Wat zijn banksparen?

Sparen bij een bank is een transparante manier om fiscaal vriendelijk te sparen en te beleggen. Dan kiest u niet voor verzekeren, maar voor banksparen op de bank. Spaar bijvoorbeeld voor een mooi bankpensioen. Sparen bij banken zorgt voor meer concurrentie tussen banken en verzekeraars, wat weer ten goede komt aan de consument. Brand New Day biedt bijvoorbeeld banksparen en de kosten zijn relatief laag.

Banksparen is een initiatief van de Tweede Kamer

Op initiatief van de Tweede Kamer is het sinds 1 januari 2008 ook mogelijk om te banksparen: door te sparen voor uw pensioen of hypotheekaflossing, met een geblokkeerde spaarrekening bij een bank. Het idee van banksparen sluit volledig aan bij de filosofie dat mensen hun broek aan moeten houden en sparen voor de toekomst. Tegelijkertijd kan de verzekeringsmarkt soms het wilde westen lijken, wanneer opnieuw duidelijk wordt dat beleggingsresultaten niet worden behaald en de beheerskosten veel hoger zijn dan eerder voorspeld. Denk bijvoorbeeld aan de onrust rondom de woekerpolitiek. Politici waren van mening dat dit soort problemen sneller zouden ontstaan ​​als er meer concurrentie zou zijn. Inderdaad, in een perfect concurrerende markt zullen fouten die iemand maakt snel worden afgestraft door de overstap naar concurrenten die niet betrapt kunnen worden op het maken van dergelijke fouten. Dit verbetert de productkwaliteit en verlaagt de prijs. En het is goed voor de consument.

Sparen op de bank, ook banksparen hoort erbij

Wij kunnen al jaren via de bank sparen. U kunt met minimale inspanning een spaarrekening openen via internet of door contact op te nemen met uw bank. Het is duidelijk, eenvoudig en gemakkelijk te beheren. Banksparen gaat via geblokkeerde rekeningen, net als bij spaarloon. Verder lijkt het erg op een lijfrentestelsel of het opbouwen van overwaarde in een eigen woning. Brand New Day biedt banksparen en stelt u in staat om uw polis of offerte te vergelijken met hun aanbod en prijs. Ter vergelijking: niemand is armer geworden.

Banksparen in plaats van jezelf verzekeren met een verzekering

Bij dit soort spaargeld krijgt u geen verzekering, maar een geblokkeerde spaarrekening. U bent misschien dat vervelende beleid kwijt, maar er komen nieuwe vereisten aan. Dit is bedoeld om het gelijkstellen van verzekeringsproducten mogelijk te maken en zo te komen tot een gunstige fiscale behandeling. Zo verdient het de voorkeur om tussen 65 en 75 jaar met de uitkering van het opgebouwde pensioen te beginnen, dit doorlopend en gelijkmatig uit te betalen en minimaal 20 jaar door te laten gaan. En als u iets vóór uw 65e wilt laten uitbetalen, moet de uitkering langer dan 20 jaar doorlopen. Enzovoort. Maar u kunt ook bij uw spaarrekening blijven, terwijl u volledige vrijheid van besteden en beleggen behoudt. Kies dan voor een spaarrekening bij de top 5 banken met de hoogste spaarrente van Nederland.

Sparen op de bank, kan dat nog?

Momenteel zijn de mogelijkheden voor banksparen beperkter geworden, zo is de hypotheekrenteaftrek gewijzigd en is bijvoorbeeld het fiscaal aantrekkelijke stamrecht bv afgeschaft. Uiteraard voor nieuwe accounts. Maar banksparen, zoals een mooi bankpensioen, is nog springlevend.

Slot

Banksparen werd volwassener en meer banken boden banksparen aan. Banksparen voor pensionering, hypotheekaflossing. Sommige vormen van banksparen zijn afgeschaft (hypotheek, banksparen met je gouden handdruk of ontslagvergoeding). Banken bieden nauwelijks spaargeld voor begrafenissen. Banksparen is het nieuwe sparen voor mensen die hun verzekering willen vervangen tegen relatief lage kosten, dus kijk wat er voor jou beschikbaar is.

Lees verder