zoals verzekeren: je verzekert je tegen een eventuele prijsdaling door een putoptie te kopen. U realiseert zich dat de waarde van uw optie in die tijd omhoog is geschoten.

Hoe opties werken

Aandelen kopen is relatief eenvoudig. Als je op een bepaald moment een aandeel koopt, weet je precies wat de prijs is. Als u een optie op dit aandeel wilt kopen, ligt het iets moeilijker. Uiteindelijk zul je moeten kiezen uit verschillende opties die beschikbaar zijn in dezelfde promotie, maar met verschillende modaliteiten:

Vervaldatum of termijn

De meeste opties hebben een looptijd van drie, zes of negen maanden. Gedurende deze periode gelden uw optie en rechten. Er kan ook een langere termijn zijn. Daarna is uw optie niets meer waard: alle rechten en plichten die eruit voortvloeien zijn voorbij.

Uitoefenprijs

De uitoefenprijs is de prijs waartegen u de onderliggende aandelen kunt kopen of verkopen.

Optie premie

Een optiepremie is de prijs die u betaalt om een ​​optie te kopen. De ene optie is duurder dan de andere. Het hangt ervan af hoe interessant de koper op dat moment is. Stel dat de uitoefenprijs van de calloptie al onder de huidige prijs van het onderliggende aandeel ligt. Deze optie is dus direct winstgevend. Het zal dus meer kosten dan een optie met een minder gunstige uitoefenprijs.

Er zijn drie opties:

De waarde van een optie (en dus de optiepremie die u betaalt om deze te kopen) hangt niet alleen af ​​van de uitoefenprijs, en dus de intrinsieke waarde, maar ook van de verwachte waarde. De optie is misschien out of the money, maar heeft een zeer lange looptijd, dus de verwachting is dat het in de toekomst zeer interessant zal worden voor de koper.

De waarde van de optie is ook afhankelijk van de prijs van de onderliggende waarde en de resterende looptijd van de optie. Hoe langer de optie loopt, hoe duurder deze is. Daarnaast spelen andere factoren een rol, waarvan de belangrijkste de volatiliteit van de onderliggende waarde is. Na de Engelse term ‘volatility’ spreken we ook van ‘inconstancy’. Hoe volatieler het onderliggende aandeel en hoe groter de volatiliteit, hoe duurder de optie. De kans is immers groter dat de kans ooit interessant wordt.

Ook heeft rente een (klein) effect op de prijs van opties. Stijgende rente maakt bellen duurder en bellen goedkoper. Hoe hoger de intrinsieke waarde van de optie, hoe sterker dit rente-effect merkbaar is.

In de lijst

Opties staan ​​vaak in verkorte vorm vermeld in het financiële gedeelte van een krant of op gespecialiseerde websites. Het kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

C RD feb ’16 30 € 2,60 € 2,70

“C” staat voor “call-optie”. Zo niet, dan zou de optie “P” hier zijn.

“RD” is de beursafkorting van Royal Dutch Shell. Daarom geeft “RD” de onderliggende waarde van de optie aan.

“16. Februari’ betekent dat het recht vervalt op de derde vrijdag van februari 2016. Opties lopen bijna altijd af op de derde vrijdag van de expiratiemaand.

EUR 2,60 is de biedprijs: welke prijs is de markt op dit moment bereid te betalen voor deze optie? € 2,70 is de vraagprijs, of wat de markt wil voor deze optie. Voor deze prijs zijn mensen bereid om opties op te geven, en dit is de prijs die u voor één optie betaalt.

Maar let op! De optie is altijd ongeveer honderd aandelen. Koopt u in bovenstaand voorbeeld één optie, dan betaalt u dus geen € 2,70, maar € 2,70 x 100 en dus € 270. Daar komen nog de transactiekosten van uw bank of broker bij.

Voordelen:

Waarom zou je in godsnaam in opties beleggen? Kun je het onderliggende aandeel niet direct kopen als je denkt dat het gaat stijgen? Dit is correct, maar opties hebben enkele belangrijke voordelen ten opzichte van aandelen.

