Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet wordt aangegaan in een situatie waarin een nieuwe woning is gekocht, maar de oude woning nog niet is verkocht. Dit betreft een tussentijdse financiering om u door de periode tot aan de verkoop te loodsen.

Koopt u een woning voordat de oude woning van de eigenaar is verkocht, dan is het kopen van een andere woning vaak niet mogelijk zonder overbruggingskrediet. De overwaarde van de oude woning wordt overgedragen naar de nieuwe woning. Ook kan een overgangslening nodig zijn, bijvoorbeeld als de overdracht van de nieuwe woning iets eerder zal plaatsvinden dan de verkoop van de oude woning. U komt tijdelijk in een situatie terecht waarin u het overschot nog niet uit de oude woning kunt halen.

Eerst het huis verkopen, dan een ander huis kopen

Tussen 2008 en 2011 waren banken zeer terughoudend met het verstrekken van overbruggingsleningen. De huizenprijzen daalden, waardoor de eerder getaxeerde vermogenswaarde soms tegenviel. Omdat er een kopersmarkt (kopersmacht) was ontstaan, waren de verkoopprijzen vaak onbevredigend. Huiseigenaren konden hun huis verkopen, maar moesten eerst de verkoopprijs flink verlagen. Er ontstond een situatie waarbij het oude huis eerst verkocht moest worden voordat er een nieuw gekocht kon worden.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke aanvullende lening ter dekking van de periode tot de verkoop van de oude woning. De te koop staande woning bevat een overwaarde die pas na verkoop van de woning kan worden terugbetaald.

Tijdens de gouden eeuw van de huizenprijzen werden vaak overbruggingsleningen afgesloten. In die tijd stegen de prijzen en was er geen probleem om het huis te verkopen. Verkopers kunnen prijzen die te laag zijn gewoon afwijzen, maar er waren toch nieuwe geïnteresseerden. Ook werd verwacht dat deze situatie zou voortduren vanwege het gebrek aan koopwoningen, maar het tegendeel is bewezen. De daling van de huizenprijzen wordt mede veroorzaakt door onzekerheid over de toekomstige ontwikkeling van de huizenprijzen.

Is overbruggingskrediet fiscaal aftrekbaar?

Ja, mits de lening wordt gebruikt voor de financiering van een koopwoning. Door de fiscale regeling zijn rentebetalingen volledig aftrekbaar van het inkomen.

Wat is het maximale overbruggingskredietbedrag?

Het hangt af van de overwaarde die waarschijnlijk wordt gerealiseerd door de oude woning te verkopen. In een tijd waarin huizenprijzen dalen en huizen langer op de markt staan ​​voordat ze worden verkocht, zullen banken voorzichtiger zijn met het overbruggen van leningen.

Wanneer loopt het overbruggingskrediet af?

Bij verkoop van de oude woning wordt de overwaarde gebruikt om het overbruggingskrediet af te lossen.

Wat als het huis op korte termijn niet wordt verkocht?

Een overbruggingskrediet is een lening die voor een korte periode wordt verstrekt. Verkoopt de woning niet op korte termijn of is het eigen vermogen minder, dan wordt het overbruggingskrediet omgezet in een hypothecaire lening met een langere looptijd.€