Wat is het nut van NHG Nationale Hypotheek Garantie?

Als u een hypotheek wilt afsluiten, heeft u de keuze tussen NHG of niet. Dit is een hypotheekgarantie van de overheid die betalingen garandeert. Als de hypotheeknemer door omstandigheden (bijvoorbeeld overlijden, werkloosheid) de lening niet meer kan betalen, kan er contact worden opgenomen met NHG. Wat is er geregeld onder de NHG en is het handig om daar een hypotheek te nemen?

Nut NHG, Nationale Hypotheek Garantie

In welke mate?

Als u een hypotheek afsluit, wordt de garantie geboden voor relatief lagere hypotheken. De NHG ondersteunt namelijk geen te dure woningaankopen omdat het risico op eventuele problemen te groot is. Bovendien, als een persoon zo’n duur huis kan betalen, is hij ook een sterke troef. NHG garandeert de aankoop van een woning tot een bepaald bedrag, dat gekoppeld is aan de gemiddelde woningprijs (1). Koopt u ook een huis, dan is het altijd verstandig om een ​​NHG gekoppelde hypotheek af te sluiten.

Wat zijn de uitgangspunten van NHG?

Natuurlijk heeft u bij het afsluiten van de hypotheek al besloten de NHG af te sluiten. Dan heeft u recht op ondersteuning van NHG als u een achterstand heeft door wijziging van uw omstandigheden omdat:

Wat is een woonkostenfonds?

Het kan zijn dat u door omstandigheden tijdelijk niet in staat bent de woonlasten te dekken. Dan kunt u met WLF de kosten tijdelijk laten verlagen met uw bestaande inkomen. Je zou het moeten zien als een kans om voor een beperkte tijd lagere hypotheeklasten te krijgen om het betaalbaar te maken. Houd er rekening mee dat u eventueel opgelopen betalingsachterstanden nog moet terugbetalen als uw situatie in de toekomst verbetert. Hiervoor kunt u bij de aflossing afspraken maken met de hypotheekverstrekker of uw makelaar.

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen

Als uw omstandigheden leiden tot gedwongen verkoop omdat de hypotheekverstrekker vindt dat uw omstandigheden oneindig worden, is de kans reëel dat u een restschuld heeft. Dit kan op twee manieren gebeuren:

Heeft u uw hypotheekschuld nog niet afbetaald, dan loopt de restschuld op. Dan kunt u bij de stichting aankloppen om uw schuld over te nemen. WEW dekt de schuld en er wordt overeenstemming bereikt om deze schuld zo goed mogelijk af te lossen. Je moet er natuurlijk wel volledig aan meewerken. In sommige gevallen kan dit leiden tot kwijtschelding van deze schuld.

Of er wel of geen hypotheekgarantie van de overheid is

Het is natuurlijk aan jou of je een hypotheek wilt afsluiten onder de NHG. U bent vooraf al verzekerd van een iets hogere hypotheekrente, wat u als huizenkoper wat zekerheid biedt in het onverhoopte geval dat uw financiën niet goed lopen. Wilt u ook een hypotheek afsluiten? Laat ons u dan uitgebreid vertellen over de voordelen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Vergelijk hiervoor meerdere aanbieders online, want de rente die in rekening wordt gebracht kan per aanbieder sterk verschillen.

Lees verder