Wat zijn de belangrijkste belangen en hoe voorkom je een te lage hypotheek?

Door de prime rente kan het zijn dat je zelfs met een lage hypotheekrente niet genoeg of geen hypotheek krijgt, en zeker niet de hoge hypotheek die je wilde om een ​​huis te kunnen kopen. De standaardrente wordt vastgesteld door de AFM. De hoofdrente is bedoeld om u te beschermen tegen overkreditering, maar hoe werkt het eigenlijk? Wat is de rentebezinningsperiode en voornaamste belangen in 2021? De leennormen worden elk jaar strenger, dus met een basisrente van 5% zou zelfs een hypotheekrente van minder dan 3,5% niet erg winstgevend moeten zijn. De oplossing is een hypotheek voor 10 jaar of langer. Voorkom een ​​te lage hypotheek.

Hoofdbelangen kunnen een hoge hypotheek in 2021 voorkomen

Lagere hypotheekrente en toch geen grotere hypotheek?

Het klinkt zo logisch: als de hypotheekrente laag is, kun je een hoge hypotheek afsluiten. Maar dat is niet het geval. De hypotheekrente kan ooit laag of zelfs lager dan ooit zijn, maar niemand weet hoe de hypotheekrente de komende jaren zal zijn. Als de hypotheekrente na een aantal jaren veel hoger is, kunnen mensen moeite hebben met het herzien van de hypotheekrente. Om deze reden, en om u te beschermen tegen toekomstige betalingsproblemen, zijn prime rates zo ontworpen dat iedereen verantwoord kan lenen.

Wat is de hypotheekrenteaftrek?

De prime rate is het rentepercentage dat een hypotheekadviseur berekent om uw leencapaciteit en het maximale bedrag dat uw hypotheek kan dragen te bepalen. Als het zo berekende hypotheekbedrag lager is dan wat er aan financiering nodig is, kunt u geen huis kopen met een hypotheek. Als het berekende bedrag op basis van je basisrente en hoofdinkomen meer is dan wat je nodig hebt voor je woning, dan kan de tweede stap bij het bepalen van je hypotheek zijn om te kijken naar de hypotheek die je wilt en de hypotheekrente die van toepassing is. Voor hypotheken met een rentevaste looptijd korter dan tien jaar wordt de benchmarkrente gehanteerd. Maar als u een hypotheek met een langere looptijd afsluit, hoeft u niet naar de prime rate te kijken. Zo voorkom je een te lage hypotheek.

Belangrijkste kenmerken van het tarief van 2021

De benchmarkrente wordt driemaandelijks vastgesteld door de Autoriteit Financiële Markten AFM. De AFM publiceert uiterlijk twee weken voor het begin van het kwartaal de benchmarkrentes. Sinds 2014 is de benchmarkrente 5%, beduidend meer dan de goedkoopste hypotheekrente. De belangrijkste rente zal dus ook in 2021 5% zijn. Maar er is een belangrijke uitweg: de prime rate geldt niet als de looptijd van de hypotheek 10 jaar of langer is. In dat geval kan de hypotheekverstrekker de daadwerkelijke hypotheekrente kiezen. Als de effectieve hypotheekrente laag is en de looptijd 10 jaar of langer is, kun je veel meer hypotheek krijgen. Vraag er dus naar bij de bank.

Kies een langlopende hypotheek die uw leencapaciteit vergroot

Hoe korter de looptijd van de hypotheek, hoe groter de kans dat u te maken krijgt met een hogere hypotheekrente. Aan de andere kant kan het in een periode van dalende rentes verstandig zijn om een ​​variabele hypotheekrente te kiezen en de hypotheekrente pas vast te zetten als je denkt dat de rente het dieptepunt heeft bereikt. Omdat de bank prime rates moet berekenen, krijg je ook bij een korte rentevaste periode geen significant hogere hypotheek. Dan kunt u wellicht beter kiezen voor een rentevaste looptijd langer dan 10 jaar. Het nadeel van een lange periode is dat de rente hoger is en je niet snel profiteert van dalende rentes. Maar het grote voordeel is dat zolang de hypotheekrente lager is dan de prime rate, je meer hypotheek kunt krijgen. Als je de test hebt doorstaan, is het de kunst om de laagste hypotheekrente te vinden.

Wat is rentebedenktijd?

Ook is het denkbaar dat u, ondanks de lange looptijd van de hypotheek, mede wilt bepalen wanneer een nieuwe rentestand ingaat. Een bedenktijd van belang maakt dit mogelijk. Een renteafkoelingsperiode houdt in dat u bij het afsluiten van uw hypotheek afspreekt dat u een afkoelingsperiode van 1 of 2 jaar krijgt. Als uw rentevaste looptijd 12 jaar is en u heeft een renteperiode van twee jaar, dan kunt u kiezen of u de huidige rente over 10 jaar wilt laten ingaan, of dat u wilt wachten tot de rente bekend is. lager. In dat geval wordt de rente uiterlijk in het twaalfde jaar vernieuwd. Het nadeel van deze constructie is dat de bank in veel gevallen een kleine premie in rekening brengt.

Strengere leennormen (kwetsbare groepen in 2021)

Kwetsbare groepen? Dit geldt voor iedereen met een inkomen tussen de 20.000 en 30.000 euro. Zij hebben niet alleen te maken met de hoge basisrente, maar ook met de extra financieringslastenrente als de hypotheekrente lager is dan 3,5%. Ze krijgen geen lagere rente die zich vertaalt in een hogere hypotheek. Deze strengere normen komen van het NIBUD en zijn door het kabinet vastgesteld om te voorkomen dat mensen te veel geld lenen. In 2021 kunt u nog tot 100% van uw eigen woninghypotheek lenen.

Conclusie Wat is het effect van de prime rente op de hypotheek, waarom deze test in 2021?

De prime rate is ontworpen om het maximale bedrag te bepalen dat u kunt lenen voor uw huis. Dit wordt gedaan zodat mensen niet voor korte tijd een hoge hypotheek kunnen afsluiten, wat niet meer betaalbaar is als de hypotheekrente stijgt. Het is een veiligheidstest voor hypotheken tot 10 jaar. Vraag daarom altijd aan uw hypotheekadviseur hoeveel u voor verschillende looptijden kunt lenen. Daarom is de kortere leentermijn niet per se de betere looptijd voor u, ondanks de lagere hypotheekrente.

Lees verder