Wat kun je doen aan verandering?

Veel mensen besparen bewust of onbewust veel kleingeld. Na verloop van tijd kan het kleine geld ervoor zorgen dat de portemonnee niet meer gesloten kan worden. Kleine verandering gebeurt soms nog op de markt, maar in winkels betalen mensen vaak met een pinpas of pakken ze het grote geld. Wat kunt u doen met het losgeld?

Onderhouden

Vaak sparen mensen een beetje geld, het kan soms automatisch gaan omdat ze vaak contant betalen en niet met een te dikke portemonnee willen rondlopen. Als je met opzet wat geld wilt besparen, houd je er dan aan zodat je het niet onnodig uitgeeft. Enkele voorbeelden kunnen zijn:

Als je zeker wilt zijn dat je geen geld uit het spaarvarken haalt, kun je in verschillende winkels blikken spaarvarkens kopen, je kunt er geld in doen, maar om het eruit te halen moet je het openen met een blikje opener. Dit zorgt ervoor dat u niet onnodig geld aanneemt.

Naar de bank

Telmachines zijn verkrijgbaar bij de meeste grote banken. Plaats eerst de kaart in de automaat, voer de pincode in en stop het wisselgeld in de container. De automaat telt automatisch het geld. Daarna is het gestorte bedrag direct zichtbaar in je account.

Niet alle banken hebben echter een dergelijke faciliteit. In sommige banken of filialen kunt u zelfs grote hoeveelheden geld alleen via de automaat storten, of u ontvangt thuis papiergeldbuizen, waar u 10x50ct kunt bewaren of elke munt moet afzonderlijk in zakken worden gegeven en het bedrag wordt berekend op gewicht bepaald.

Bij verschillende banken is tegenwoordig ook geld nodig voor het storten van geld. Daarom loont het niet meer voor kinderen om met een beetje zakgeld naar de bank te komen. Het is niet mogelijk om klein geld om te wisselen voor groot geld op de bank.

Winkelen

Veel winkels en marktkramen zijn erg blij met een beetje geld. Het is handig als je jezelf van tevoren hebt geteld en liever wat vaker naar de winkel gaat, dan vertrouw je er waarschijnlijk op dat het ingehouden bedrag ook overeenkomt met wat er is gebracht. Winkels en marktkramen moeten geld betalen als ze kleine geldrolletjes van de bank willen halen. Soms hoef je zelfs niets te betalen. Mogelijk kunt u een medewerker benaderen en het wisselgeld inwisselen voor rekeningen.

Betalen met kleingeld

Zoveel winkels zullen blij zijn met je kleingeld, zeker als je vermeldt dat je het komt ophalen en het al hebt uitgerekend. Er zijn echter ook winkels die niet blij met mij zullen zijn. In de Europese wet staat dat als iemand met meer dan 50 munten wil betalen, deze geweigerd kan worden. Daarnaast mag de winkel alleen geld weigeren als ook duidelijk aangegeven staat waar klanten het niet kunnen missen. Het probleem is dat het tellen van medewerkers vaak veel tijd kost, en tijd kost hen geld.

Terug geven

Er komt vast wel eens iemand langs je huis met een collectebus. Zo wordt er regelmatig geld ingezameld voor goede doelen. U kunt uw geld dus gemakkelijk doneren aan een goed doel. Als je een redelijk bedrag kunt doneren, kan het je ook een goed gevoel geven.

Naast het doneren aan een goed doel kun je ook wisselgeld gebruiken op verjaardagen. Je kunt iets grappigs doen met het wisselgeld, zoals het in een vorm op een kaart plakken of er een hobbypleister op plakken, dan moet de jarige er alles aan doen om aan het geld te komen.€