Wat is een levenslange hypotheek?
Een levenslange hypotheek is een slimme spaarhypotheek met een gegarandeerd rendement en verzekerd kapitaal zolang hij leeft. Het is een aflossingsvrije hypotheek en de hypotheekrente is volledig fiscaal aftrekbaar, terwijl het opbouwen van kapitaal om de hypotheek later af te lossen allerlei fiscale voordelen met zich meebrengt. Ook kunt u de levenshypotheek flexibel maken en aanpassen aan uw wensen. Overweeg de voor- en nadelen van deze levenslange hypotheek. Hoeveel kost een levenslange hypotheek: bekijk de laagste tarieven. Sinds 2013 wordt een levenslange hypotheek bijna niet meer aangeboden als nieuwe hypotheek omdat de hypotheekrente niet wordt afgetrokken, maar u mag wel eigenaar zijn van de hypotheek.
Wat is een levenslange hypotheek?
Een levenshypotheek is een slimme en veilige hypotheek die een aflossingsvrije hypotheek combineert met een levensverzekering en een spaarverzekering. Wat u met een kapitalisatieverzekering opbouwt aan eigen vermogen, wordt op de eindvervaldag gebruikt om uw uitstaande hypotheek af te lossen. Bij voortijdig overlijden wordt het verzekerde bedrag uit de levensverzekering uitgekeerd. Zo is de hypotheekverstrekker er altijd van verzekerd dat een groot deel van de hypotheek, soms zelfs alles, in één keer wordt afgelost. Wie een levenslange lening aangaat, hoeft zich bij een vroegtijdig overlijden geen zorgen te maken over het verder aflossen van de hypotheek, wat natuurlijk ook fijn is. Voor deze luxe moet een risicopremie worden betaald.
Hoe een levenslange hypotheek of spaarhypotheek te nemen, welke te kiezen?
Een levenslange hypotheek heeft veel kenmerken
bankspaarhypotheek of spaarhypotheek
. Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten hypotheken is echter als volgt:
- Hypotheekrente is niet hetzelfde als spaarrente. Dit kan een voordeel zijn als de spaarrente hoger is dan de hypotheekrente, maar er is een extra risico als de hypotheekrente in de loop der jaren stijgt.
- Het totale te behalen eindkapitaal is niet altijd duidelijk, omdat een deel van de uitkering ook kan bestaan uit een winstdeelname. Dit kan lonend zijn, maar het kan ook frustrerend zijn.
Omdat de overeenkomsten tussen een hypotheek en een hypotheek erg groot zijn, heeft een levenslange hypotheek ook veel voordelen ten opzichte van een schenkingshypotheek:
- Omdat het een aflossingsvrije hypotheek is, is de schuld gedurende de hele looptijd maximaal en dus ook de hypotheekrenteaftrek gedurende de hele looptijd maximaal.
- Na 15 en 20 jaar is de levenslange hypotheekbetaling grotendeels belastingvrij, aangezien de opbouwverzekeringen van de eigen woning vrijgesteld zijn van belasting. Zo bouwt u 15 of 20 jaar belastingvrij uw vermogen op. De vrijstellingen worden één keer per verzekerde toegepast en zorgen ervoor dat u geen belasting betaalt over de uitkering als u de uitkering gebruikt om uw hypotheek af te lossen.
De moderne hypotheek is een beetje anders
Maar je kunt ook kiezen voor een modernere versie van een levenslange hypotheek, die minder rigide en dus flexibeler is. Met deze moderne versie zijn tussentijdse aanpassingen mogelijk waardoor u meer kunt sparen, een lagere premie betaalt en eventueel tussentijds kunt aflossen. Het zal duidelijk zijn dat hoe groter het opgebouwde kapitaal en hoe langer de looptijd, hoe lager het risico en dus een lagere risicopremie zal zijn. Op deze manier kan de lening tussentijds beter worden aangepast aan uw wensen en behoeften. Laat u goed informeren over de mogelijkheden van deze hypotheek en kies de meest geschikte aanpassingen voor uw situatie. Vraag altijd hoeveel de hypotheek in de loop van de tijd kan worden overgedragen en eventueel kan worden overgezet naar een nieuwe eigen woning als u wilt verhuizen. Zo voorkom je dat je altijd bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft. Er kunnen zich in de toekomst immers situaties voordoen waarin een andere dienstverlener u een beter aanbod doet en u daarom van dienst wilt veranderen.
Levenslange hypotheekvoordelen
De voordelen en voordelen van een levenslange hypotheek zijn:
- Belastingvrijstelling als KEW-hypotheek na 15 of 20 jaar.
- Maximale hypotheekrenteaftrek wegens het niet betalen van de vereiste aflossing gedurende de looptijd.
- Vaste maandelijkse kosten (geen verwarring).
- U bent verzekerd van een retour.
- De moderne levenshypotheek is zeer flexibel.
Nadelen van een levenslange hypotheek
De voor- en nadelen van een levenslange hypotheek zijn:
- Een levensverzekering is meestal verplicht.
- Het is een complexe hypotheek.
- Een tijdelijke overstap naar een andere hypotheekvorm is fiscaal onhandig.
- Spaarrente is niet hetzelfde als hypotheekrente.
- Bij de keuze om te beleggen is er sprake van beleggingsrisico.
Hoeveel kost een levenslange hypotheek?
De looptijd van de hypotheek bepaalt voor een groot deel de hoogte van de hypotheekrente. Sommige aanbieders van levenslange hypotheek zijn onder meer:
- Hypotrust Budgetrente vast tarief, Hypotrust Zeker Weten Budgetrente vast tarief;
- WoonLife Zeker Netto vaste rente;
- AEGON slagingspercentage;
- Florius Profit Vast tarief;
- SNS budget hypotheekplafond rente;
- BLG Wonen Plafondtarief;
- ASR Basisrente Vaste rente;
- Nationale Nederlanden basisoptie hypotheekrente.
Slot
Een levenslange hypotheek is een vaste hypotheek die u zeer flexibel naar uw wensen kunt regelen. Veel hypotheekverstrekkers bieden levenslange hypotheken aan. Er is nogal wat keuze, dus meerdere offertes opvragen is erg handig. Het zoeken waard.€