Wat is Home Equity Investment (BEW)?

Wat is Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW) en wat zijn de fiscale voordelen? Een woningbeleggingsrekening is een geblokkeerde rekening waarop regelmatig geld wordt gestort om de hypotheek af te lossen. Fondsen worden belegd in beleggingsfondsen. Het eindkapitaal is afhankelijk van het beleggingsprofiel. De BEW-eigenaar betaalt pas belasting als de vrijstelling, die alleen geldig is als aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Wat is beleggen in uw huis (BEW)

Home Investment Equity (BEW) maakt deel uit van het spaargeld van de bank. U opent een vergrendelde beleggingsrekening waarop u geld belegt om uw hypotheekschuld (gedeeltelijk) af te lossen. Het vermogen dat u op deze rekening belegt, wordt belegd. Het eindkapitaal is niet gegarandeerd. Het resultaat op de einddatum is mede afhankelijk van het resultaat van de beleggingen.

Banksparen: BEW of SEW

Met banksparen spaart of belegt u om uw hypotheek af te lossen. Dit kan via een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) of Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW).

BEW belastingvoordelen

Een gewone effectenrekening wordt belast in box 3: een geblokkeerde effectenregeling die voldoet aan de BEW-voorwaarden (zie hieronder) wordt alsnog belast in box 3. BEW wordt behandeld als KEW. Er is geen vermogenswinstbelasting verschuldigd.

Voorwaarden BEW

BEW: Doos 1

Als u aan bovenstaande voorwaarden voldoet, valt de beleggingsrekening eigen woning onder kolom 1: inkomen uit werk en wonen. Zo niet, dan wordt de rekening opgenomen in kolom 3. Een beleggingsrekening is belastingvrij als het opgebouwde vermogen niet hoger is dan de hypotheekschuld met het maximum

Als er sprake is van een fiscaal partnerschap, wordt de vrijstelling verdubbeld.€