Wat kost het om in het rood te staan?

Vrijwel alle bankrekeningen hebben de mogelijkheid om rood te staan ​​op de zichtrekening. Dit is een manier voor de consument om te voorkomen dat hij bepaalde rekeningen niet betaalt vanwege tijdelijk onvoldoende saldo op de betaalrekening. Consumenten zijn zich er vaak niet van bewust dat dit een vorm van lenen is en dat het duur is in het gebruik.

Het overkomt iedereen wel eens, gedurende de maand is het saldo van de zichtrekening onvoldoende om opnames en betalingen te kunnen weerstaan. De meeste bankrekeningen hebben in deze gevallen de mogelijkheid om rood te staan ​​en het probleem tijdelijk op te lossen. Een kleine debetstand aan het einde van de maand is niet zo erg, maar daarna zou het geen probleem moeten worden. Zodra het inkomen weer is bijgeschreven, blijft er voor de betreffende maand minder geld over, omdat het tekort eerst moet worden aangevuld. Mensen die regelmatig te veel uitgeven, zullen stappen moeten ondernemen om te voorkomen dat ze eruit komen.

Wat kost het om in het rood te staan?

De hoogte van de rente die banken in rekening kunnen brengen is afhankelijk van het maximale bedrag. Dit maximum is afhankelijk van de wettelijke rente, die momenteel (oktober 2012) 3 procent bedraagt, maar tot juli 2009 6 procent was. Wettelijke rente plus 12 procent is de maximale rente waar banken onder moeten blijven. Zo kan de bank u 15 procent rente in rekening brengen. De meeste bankrekeningen hebben een roodstand van minimaal € 1.000, wat neerkomt op een jaarlijkse rentelast van € 150. Uit de berekening blijkt dat een halfmaandelijks (15 dagen) rood staan ​​van 500 euro je kost: 15 procent / 12 = 1,25 procent per maand. Het kost je 1,25 procent per maand x 500 = 6,25 euro. Het kost je dus € 3,12 voor een halve maand. De meeste banken rekenen echter niet het maximaal toegestane tarief, maar zitten daar een paar procent onder.

Het probleem met te veel uitgeven is geen rente betalen

Zoals uit de vorige berekening volgt, is de te betalen rente op de lening hoog, maar niet onoverkomelijk indien uitgedrukt in euro. Het gevaar is niet alleen de rente die u betaalt op kortlopende schulden, maar het kan ook het begin zijn van een neerwaartse spiraal. De meeste schulden werden ooit veroorzaakt door een onschuldig rood staan. Gezinnen met maximaal rood staan ​​moeten de hoge rente betalen, maar het grootste probleem is dat al een groot deel van het hele maandinkomen wegvalt om het rood staan ​​op te heffen. Hierdoor zullen de schulden de komende maanden blijven oplopen omdat het resterende inkomen niet voldoende is om de eindjes aan elkaar te knopen.

Kun je het oplossen met een doorlopend krediet?

Een lening met een lagere rente lijkt de oplossing voor het probleem. Dit is inderdaad een oplossing, maar er kleven ook gevaren aan. Een lening in de vorm van een doorlopend krediet heeft meestal een hoge kredietlimiet. Doorlopend krediet geeft je dus de mogelijkheid om uit de rode cijfers te komen, maar biedt ook de mogelijkheid om heel eenvoudig extra geld op te nemen. De druk om rond te komen met het beschikbare geld neemt af. In de praktijk lijkt de extra ruimte de kans op rood staan ​​groter te maken en moet daarom een ​​bepaald bedrag van het doorlopend krediet worden afgeschreven. Nogmaals, het lijkt belangrijk om een ​​reserve op te bouwen in de vorm van een spaartegoed.€