Wat verdient een tandarts?
Wilt u weten wat tandartsen en aanverwante professionals verdienen? We hebben het voor je geregeld. Het is voor de tandartsen zelf moeilijk aan te geven, omdat het inkomen voor een groot deel afhangt van het aantal patiënten. Voor beroepen als mondhygiënist en tandartsassistent zijn richtlijnen ontwikkeld.
Tandartsen werken vaak als zelfstandig ondernemer in een maatschap. Omdat ze als zelfstandige werken, loopt het inkomen per tandarts sterk uiteen. In de tandheelkunde is er geen cao. Ook tandartsassistenten en mondhygiënisten kunnen sterk verschillen in hun salaris. De KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van de Tandheelkunde) heeft richtlijnen ontwikkeld om de hoogte van het salaris vast te stellen.
Salarisschalen
Verschillende beroepen hebben verschillende salarisschalen. Hieronder vindt u de bedragen voor 2015. Het salaris wordt vastgesteld bij een 38-urige werkweek.
Salarisschaal 1 (t/m 21 jaar)
Voor werknemers onder de 21 jaar in de volgende beroepen gelden de volgende bedragen:
- tandarts assistente
- junior tandartsassistente
- receptionist
Het brutoloon varieert van 1.066,27 euro voor een 16-jarige tot 1.579,33 euro voor een 20-jarige.
Salarisschaal 1 (vanaf 21 jaar)
Deze schaal is opgedeeld in negen fasen die dezelfde beroepen bestrijken als de loonschaal tot 21 jaar.
Het brutoloon varieert van 1707,19 euro (periode 0) tot 2311,49 euro (periode 8)
Salarisschaal 2
Deze schaal gebruikt grotere volumes in vergelijking met schaal 1. Ze zijn ook bedoeld voor andere beroepen. Schaal 2 geldt voor de volgende beroepen:
- junior mondhygiëniste
- senior tandartsassistente
- orthodontist assistent
- preventie assistent
- assistent kaakchirurgie
- Officemanager
In de 2e loonschaal is een nadere indeling in negen uitkeringen gedaan. De bedragen variëren van 1.883 euro in periode 0 tot 2.450,96 euro in periode 8.
Salarisschaal 3
Deze schaal, met in totaal tien tijdschriften, geldt alleen voor de mondhygiënist. In periode 0 is het bruto maandsalaris € 2244,11. In de hoogste verhoging is het salaris 2869,43 euro.
Salarisschaal 4
Schaal 4 verwijst naar de senior mondhygiënist en praktijkmanager. Deze schaal is weer onderverdeeld in tien tijdschriften. De bedragen variëren van 2.521,51 euro tot 3.230,50 euro.
Deze bedragen zijn gebaseerd op de KNMT salarisrichtlijnen 2015
Tandarts inkomen
Zoals hierboven vermeld, hangt het salaris van een tandarts grotendeels af van het aantal patiënten. Als de tandarts in dienst is, kan een vast salaris worden onderhandeld. Het inkomen van een tandarts is als zzp’er, zoals bij alle zzp’ers, van meerdere factoren afhankelijk. Het aanvangsinkomen van een tandarts in loondienst zal tussen de 3.250 en 5.185 euro bruto per maand bedragen. Zelfstandige ondernemers hebben een brutonorminkomen van 98.000 euro per jaar.
Harde studie om tandarts te worden
Om tandarts te worden, moet je een strenge studie doorlopen. In het algemeen duurt een opleiding minimaal zes jaar. De opleiding is opgedeeld in drie fasen. Je start met een driejarige bachelor. Het geeft theoretische kennis en begint met praktische training. Daarna volgt een driejarige masteropleiding. In dit stadium wordt wetenschappelijke kennis overgedragen. In deze fase wordt ook gekozen voor specialisatie. In de derde fase kun je starten als tandarts, maar je kunt er ook voor kiezen om je verder te specialiseren in een bepaalde richting.€