Wat is een spaardeposito?

Er zijn verschillende manieren om te sparen. Een van deze vormen is een spaardeposito. Dan belegt de spaarder zijn geld voor een langere periode tegen een hogere rente. Er zijn echter wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Sparen is een vorm van sparen met een vaste looptijd en een vaste rente. De duur kan variëren van enkele maanden tot tientallen jaren. Vaak geldt dat hoe meer geld u inlegt, hoe meer rente de deposant krijgt. De rente is ook hoger naarmate het geld langer vastzit. Tussentijds is het vaak niet mogelijk om geld op te nemen. Er staat een flinke boete. Er zijn andere beperkende voorwaarden. Bijvoorbeeld dat er een minimumbedrag moet worden vastgesteld. De bank doet dit zodat ook zij wat zekerheid hebben en geld vrij kunnen besteden.

Spaarrekening

De voordelen van een spaarrekening zijn een hogere rente dan een gewone spaarrekening, de spaarrente staat vast en het uiteindelijke rendement is gegarandeerd. Dit kan ook een nadeel zijn, omdat de gebruikelijke spaarrente ook kan oplopen, maar dan gaat het langs de eigenaar van de depositorekening. Ook is het niet mogelijk – of alleen met een flinke boete – om tussentijds geld op te nemen.

spaardeposito

Het principe van sparen is niet heel moeilijk, maar het kan zijn dat je tijdens je oriëntatie verschillende vormen tegenkomt. Zo kunnen de beperkende voorwaarden soms flink verschillen van rekening tot rekening en van bank tot bank. Verschillende dingen om in gedachten te houden die een rekening aantrekkelijk of minder aantrekkelijk kunnen maken, zijn onder meer: ​​de hoogte van de boete voor tijdelijke opnames; rentebedrag; en minimale investering; mogelijkheid tot het doen van tussentijdse termijnen.

Flexibel storten

Een goed alternatief voor een spaardeposito kan een flexibel deposito zijn. Het is mogelijk om af en toe geld op te nemen. Het komt echter ook met enkele voorwaarden. De meeste accounts vereisen een minimale storting van tienduizend euro.€