Wat zegt geld over je persoonlijkheid, emoties en relaties?

hoeveel verdien je Wat geef je uit? En voor wat? Praten over geld is nog steeds taboe. Zelfs in onze romantische relaties kan het onderwerp geld veel stress en spanning veroorzaken.

Waarom veroorzaakt geld stress?

Als je met een groep (meer dan 4 personen) dineert, mag iemand het voor- en nagerecht nemen, maar jij niet. Als de rekening komt, moeten we altijd controleren: delen we de rekening per hoofd of tellen we op wat iedereen heeft gehad? Als je geen voorgerechten en desserts hebt gehad, lijkt het oneerlijk om er toch voor te moeten betalen, maar je wilt er niet dom uitzien, dus je betaalt. Irritatie is geboren.

Wat zegt uw loonstrook over u?

We zijn misschien niet open over wat er in onze salaristemplates staat. Dit kan komen doordat je denkt dat het iets over jou zegt. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat een hoog salaris symbool staat voor succes, en aan de andere kant staat een laag salaris voor mislukking.

Ook uw uitgaven- of spaarsaldo kan u iets over uzelf vertellen. Ben je hebzuchtig, zuinig, verspillend?

Geld en emoties

Geld kan ook sterke emoties oproepen. Wie geld heeft, kan bepalen wat er gebeurt – het geeft de een macht en de ander wordt afhankelijk. Ook al bedoelt de geldschieter het goed, de ander zal hierdoor toch een soort machteloosheid ervaren.

Geld kan je ook een gevoel van vrijheid geven of het gevoel opgesloten te zitten. Als je genoeg geld hebt, kun je (tot op zekere hoogte) doen wat je wilt en kopen wat je wilt. Maar als u niet genoeg geld heeft, kunt u zich machteloos voelen en vastzitten in uw situatie, omdat u bijvoorbeeld niet het geld hebt om de opleiding te volgen die leidt tot de baan die u zoekt.

Veel geld kan ook een gevoel van veiligheid geven. Je hebt genoeg om voor jezelf en je naasten te zorgen; je kunt de huur/hypotheek betalen, ’s avonds staat er altijd eten op tafel en ook af en toe kan een leuk dagje uit. Aan de andere kant kan er een gevoel van stress zijn, omdat je nooit weet of er nog een maand over is tot het einde van het salaris – en je weet dat je het niet kunt dekken met een spaarvarken.

Geld kan ook liefde noemen. Geef je kinderen graag iets extra’s (of compenseer het gebrek aan aandacht) of geef ze het beste onderwijs. Maar als het oneerlijk wordt verdeeld – tussen kinderen of bijvoorbeeld in het geval van een echtscheiding – dan zijn de rapen klaar. Er kunnen gemakkelijk ruzies ontstaan ​​en het zou niet het eerste gezin zijn dat uit elkaar valt omdat het ene kind meer heeft dan het andere.

Geld: mannen versus vrouwen

Zoals gezegd is het onderwerp geld nog te vaak taboe, ook in relaties. Liegen over aankopen is geen uitzondering. Een op de drie echtscheidingen komt zelfs voort uit financiële conflicten!

Misschien komt dit doordat mannen en vrouwen anders over geld denken. Mannen zien geld als prestatie, geld en vrijheid. Aan de andere kant ervaren vrouwen het als veiligheid, zekerheid en erkenning. Evenzo zijn vrouwen niet in alle situaties financieel afhankelijk van mannen – of ervaren ze dat zo. Hierdoor kan een vrouw zich machteloos voelen omdat ze geen controle heeft over haar inkomen, wat weer kan leiden tot stress en zelfs burn-out.

Daarnaast zijn er ook verschillende soorten geld die anders naar geld kijken, wat weer kan leiden tot conflicten.

  1. Planner: Weet precies hoe het financieel zit
  2. Strauss: Financieel geen idee wat er aan de hand is
  3. Big spender: geeft geld ongecontroleerd uit
  4. Hoarder: Bespaart geld en ziet het als veiligheid
  5. Maximaal: wil scoren, ook financieel, en kan daardoor moeilijk genieten
  6. Minimalistisch: het heeft niets met geld te maken.

Geldtips: uw relatie met geld en geld in relaties

1. Weet u wat uw financiële situatie is?

Kleine taak: Schat hoeveel je deze maand aan boodschappen hebt uitgegeven. Doe hetzelfde voor kleding/schoenen, uw vaste lasten (huur, energie, water, telefoon) en andere belangrijke categorieën van uw uitgaven. Schrijf dit op.

Schrijf ook op wat je denkt dat er elke maand komt.

Kijk nu naar het rekeningoverzicht van de afgelopen maand. Bereken hoeveel u daadwerkelijk aan kostenposten heeft uitgegeven. Komt uw schatting in de buurt?

2. Wat zijn uw financiële sterke en zwakke punten?

Kijk naar wat je financieel goed doet en wat er beter kan. Bedenk er drie van elk.

Denk bijvoorbeeld aan het consequent maandelijks x bedrag sparen, het maken van een boodschappenbudget of het lezen van spaartips. Fouten kunnen zijn het kopen van elk koopje (nu 3 voor de prijs van 2, maar ondertussen is het helemaal niet nodig), niet precies weten wat er binnenkomt en wat er uit gaat, niet weten welke verzekering nuttig is of niet (bijv. AVP, voorheen aansprakelijkheidsverzekering, optioneel, maar scheelt je een hoop gedoe als je iemand anders verkloot!) of niet weet hoe je hypotheek werkt.

3. Praat met je partner

Bespreek hoe u tegen geld aankijkt. Aan welke dingen wil je geld uitgeven en hoeveel? Houd bijvoorbeeld een kasboek bij voor uitgaven, zodat je een duidelijk idee hebt waar je geld naartoe gaat – dit kasboek moet iets zijn dat jullie allebei aankunnen!€