Wat is uitgestelde betaling?

Bij de aankoop van computers en andere duurdere consumptiegoederen krijgt u de mogelijkheid om te profiteren van uitstel van betaling. Je koopt het nu en de betaling wordt bijvoorbeeld een jaar uitgesteld. Een uitgestelde betaling is echter gewoon een lening die op tijd moet worden terugbetaald. Doe je dat niet, dan brengen ze hoge rente in rekening over de lening.

Uitstel van betaling is minder onschuldig dan het lijkt. Het is als een schuld die u op eigen naam ontvangt. Leningen worden in de detailhandel verstrekt bij creditcardmaatschappijen zoals Comfort Card en Primeline. Er zijn geen rente- of leningaflossingen voor de afgesproken periode, maar deze moet aan het einde van de periode in één keer worden betaald. Doe je het niet, dan betaal je voortaan hoge leenrente. Dit zijn meestal rentetarieven die kunnen oplopen tot 18 procent. Als u de schuld binnen de afgesproken tijd betaalt, betaalt u geen rente.

Waarom kiezen voor uitgestelde betaling?

Uitstel van betaling zorgt ervoor dat consumenten aankopen kunnen doen waarvoor ze momenteel geen contant geld hebben. Met uitstel van betaling kun je ook spaarrente opleveren omdat je het bedrag extra lang op de spaarrekening kunt laten staan, maar dit voordeel is minimaal. Een bedrag van 500 euro levert na een jaar nog maar 15 euro op (ervan uitgaande dat de spaarrente 3 procent is). Het gevaar van uitstel van betaling is dat er na een jaar geen geld meer is. Om deze reden doen bedrijven als Primeline en Comfort Card mee. Ten eerste krijgen ze een nieuwe klant die een lening nodig heeft, en als ze het geld niet in één keer kunnen betalen, kunnen ze een hoge rente krijgen. Consumenten ontvangen doorgaans ook een gratis creditcard die hen uitnodigt om te ‘lenen’.

Uitgestelde betaling en het kopen van een huis

Het uitstel van betaling wordt ook geregistreerd in BKR Tiela. Bij het aanvragen van een hypotheek zal de geldverstrekker eisen dat u eerst de lening aflost die met het uitstel van betaling is ontstaan. Het is zelfs mogelijk dat u betalingsproblemen krijgt nadat een bepaalde lening rente is geworden. Hierdoor kan het zijn dat u een negatieve BKR registratie krijgt en is hypotheekaanvraag niet meer mogelijk.

Andere nadelen van uitgestelde betaling

Om uitstel van betaling te krijgen, moet je veel papierwerk invullen en moet je administratiekosten betalen om uitstel van betaling te krijgen. De hoogte van de administratiekosten is vaak afhankelijk van het aankoopbedrag van het gekochte artikel. Dit varieert van circa € 30 tot € 70. Naast het uitstel van betaling krijgt u in veel gevallen ook een creditcard. Het lijkt een leuk extraatje, maar het kan erg duur zijn om te gebruiken. Een creditcard geeft je de mogelijkheid om altijd geld uit te geven, ook als er geen geld is. Dit is de duurste vorm van lenen en kan geleidelijk leiden tot grote schulden.€