Goedkoper

Als u honderd aandelen wilt kopen, vraagt ​​dat meestal een flinke investering. Koop je honderd aandelen voor 25 euro, dan kost het je 2.500 euro: niet weinig.

Met een calloptie kunt u bijvoorbeeld het recht op honderd aandelen kopen voor € 5,50 tegen een uitoefenprijs van € 20 voor € 550, wat aanzienlijk minder is dan u zou hebben moeten investeren om de aandelen direct te kopen tegen de huidige prijs.

Het hefboomeffect

Opties bieden een hoger rendement dan aandelen. Ondanks uw kleinere investering zijn de potentiële procentuele groei en winst veel hoger dan bij aandelen. Dit wordt ook wel de “leverage”-optie genoemd.

Stel dat u de hierboven beschreven calloptie hebt gekocht voor € 5,50 per honderd aandelen met een uitoefenprijs van € 20. Binnen drie maanden stijgt het aandeel naar 30 euro. Uw optie zal op dat moment in waarde stijgen. 4,50 euro voor een investering van 5,50 euro geeft maar liefst 82% winst. Het aandeel stijgt met 33% en de waarde van uw optie met 82% tegelijk. Dankzij hefboomwerking kunt u met opties een veel hoger rendement behalen.

Portemonnee bescherming

Putopties kunnen een manier zijn om uw beleggingsportefeuille te beschermen tegen dalende koersen. Als u denkt dat de aandelen in uw portefeuille zullen dalen, kunt u een put kopen als ‘verzekering’. U hoeft echter niet per se de onderliggende aandelen te bezitten om een ​​put te kopen en te speculeren op de daling van de aandelen.

minpuntjes

Groter risico

Opties brengen veel meer risico met zich mee dan aandelen. Prijsschommelingen van opties zijn immers veel scherper. Daarnaast is het mogelijk om met de optie het gehele geïnvesteerde bedrag te verliezen. Bij een aandeel kan dat in principe ook, maar in de praktijk komt het vrij zelden voor dat het aandeel niets waard is. Tenzij het bedrijf waarin je aandelen bezit natuurlijk failliet gaat, maar dat gebeurt niet elke dag.

Eten voor specialisten

Over de mogelijkheden zijn hele boeken volgeschreven. Er is dus veel meer om over opties te praten dan het verschil tussen een call en een put en hoe ze werken. Als je met opties aan de slag wilt gaan, moet je eerst serieus met het onderwerp aan de slag. Zo niet, dan loopt u het risico uw geld zeer snel kwijt te raken.

Gevaar en risico van opties

Zijn opties gevaarlijk? Het hangt er van af. In verkeerde handen zijn opties meer een gok dan een investering. Maar voor ervaren beleggers kunnen ze een meerwaarde bieden.

Beperk uw risico

Opties zijn speculatieve beleggingen. Op korte termijn genereren ze zeer grote winsten of grote verliezen. Om deze reden is het niet aan te raden om meer dan één tot twee procent van het totale investeringskapitaal in één optie te investeren. Maak ook niet de fout om opties tegen steeds hogere bedragen te kopen “omdat het in het verleden goed ging”. Eén slechte investering en je kunt in één klap veel geld verliezen.

Beginnende beleggers

Opties zijn niet opgenomen in de beleggingsportefeuille van beginnende beleggers. Bovendien zijn de opties voor niet-ingewijden erg gevaarlijk en brengen ze meer risico met zich mee dan winst. Investeer dus alleen in opties als u begrijpt hoe ze werken.

Ervaren investeerders

Voor ervaren beleggers die zich echt in opties hebben verdiept, of zelfs een cursus hebben gevolgd, kunnen opties een nuttige aanvulling zijn op hun beleggingsportefeuille. Hiermee kunt u extra rendement behalen en tegelijkertijd het risico van sommige onderdelen van uw vermogen beperken. Ze kunnen bijzonder nuttig zijn als ‘defensief’ product voor uw aandelen.€