Wat is passief inkomen?

Wat betekent passief inkomen? En hoe krijg je een passief inkomen? Kun je rijk worden met passief inkomen? Kun je online passief inkomen verdienen? Hoe word je rijk terwijl je slaapt?

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is inkomen dat wordt verdiend zonder er ooit voor te hebben gewerkt. Rente op spaarrekeningen is een voorbeeld van passief inkomen, beleggen in beleggingsfondsen kan passief inkomen genereren. Het is dus een ander inkomen uit actief inkomen: inkomen dat direct voortkomt uit het werk dat je doet. Je werkt bijvoorbeeld 40 uur per week voor je baas en krijgt daar een bepaald salaris voor. Als u stopt met werken, stopt uw ​​loon. Het passieve inkomen blijft echter binnenstromen, ook als je nu geen moeite doet. In feite is het een investering om inkomsten te genereren.

Hoe een passief inkomen krijgen?

Veel mensen hebben een beetje passief inkomen uit spaarrente of iets dergelijks. Meestal stelt het niet veel voor. Vooral omdat een deel van de belasting moet worden betaald voor spaargelden die een bepaalde grens overschrijden (meestal 21.139 euro). De Belastingdienst gaat ervan uit dat u over dit geld 4% rendement haalt, het zogenaamde eigen vermogen. Over deze 4% moet 30% belasting worden betaald. Iemand met 31.139 euro spaargeld heeft dus 31.139-21.139 = 10.000 euro die jaarlijks wordt belast. Hiervoor betaal je een belasting van 0,04 * 0,30 * 10.000 = 120 euro. Als u 2,5% rente ontvangt, ontvangt u binnen een jaar in totaal 31.139 * 0,025 = 778,45 euro rente. Trek hier € 120 belasting vanaf en u heeft een jaarlijks passief inkomen van € 658,45. Daar kun je niet mee leven. Je moet wel heel rijk zijn om van de spaarrente te leven, maar dan heb je helemaal geen inkomen nodig.

Naast sparen kunt u op andere manieren passief inkomen verdienen. Een boek schrijven is in wezen een eenmalige klus, maar het geld blijft stromen met elk verkocht boek. Op deze manier kan schrijven u een passief inkomen opleveren. Dit wordt echter niet echt als passief inkomen beschouwd omdat de schrijver vaak blijft schrijven en de inkomstenstroom snel afneemt. Direct na het verschijnen van het boek zal de omzet stijgen, maar daarna snel afnemen.

Een andere bron van passief inkomen is het internet. Iedereen die bijvoorbeeld een video op YouTube plaatst, kan worden betaald voor elke keer dat de video wordt bekeken en de kijker een advertentie ziet. Als u op deze advertentie klikt, verdient u nog meer geld. Zo blijf je betaald krijgen voor iets waar je op dit moment geen moeite voor doet.

Andere sites werken op dezelfde manier. Of het nu een nieuwssite, een weersite of een blog is, al deze sites worden gebruikt om passieve inkomsten te genereren. U kunt Google Ads op uw website of blog plaatsen en hiermee kunt u een klein bedrag verdienen voor elke bezoeker die op uw website komt. Het hoeft niet Google te zijn die de advertenties weergeeft. Als u bijvoorbeeld een website over voetbal heeft, kan een voetbalwinkel u benaderen om te vragen of u hun advertenties tegen betaling op uw website wilt plaatsen.

Kun je rijk worden terwijl je slaapt met een passief inkomen?

In theorie is het antwoord op deze vraag ja. U doet een eenmalige investering van tijd, moeite of zelfs geld voor toekomstige inkomsten. In de praktijk worden sommige mensen echter rijk zonder te werken. Je zult veel (tijd, moeite) moeten investeren om veel passief inkomen te krijgen. Als je er consequent tijd en moeite in steekt, ben je echt aan het werk. Een groot verschil tussen actief inkomen en passief inkomen is echter dat passief inkomen meestal blijft groeien als je er moeite voor doet. Voor actief inkomen geldt dit minder. Een harde werker kan op een dag loonsverhoging of loonsverhoging krijgen, maar je zult niet met elke inspanning meer krijgen.€