Wat is swingtrading?

Met swing trading wil je op korte termijn grote winsten maken op de aandelenmarkt door op de juiste golf, de juiste swing te rijden. Swing trading is een winstgevende transactie op de aandelenmarkt als u op het juiste moment een korte of lange transactie doet. De beweging van de aandelenkoers van een aandeel of ander beleggingsproduct bepaalt uw winst of verlies. Zorg voor goed geldbeheer en een goede stop loss. Neem als swingtrader nooit te veel risico en controleer uw handelsplan een paar weken van tevoren.

Swing trading als investeringsstrategie

Niet genoeg beleggers beschouwen swing trading als een investering, maar het tegenovergestelde is waar. Wanneer u belegt, koopt u aandelen of andere beleggingsproducten op de aandelenmarkt om winst en rendement te behalen. En dat is bij swingtrading niet anders. Het grote verschil is dat een belegger zijn aandelen vaak lang aanhoudt en alle tussentijdse koersbewegingen misloopt. De prijs van uw aandeel kan in een jaar met 5% stijgen en in datzelfde jaar dalen tot de aankoopprijs. Dan heb je als normale belegger geen winst gemaakt, terwijl swing trading twee keer winst kan opleveren: zowel bij 5% stijging als bij 5% daling.

Swingtrading is geld verdienen, long of short gaan?

Als je het goed doet, levert swing trading geld op. Swingtrading is geen daytraden (daytrading). U hoeft uw positie op de aandelenmarkt niet elke dag te sluiten zoals een daghandelaar doet. Je hebt meer tijd. In de praktijk houdt een swingtrader zijn positie niet langer dan twee weken vast. Aan de andere kant zijn er overeenkomsten met daghandel. U wilt ook profiteren van veranderingen op de aandelenmarkt, zowel wanneer de koers daalt als wanneer deze stijgt. De horizon is langer, het doel is hetzelfde: winst maken.

Swing trading vereist een goed geldbeheersysteem en een swing trading plan

Een ervaren swingtrader weet hoeveel risico hij kan nemen en zet niet in op één paard. Iedereen weet dat aandelenkoersen in golven gaan, dus de beleggingsportefeuille van een swingtrader bestaat uit posities die geld opleveren als de markt omhoog gaat (long gaan), maar ook investeringen die geld opleveren als de markt omhoog gaat (short gaan). Waar een daytrader bij een koersdaling vrijwel direct van zijn belegging af wil, kan een swingtrader ervoor kiezen zijn positie op de beurs nog even vast te houden omdat hij verwacht dat de beurs snel weer gaat stijgen. Deze aandelenhandelaar beheert dit door altijd het juiste stop loss-niveau te kiezen en voorwaardelijke transacties te plaatsen die alleen worden geactiveerd wanneer de aandelenkoers in de goede richting beweegt. Het is verstandig om niet meer dan 3% (waarde van stop loss tov aankoopprijs) in één transactie te riskeren, en sommige niet meer dan 1%, maar wees altijd waakzaam. Als u meerdere transacties tegelijkertijd open heeft staan, worden deze gecontroleerd door uw systeem en de vooraf ingestelde stop loss. Zorg zo voor voldoende bescherming van uw portefeuille. Je kunt ook winststops markeren en dan nog een tijdje doorzwaaien, maar dat is aan jou en de aandelenmarkt. Het gebeurt in golven, maar sommige golven kunnen lang duren en je kunt te vroeg stoppen met beleggen. Uw ervaring met het systeem zou dit moeten aantonen. Investeer op deze manier in meerdere aandelen, maar kies er ook niet te veel omdat het beheersbaar moet blijven. Genoeg marketeers zijn gericht op één markt of één bedrijf.

Technische analyse en economische analyse

Bij swingtrading gebruikt u niet alleen technische analysetechnieken om uw in- en uitstaptijden te bepalen. Zie ook wat er in het nieuws gebeurt. Op de grafieken kijk je niet alleen naar de minutengrafiek, maar vooral naar de uurgrafiek, de daggrafiek en indien mogelijk de weekgrafiek. Het blijft tenslotte een kunst om altijd de juiste trend en swing te krijgen.

Hoeveel geld heb ik nodig voor swingtrading?

Bij elke investering, en natuurlijk bij swing trading, mogen de kosten van kopen en verkopen niet te hoog zijn. Deze kosten moet u immers eerst verrekenen met uw handel voordat u winst kunt maken. Een kritische blik op enkele makelaars is zeker aan te raden. Het maakt uit met wie u handelt en hoe groot de transacties zullen zijn. Het is algemeen aanvaard dat een minimumbedrag van 10.000 USD (eventueel EUR) vereist is voor winstgevend beheer. Er wordt vaak gebruik gemaakt van hefboomwerking, wat betekent dat de marktwaarde van uw belegging vele malen groter kan zijn dan uw belegging.

Bekijk het swing trading plan

Er zijn verschillende boeken beschikbaar over swing trading, maar u zult nog steeds zelf moeten investeren en het systeem zelf moeten opzetten. Gouden adviezen vind je niet in een boek. Daarom is het altijd verstandig om uw handelsplan een paar weken voordat u naar de beurs gaat te testen. Swingtrading is vooral bedoeld voor mensen die voldoende ervaring hebben opgedaan met dit soort beleggingen. Niet elke transactie zal winstgevend zijn, dat is zeker. Maar uw handelsplan moet zo zijn gestructureerd dat de winst die wordt gemaakt aanzienlijk groter is dan de mogelijke verliezen op de aandelenmarkt. Begin langzaam en test uw visie, haast u nooit naar de aandelenmarkt en leer van verkeerde keuzes. Op deze manier zult u beter in staat zijn om grote winsten te maken op de handelsvloer.

Lees verder