Wat is een renteonderbreking?

Huiseigenaren moeten maandelijks aan hun verplichtingen jegens de bank voldoen. Financiële tegenvallers kunnen leiden tot tijdelijke betalingsproblemen. Door een rentepauze in te stellen, hoeven huiseigenaren tijdelijk minder hypotheekrente te betalen.

ING kondigde in december 2012 aan actief klanten te gaan benaderen waarvan zij vermoedde dat ze moeite hadden met het betalen van hun maandelijkse hypotheek. De bank biedt de mogelijkheid om een ​​tijdelijke renteonderbreking in te stellen. Zo kan de klant een moeilijke financiële periode doorkomen en terugkeren naar betere tijden.

Zo kunnen werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een kortstondige omzetdaling van een zzp’er leiden tot financiële problemen. Zij kunnen tijdelijk hun maandlasten niet volledig betalen. Banken hebben er ook baat bij dat huizen niet gedwongen worden te verkopen. Door de daling van de huizenprijzen zijn de belangen van de banken zelfs veel groter geworden. Ze weten dat het huis misschien niet genoeg is om de resterende hypotheekschuld af te betalen. Banken willen tegenwoordig beter over hun klanten denken, maar dat is vooral in hun eigen belang.

Tijdelijke renteonderbreking

Een tijdelijke pauze in de rente is te vergelijken met een betalingsuitstel. In overleg met de klant zal de bank tijdelijk lagere bedragen aan hypotheekrente in rekening brengen om de huiseigenaar meer ademruimte te geven. Maar de bank doet het gewoon niet. Er moet uitzicht zijn op verbetering van de financiële situatie. Een gezin met grote schulden kan een betalingssaldo krijgen, maar dan is al duidelijk dat de verplichtingen na de uitstelperiode niet kunnen worden nagekomen. Na de rentepauze stijgen de maandlasten omdat het tekort moet worden gedekt.

Raadpleeg uw bank bij betalingsproblemen

Bij betalingsproblemen komt de oproep vaak te laat. Zodra u weet dat er betalingsproblemen zullen ontstaan, dient u alvast contact op te nemen met de bank. Een betalingsachterstand van enkele maanden kan niet worden gecompenseerd door een rentepauze. De bank zal dit niet meer willen doen, omdat zij eerst het resulterende tekort zal moeten compenseren.

Uitstel is niet opgeven

Vaak wordt ten onrechte aangenomen dat er iets met de bank kan worden onderhandeld en dat ze genoegen nemen met een lagere betaling. Zij doen dit niet, maar kunnen in overleg een deel van de betaling tijdelijk uitstellen. Banken zijn commerciële bedrijven die tot doel hebben het geleende bedrag volledig terug te vorderen. Hun eerste prioriteit is om zichzelf financieel beter af te maken. Ook de betalingsregeling is in het belang van de bank. Op deze manier kan meer financiële schade worden voorkomen.

Er is geen hypotheekrenteaftrek voor het uitgestelde bedrag

Als u uitstel van hypotheekrenteaftrek heeft gekregen, moet u er ook rekening mee houden dat u ook een kleiner belastingvoordeel heeft. Als u rente betaalt, is deze aftrekbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de voorlopige schadevergoeding. De voorlopige teruggaaf kan te groot zijn, waardoor u na uw jaarlijkse belastingaangifte een deel van het ontvangen voorschot moet terugbetalen aan de Belastingdienst.€