Wat verdienen presentatoren?

De beste en populairste presentatoren verdienen enkele honderdduizenden per jaar. Dit geldt niet alleen voor commerciële omroepen, maar ook voor managers van publieke omroepen. Ten koste van ons belastinggeld verdienen sommige CEO’s meer dan $ 500.000 per jaar.

Er is een groeiende hype over het inkomen van bepaalde functies van staatsbedrijven. Het is gemakkelijker te tolereren dat de topmanagers van de commerciële sector veel geld verdienen dan dat mensen veel geld verdienen aan ons belastinggeld. Om mensen van goede kwaliteit aan te trekken en te behouden, is het echter soms nodig om veel geld uit te geven om te voorkomen dat ze voor commerciële ondernemingen kiezen. Bestuurders van overheidsbedrijven verdedigen zich door erop te wijzen dat sommige mensen zo’n hoge marktwaarde hebben dat het onmogelijk is hen een lager inkomen te bieden.

Kies een overheid of een commercieel bedrijf

Medewerkers met bepaalde kenmerken zijn vaak erg belangrijk voor een bedrijf of overheid. Overheidsbedrijven zijn vaak wanhopig op zoek naar goede mensen in topposities. Deze mensen kennen hun marktwaarde goed en weten dus wat ze aan inkomen kunnen vragen. Kamerleden en ministers kiezen vaak voor commerciële bedrijven. Ze bewijzen zich eerst in de publieke sector en kiezen later voor het grote geld. In sommige gevallen betalen hoge ambtenaren zichzelf terug door ervaring en hun netwerk.

Verdiensten voor presentatoren

TV- en radiopresentatoren verdienen vaak meer dan de premier. Loonwijzer.nl heeft rapporten met de verdiensten van enkele managers. Sommige van de beroemde presentatoren verdienen rond de tweehonderdduizend, maar de meeste veel meer. Natuurlijk verdienen niet alle presentatoren zulke bedragen. De absolute leider van de laatste jaren was Johan Cruijff. Als voetbalcommentator verdiende hij ongeveer een miljoen euro per jaar voor een beperkt aantal werkuren. In onderstaand verslag vindt u de inkomsten van enkele presentatoren.

Presentatoren: Inkomen Publieke of commerciële omroep
Wat Albert Verlinde verdient 900.000 euro per jaar reclame
Wat Matty van Nieuwkerk verdient 450.000 euro per jaar publiekelijk
Wat Paul de Leeuw verdient 650.000 euro per jaar publiekelijk
Wat Gilles Bielen verdient 200.000 euro per jaar publiekelijk
Wat verdient Linda de Mola? 1.000.000 euro per jaar reclame
Wat Floortje Dessing verdient 190.000 euro per jaar publiekelijk
Wat Marts Smet verdient 141.900 euro per jaar publiekelijk
Wat Jack van Gelder verdient 369.000 euro per jaar publiekelijk
Wat verdient Gordon Ramsay? 5.102.041 euro per jaar commercieel (in het buitenland)
Wat verdient Jaron Pau? 230.000 euro per jaar publiekelijk

Kwaliteit kan geld kosten

De grootverdieners in de publieke omroep zijn meestal de presentatoren die een bepaalde status hebben opgebouwd. Zo spreekt Paul de Leeuw het grote publiek aan en trekt veel kijkers. Kijkcijfers zijn echter minder belangrijk voor publieke omroepen dan voor commerciële omroepen. Van een publieke omroep wordt echter ook een zekere kwaliteit verwacht, en kwaliteit kost geld. Hoogverdieners hebben hun salaris opgespaard en krijgen het niet van de ene op de andere dag. Gedeputeerde Staten dringen erop aan de salarissen te beperken tot zo’n 180.000 euro (Balkenendenorm). Voor veel mensen zal dit een dermate grote inkomensdaling zijn dat een uittocht van de publieke omroep niet uitgesloten kan worden.€