Wat is zwart geld?

Zwart geld is geld waarvan de Belastingdienst niet weet dat je het hebt. Geld dat u niet aangeeft in uw jaarlijkse belastingaangifte valt onder de definitie van zwart geld.

Zwart geld van criminelen komt vaak uit inkomsten die verborgen zijn voor de belastingdienst. De manier van verdienen kan vaak ook niet legaal worden opgegeven, omdat het illegale manieren zijn. Zelfs niet-criminelen hebben soms zwart geld. Het kan het geld zijn dat een zakenman verdient door bepaalde verkopen onder de toonbank, maar zwart geld is ook de besparing die u niet aangeeft in uw jaarlijkse belastingaangifte. Zwart geld wordt soms gebruikt voor betalingen die ook buiten de belastingdienst gaan. De definitie van zwart geld omvat ook geheime activa zoals tweede huizen in het buitenland.

Zwart geld verschil

Dus een belastingbetaler die wat geld achterhoudt om de belastingdruk op vermogenswinsten te verminderen, is vies geld. Dit is echter een gemakkelijke vorm van zwart geld.

Geld dat legaal is verkregen, maar gedeeltelijk verborgen. Criminelen hebben te maken met een zwaardere vorm van zwart geld. Ze beschermen het voor de ogen van de belastingdienst en verkregen het geld illegaal. Ze kunnen dit geld niet gebruiken omdat het geld niet geregistreerd is. Om dit geld te kunnen gebruiken, is het nodig om uit te leggen waar het vandaan komt. Voordat ze zwart geld echt kunnen gebruiken, moeten ze het witwassen. Je moet niet denken aan een paar honderd of duizenden euro’s, maar vaak aan miljoenen euro’s.

Hoe zwart geld uitgeven?

Zodra je royaal gaat leven met zwart geld, neem je een risico. De Belastingdienst kan vragen waar het geld vandaan komt. Ze kunnen zien hoeveel geld je hebt verdiend omdat je het elk jaar moest aangeven. U kunt het echter besteden aan zaken waar de Belastingdienst niets van merkt. Een iets duurdere auto, luxe vakanties en veel vaker vakanties. Het is niet verstandig om dit geld te gebruiken voor onroerend goed in het buitenland.

Geld witwassen

Criminelen die veel vermogen hebben uit illegale transacties kunnen niet openlijk geld uitgeven. Ze gaan het geld witwassen om uitleg te geven waar het geld vandaan komt.

Witwassen van geld in onroerend goed

Een populaire manier waarop criminelen zwart geld witwassen, is door uitgebreide structuren op te zetten in onroerend goed. Zo proberen ze geldstromen te voorkomen.

Ontdekkingsschema

De Belastingdienst wil de makkelijkste vorm van zwart geld terugdringen door middel van een inkeerregeling. Particulieren met buitenlands vermogen moeten dit melden bij de Belastingdienst. In het verleden hebben belastingbetalers dit vaak verborgen gehouden. De Belastingdienst geeft deze mensen nog steeds de mogelijkheid om het geld met terugwerkende kracht op te geven. U moet er gewoon belasting voor betalen, maar er wordt geen boete opgelegd. De boete kan oplopen tot 300 procent van het verschuldigde bedrag.€