Wat is een makelaar?

Het woord makelaar komt uit de Engelse taal. Een goede Nederlandse vertaling van makelaar zou zijn: effectenmakelaar. OK, maar wat doet een ‘effectenmakelaar’ of makelaar nu? Welke broker past bij mij en waar moet ik op letten?

Een makelaar vervult twee rollen:

Een makelaar kan zowel een persoon als een bedrijf zijn. Zo kan een makelaar twee verschillende rollen vervullen. De makelaar is als bedrijf beursgenoteerd en neemt opdrachten aan van zowel particulieren als institutionele beleggers. Een makelaar treedt op als ’tussenpersoon’ en brengt kopers en verkopers bij elkaar. Dit kunnen aandelen, obligaties of derivaten zijn zoals opties en sprints. De makelaar verdient aan commissies voor deze transacties. De broker heeft dus geen belang in de richting van de beurs en mag dus niet voor eigen rekening handelen. Er zijn verschillende manieren waarop een makelaar kopers kan matchen en orders kan verkopen (broking). Bij de meeste zakenbanken gebeurt dit elektronisch op een online platform. Grotere transacties kunnen ook telefonisch bij market makers worden ingediend en tot slot zijn er zogenaamde dark pools waar grote bestellingen anoniem kunnen worden geplaatst.

Makelaar als persoon

Een makelaar handelt als individu ten koste van zijn bedrijf. Een bedrijf, meestal een (zaken)bank, probeert te profiteren van financiële markten door kapitaal in te zetten. Er zijn banken die naast handel ook op eigen kosten als tussenpersoon optreden voor particulieren en institutionele beleggers. Ze worden broker-dealers genoemd. Voorbeelden:
Saxobank, RBS
en
Ageas
. Deze makelaars moeten aan strenge eisen voldoen, anders kunnen ze profiteren van voorkennis door inzicht te krijgen in de koop- of verkooporders van hun klanten. De interne scheiding van deze twee activiteiten gaat door de muren van China. De twee afdelingen moeten strikt gescheiden zijn.

Makelaar voor particulieren

De makelaarsmarkt is de afgelopen tien jaar sterk veranderd. Dit komt mede door de enorme groei van internet. Het internet heeft markten en beurzen toegankelijker gemaakt voor particuliere beleggers. Er zijn veel verschillende (online) zakenbanken waar consumenten uit kunnen kiezen. Er zijn bijvoorbeeld professionele makelaars beschikbaar voor consumenten, b.v.
Lynx, deGiro, Todays Brokers
en
Interactieve makelaars
. Ze staan ​​vooral bekend om hun uitgebreide handelsplatform en lage transactiekosten. Aan de andere kant moet je meer moeite doen om het platform te leren kennen, waardoor je misschien ontmoedigd raakt. Sommige Amerikaanse makelaars vereisen dat stortingen via buitenlandse rekeningen worden gedaan. Andere bekende investeringsbanken zijn:
Binckbank
en
Alex
. Ze richten zich meer op een gebruiksvriendelijk online handelsplatform. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan traditionele banken, maar kunnen qua transactiekosten en opties nauwelijks concurreren met Lynx. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de kosten van streaming. Dit zijn de kosten die je betaalt voor een abonnement om de prijzen ‘live’ te zien veranderen. Prijzen op de aandelenmarkt kunnen sterk fluctueren, dus streaming prijzen zijn sterk aan te raden. Als u echter prijzen van meerdere beurzen wilt streamen, kan dit oplopen.

Welke makelaar past bij mij?

Vereniging van Effectenbezitters
(VEB)
doet regelmatig onderzoek naar makelaars en evalueert ze op veel punten. Het is verstandig om te kijken welke beoordeling deze objectieve associatie geeft. Moet u overwegen om zelf te beleggen? Onderzoek eerst de voor- en nadelen van verschillende aanbieders. Op de websites van deze makelaars kunt u uiteraard de nodige informatie vinden. Bedenk ook van tevoren wat je precies wilt. Wilt u actief of passief beleggen? Bent u op zoek naar daghandel of bent u op zoek naar een gestage accumulatie van rijkdom? Ook is het belangrijk om te kijken met welke tools je wilt werken. Of het nu gaat om obligaties, aandelen of het verhandelen van deze valuta wordt ook wel Forex genoemd. Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen om een ​​beslissing te nemen.

makelaar worden

De eisen voor makelaars worden steeds strenger. De financiële wereld is erg ontwikkeld geworden. Mede daarom vragen makelaars vaak naar universitair geschoolde mensen die nog een in-house opleiding volgen. Het salaris van een makelaar varieert sterk, maar is vaak afhankelijk van de prestaties. Een bekende broker is bijvoorbeeld Optiver.€