Wat is een overheidsvoucher?
Tijdens de laatste twee maanden van 2011 bevinden de Europese landen zich in een echte eurocrisis. Er wordt gedebatteerd over de toekomst van de euro en steeds meer landen kampen met financiële problemen. België heeft zijn middelen kunnen aanvullen door staatsobligaties uit te geven.
In 2011 begonnen de grootste problemen met geldzorgen in Griekenland. Er ontstond een tekort van miljarden, dat voor de rest van Europa moeilijk op te vangen was. Al snel werd duidelijk dat er meerdere landen waren waar Europa zich zorgen over moest maken. Ook België miste miljarden. Hulp kwam uit onverwachte hoek, de nog steeds financieel sterke burgers.
De regering heeft haar burgers uitgenodigd om geld te lenen aan België door staatsobligaties te kopen. In korte tijd werd voor drie miljard euro aan staatsobligaties verkocht.
Wat is een overheidsvoucher?
Beschrijving van staatsobligaties In België wordt het meervoud van staatsobligaties gebruikt. Dit zijn leningen die in dit geval zijn uitgegeven door de Belgische staat. De Belgische staat staat ook garant voor de terugbetaling van deze vouchers. In dit opzicht is het vergelijkbaar met een regulier spaardeposito. Beleggingen zijn alleen beschikbaar voor particulieren. In ruil daarvoor krijgt de belegger een vaste rente. Registratie is slechts voor korte tijd mogelijk, maar er wordt ook gehandeld in staatsobligaties. Afhankelijk van de rentestand kunnen staatsobligaties meer of minder waard zijn. In Nederland staat een staatsobligatie bekend als staatsobligatie.
Wanneer worden ze vrijgelaten?
Staatsobligaties worden driemaandelijks uitgegeven, namelijk in maart, juni, september en december. Tijdens de inschrijvingsperiode kunnen particulieren zich inschrijven voor staatsobligaties. Ze zijn ook beschikbaar op de beurs, waar de prijs hoger of lager kan zijn in vergelijking met de uitgifteprijs.
Looptijd, retour en belastingen
De looptijd van een staatsobligatie kan 3 jaar of 5 jaar of 7 jaar zijn. Op de rente moet een roerende voorheffing van 15% worden betaald. De rente wordt vastgesteld door de uitgifte van staatsobligaties.
Verschillende soorten staatsobligaties
Naast de drie opties met een vaste looptijd zijn er ook twee manieren waarop de looptijd kan worden uitgesteld. Er is een optie met een looptijd van 5 jaar, die met 2 jaar kan worden verlengd. Er is ook een optie om de looptijd voor 7 jaar aan te houden, met de mogelijkheid om tussentijds (na 3 of 5 jaar) geld op te nemen.
Nadelen van de staatsbon
De rente wordt vastgesteld op het moment van uitgifte. Er is geen winst te behalen met het verhogen van de rente. Een ander nadeel is de looptijd van de staatsobligatie. Ondertussen kunt u geen geld opnemen van de belegging. Dan moet u de vordering verkopen. Afhankelijk van de huidige rentestand kan het zijn dat u een lager rendement krijgt, maar ook een hoger rendement.
Alleen geld dat je voor een langere periode kunt sparen
De rijksvoucher moet niet worden gezien als een manier om tijdelijk geld op de weg te zetten. U moet wel kunnen sparen voor de aangegeven periode. Als u dit niet kunt, loopt u het risico uw belegging voortijdig te verkopen met een nadeel.€