Wat is een variabele hypotheekrente?

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u kiezen uit verschillende rentevaste voorwaarden. U kunt ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. De maandlasten zijn dan afhankelijk van de ontwikkeling van de hypotheekrente. U kunt de komende maanden te maken krijgen met forse kostenstijgingen, maar deze kunnen natuurlijk ook dalen.

De hypotheekrente die u betaalt, bepaalt voor een groot deel uw maandlasten. De meeste huiseigenaren die een hypotheek hebben, zullen ervoor kiezen om de hypotheekrente voor een vaste periode vast te zetten. Een variabele hypotheekrente kan ook voordelen bieden, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

In bepaalde situaties kan een variabele hypotheekrente uitkomst bieden. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om uw hypotheek voor een korte periode te verlengen, zodat u kunt overstappen naar een andere bank.

Wat is een variabele hypotheekrente?

Bij het afspreken met de geldverstrekker over de variabele hypotheekrente wordt maandelijks gekeken naar de actuele hypotheekrente. De rente kan van maand tot maand verschillen, dus het bedrag dat je aan hypotheekrente moet betalen zal ook variëren. Bij een hypotheekschuld van € 300.000 is de ene maand € 812,50 verschuldigd op basis van 3,25 procent, de volgende maand is de hypotheekrente opgelopen tot 3,45 procent en is verschuldigd: € 862,50.

Waarom kiezen voor een variabele hypotheekrente?

Een reden kan zijn om de kosten zo laag mogelijk te houden, aangezien een variabele rente doorgaans lager is dan een vaste rente. Een andere reden kan zijn dat u verwacht dat de hypotheekrente op korte termijn zal dalen. Als dit daadwerkelijk gebeurt, kunt u uw hypotheekrente toch voor langere tijd vastzetten tegen een lager tarief. Dat verschil kan het waard zijn.

Wij accepteren weer een hypotheek van 300.000 euro. Een rentevaste periode van 20 jaar is momenteel bijvoorbeeld 5,5 procent. U kiest eerst de variabele rente omdat u verwacht dat de rente zal dalen. In de komende periode wordt de rente inderdaad verlaagd. Nu kunt u de hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten op 5,4 procent. Uw maandelijkse uitkering is 0,1 procent van € 300.000 = € 300 : 12 =
€ 25
. U behoudt deze uitkering 20 jaar. De totale uitkering is: € 300 x 20 jaar =
6000 euro
.

Er zijn risico’s verbonden aan variabele hypotheekrentes

Uiteraard kan de hypotheekrente ook oplopen. In dat geval krijg je het tegenovergestelde effect. Het probleem is dat niemand weet hoe de rente zich zal ontwikkelen.

Kies de laagste kosten

Als de rente de komende jaren niet veel fluctueert, kan het de moeite waard zijn om de variabele rente te behouden. Het voordeel is dat u kunt profiteren van de lage variabele rente. Zelfs als de rente een paar procentpunten stijgt, ben je nog veel goedkoper uit als je het vergelijkt met een rentevaste looptijd van 5 tot 20 jaar.€