Wat is korte compressie?

Wanneer een aandeel in waarde stijgt, willen mensen met een shortpositie zo snel mogelijk van die positie af. De reden hiervoor is dat de zogenaamde short alleen omhoog gaat als de voorraad daalt. Squeeze is het Engelse woord squeeze, bij short squeeze worden kortere figuurlijk uit de markt geperst. Om te begrijpen wat de zogenaamde korte compressie betekent, is het belangrijk om te weten hoe korte compressie werkt en wanneer het mislukt.

Wijzer

Voorbeeld

De bank bezit aandelen in het hypothetische bedrijf A. De waarde van deze aandelen kan stijgen en dalen, afhankelijk van vele factoren, zoals de winstgevendheid van het bedrijf. Stel je voor dat de bank een groot aantal aandelen van dit bedrijf bezit. De bank kan deze aandelen zelf houden of op de markt verkopen. Een derde mogelijkheid is om deze aandelen voor een bepaalde tijd uit te lenen en er tussentijds rente over te innen. Voor de eenvoud negeren we bankkosten. Met deze lening kan iemand die de aandelen leent, geld verdienen als de waarde van de aandelen daalt.

Een hypothetisch geval

De waarde van het aandeel is momenteel 50 euro. Er wordt een waardedaling verwacht, de sector doet het slecht. Zelf verwachten wij dat de waarde van het aandeel niet boven de 25 euro zal uitkomen en deze correctie zal morgen spoedig na de presentatie van de halfjaarcijfers plaatsvinden. Als deze verwachtingen uitkomen, kun je eraan verdienen door voor de gunst te betalen. U leent bijvoorbeeld 100 aandelen van de bank voor 50 euro en verkoopt ze de avond voor de presentatie van de cijfers. U maakt met de bank een afspraak dat u deze aandelen de volgende middag teruggeeft.

Geval A

De verwachtingen zijn ingelost en de gepresenteerde cijfers zijn dramatisch. De actie is slechts 25 euro waard. 100 stuks worden teruggekocht van de markt en ’s middags teruggebracht naar de bank. De winst bestaat dan uit het volgende bedrag: Winst uit de verkoop van aandelen minus de kosten voor het inkopen van aandelen. De winst bestaat hier uit 100 x 50 euro (= 5000) – 100 x 25 euro (inkoopkosten) = 2500 euro winst.

Geval B

De markt reageert neutraal op de resultaten, ze waren noch goed, noch slecht. De actie is stil bij 50 euro. In dit geval is er, afgezien van aan- en verkoopkosten en bijkomende kosten voor de bank, geen significante winst of verlies. Dus 0 euro winst.

Geval C

Verwachtingen werden niet waargemaakt. De gepresenteerde cijfers waren positiever dan verwacht en het aandeel is 75 euro waard geworden. De aandelen moeten echter nog steeds worden teruggegeven aan de bank en worden gekocht voor 75 euro per stuk. Dit resulteert in een verlies: 100 x 50 euro (= 5000) minus 100 x 75 euro voor aflossing. Dit resulteert in een verlies van 2.500 euro.

Geval D

Maar wat gebeurt er als een groot aantal mensen waardegroei misloopt? In geval D verwachtten veel meer mensen slechte cijfers. In de ochtend na de presentatie van de cijfers is de actie 75 euro waard. Aandelen worden gekocht door een groot aantal shorts. Hoe langer je wacht, hoe groter het verlies. Gezien de snelle groei zouden mensen die het aandeel bezitten graag nog meer geld zien in ruil voor het aandeel. Aan het eind van de middag bereiken de aandelen een waarde van 600 euro. Aangezien de bank rechten heeft op de aandelen, moeten deze op de markt worden teruggekocht. Het nettoresultaat bestaat uit verkopen minus inkoop. Dus 100 x 50 euro minus 100 x 600 is – 55.000 euro. Geval D is te wijten aan de zogenaamde korte compressie. Het sneeuwbaleffect wordt veroorzaakt door het grote aantal short individuen dat hun positie wil indekken en de snelle stijging van de waarde van het aandeel.

ding Profiteer van het verkopen van geleende aandelen de dag voor de cijfers Inwisselwaarde achter de cijfers Netto winst per aandeel
a 50 € 25 € +25€
B 50 € 50 € +0€
C 50 € 75 € -25€
d 50 € 600 € -550 euro

Een praktisch voorbeeld

Short squeeze Volkswagen in 2008 / Bron: Thomas Steiner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5) In 2008 werden aandelen van het Volkswagen-bedrijf gekocht door Porsche. Hedgefondsen hadden een relatief groot aandeel shortposities. Toen 95% van de aandelen in stabiele handen was, was slechts 5% vrij om te handelen. Alleen deze waren beschikbaar om het grote aantal shortposities te dekken, wat resulteerde in een koersstijging van meer dan 400% (van 210 naar meer dan 1005 euro per aandeel). Op dat moment werd Volkswagen-aandelen plotseling voor korte tijd het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

De korte rente

Het percentage shorted vertelt u welk deel van de aandelen de shorts hebben verkocht ten opzichte van het totale aantal aandelen (moet dus worden gedekt in geval van waardestijging). Als er bijvoorbeeld 20.000 aandelen short worden verkocht op een totaal van 200.000, dan is de korte rente 10%. Een stijging van deze waarde, gecombineerd met goed nieuws over het aandeel, kan de kans op een kortetermijnsqueeze vergroten.

Conclusie

Door een shortpositie in te nemen, kunt u geld verdienen aan aandelen die in waarde dalen. Het is echter zeker niet zonder risico, want bij waardestijging moeten ook aandelen worden ingekocht. Shortsqueeze is een gewelddadige marktreactie op een moment dat er veel vraag is naar aandelen om shortposities te dekken. Als u aandelen bezit, is het maximale risico meestal een waardeverlies van 100%, terwijl het verlies op korte termijn veelvouden kan zijn.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling om een ​​bepaalde belegging te doen.