Wat is het verschil tussen Ripple en XRP?

Anno 2019 wordt er veel geschreven over cryptocurrency, digitale valuta. Twee bekende namen die vaak voorkomen zijn Ripple en XRP. De twee worden vaak door elkaar gebruikt. Mensen verwijzen vaak naar de XRP-munt als Ripple. En aangezien XRP een valuta is die door Ripple is gecreëerd, is deze verwarring logisch. Dus hoewel Ripple en XRP met elkaar verbonden zijn, zijn het twee verschillende dingen.

Inhoud

Wat is cryptogeld?

Cryptocurrency of cryptocurrencies worden door experts ook wel future money genoemd. Het basisprincipe van deze digitale valuta is een systeem waarmee geld rechtstreeks van de ene partij naar de andere kan worden gestuurd zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een financiële instelling (bank) die gebruikmaakt van blockchaintechnologie. Blockchain is een decentraal netwerk dat datatransacties mogelijk maakt.

De oorsprong van cryptocurrency

In 2008 bereikte de zogenaamde kredietcrisis wereldwijd haar hoogtepunt. Deze financiële crisis veroorzaakt door grote financiële instellingen zorgde ervoor dat burgers in het ergste geval hun huis en andere bezittingen verloren. Dat jaar publiceerde een anonieme persoon onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto een document online. Dit artikel, “Bitcoin: een peer-to-peer elektronisch geldsysteem”, vatte het idee van bitcoin samen: een gedecentraliseerd netwerk voor snelle, digitale, peer-to-peer-betalingen. En dit bijvoorbeeld zonder tussenkomst van de bank. Sinds 2008 zijn er veel andere cryptocurrencies ontwikkeld (ethereum, ripple, neo, icon, etc.). Steeds meer instellingen en bedrijven zien de voordelen van dit digitale netwerk voor snel en betrouwbaar betalen. In 2019 zijn cryptocurrencies volop in ontwikkeling.

Wat is Ripple?

Ripple is een Amerikaans bedrijf opgericht in 2012. De oorspronkelijke naam was tot 2015 Opencoin. Ripple heeft een nieuw betalingsnetwerk gecreëerd dat werkt als een blockchain genaamd XRP Ledger. Het nieuwe betalingssysteem dat ze creëerden, bestaat uit drie platforms – xRapid, xCurrent en xVia – die met elkaar kunnen communiceren. Het voordeel is dat transacties zeer snel en zonder veel kosten kunnen worden gedaan. Een praktisch voorbeeld: u wilt geld overmaken van uw Nederlandse Rabobank rekening naar een vriend met een bankrekening bij de Belgische BNP Paribas Fortis bank. U moet wachten, soms zelfs enkele werkdagen. Met Ripple kunt u in 10 seconden rechtstreeks van de afzender naar de ontvanger betalen. Bovendien kosten financiële transacties elk jaar biljoenen dollars. Bij de transactie zijn namelijk meerdere partijen (banken) betrokken. Er is geen dergelijke vergoeding op het Ripple-netwerk. Transacties worden rechtstreeks van de ontvanger naar de afzender gemaakt.

Wat is XRP?

Het betalingssysteem van Ripple bevat ook een “digitale valuta” die wordt gebruikt om daadwerkelijke betalingen tussen partijen nog sneller te doen. De naam van deze munt is XRP. In een praktisch voorbeeld zal een betaling via een bank die gebruik maakt van het Ripple betalingssysteem als volgt plaatsvinden: je wilt geld sturen naar een vriend in het buitenland. Uw bank koopt XRP en stuurt het naar de ontvangende bank. De ontvangende bank verkoopt op zijn beurt de XRP en de opbrengst wordt naar de ontvangende rekening gestuurd. Deze transacties duren doorgaans enkele seconden vanwege het geavanceerde datasysteem waarop ze zijn gebaseerd.

Het verschil tussen Ripple en XRP

Het verschil tussen Ripple en XRP is nu eenvoudig uit te leggen. Ripple is een Amerikaans bedrijf dat een nieuw betalingssysteem heeft gecreëerd. De valuta die in het betalingssysteem wordt gebruikt, wordt XRP genoemd. De termen worden vaak verward in nieuwsberichten. Dit is verwarrend.€