Wat is meerwaarde?

Eigen vermogen wordt ook wel “home equity reserve” genoemd. Wat is eigen vermogen en hoe kunt u eigen vermogen opnemen en gebruiken? Overwaarde komt voort uit de verkoop van uw huis met winst, dat wil zeggen eigen vermogen. De verkoopprijs van uw woning is dan hoger dan uw eigenwoningschuld. Hoe kan de meerwaarde worden bepaald en berekend?

Wat is meerwaarde?

Het eigen vermogen kan worden gedefinieerd als het positieve verschil tussen de marktwaarde van de woning en het bedrag waarvoor u de hypotheek hebt afgesloten. Is de marktwaarde van uw woning € 250.000 en uw hypotheekschuld € 200.000, dan is het eigen vermogen € 50.000.

Redenen voor herwaardering

Er zijn verschillende redenen waarom u overwaarde in uw huis kunt hebben. Als de huizenprijzen in de loop der jaren zijn gestegen, is de kans groot dat u overwaarde in uw woning heeft. Ook milieuontwikkeling kan bijdragen aan het creëren van meerwaarde. Als u verbeteringen aan uw woning heeft aangebracht, kan dit ook gevolgen hebben voor uw overwaarde. Het huis wordt dan meer waard. Als je eenmaal je hypotheek hebt afgelost, wordt je hypotheekschuld kleiner. De afstand tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld wordt dan kleiner.

Eigen vermogen berekenen

Het eigen vermogen wordt berekend door de verkoopopbrengst af te trekken van de schuld van de aankoop van een huis op het moment van verkoop. Eigenwoningschuld is een schuld voor de aankoop, het onderhoud of de verbetering van uw eigen woning waarvan de hypotheekrente aftrekbaar is in kolom 1.

Bepaling eigen vermogen

Er zijn verschillende manieren om het eigen vermogen te bepalen.

Is de marge van het eigen vermogen hetzelfde als het eigen vermogen?

De marge van het eigen vermogen is hetzelfde als het eigen vermogen. Equity is een informele term die algemeen bekend is.

Eigen vermogen opnemen

Eigen vermogen kan op verschillende manieren worden vastgelegd, waarover u kunt lezen in het artikel
inclusief overwaarde
bijvoorbeeld het afsluiten van een tweede hypotheek.

Gebruik maken van de overwaarde van uw woning

Overwaarde kan op veel manieren worden gebruikt. U kunt het eigen vermogen gebruiken om een ​​tweede hypotheek af te sluiten, uw pensioen aan te vullen of een verbouwing te financieren. Dit zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden.

Gebruik overwaarde voor renovatie

U kunt overwaarde gebruiken om uw woning te renoveren of uw woningonderhoud te financieren. Een uitbetalingshypotheek is een voordelige manier om geld te lenen. De rente op een hypothecair krediet is lager dan wanneer u een consumptief krediet afsluit.

Overschot van huis gebruiken voor pensioen

Als u uw AOW wilt aanvullen, kunt u ervoor kiezen om uw eigen vermogen op te nemen door een grotere hypotheek af te sluiten of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Uw overwaarde komt dan in één keer vrij. U kunt het opgenomen bedrag gebruiken om uw pensioen aan te vullen of eerder met pensioen te gaan.€