Wat is een familiebankhypotheek.

Banken gaan steeds meer eisen stellen aan het verstrekken van een hypotheek. De spaarrente is op dit moment zo laag dat de inflatie beduidend hoger is dan de spaarrente. Oplossing? Zorg voor een hypotheek voor uw kinderen.

In vergelijking met 2008 hebben banken hun criteria voor het verstrekken van een hypotheek veel strenger gemaakt. Dit komt mede door de regels die de AFM hen geeft. Aan de andere kant kun je ook stellen dat de criteria vroeger te ruim waren. Een hypotheek tot zes keer het jaarinkomen was geen probleem. In de concurrentie tussen banken waren er zelfs dienstverleners die nog verder wilden gaan. De situatie anno 2013 dwingt starters om op zoek te gaan naar alternatieven voor het verkrijgen van financiering voor de aankoop van een woning.

Geld doneren of lenen aan kinderen?

Ouders hebben de mogelijkheid om eenmalig een grote donatie te doen voor kinderen. Het kind mag niet ouder zijn dan 40 jaar en de hoogte van de schenkingsvrijstelling is afhankelijk van het doel waarvoor het geld wordt gebruikt. Bij het gebruik van het geld voor opleiding of voor de aankoop of verbetering van de woning van de eigenaar is er een grote vrijstelling van meer dan vijftigduizend euro. Het kan verstandig zijn om het geld niet als cadeau te geven, maar als lening. Geld lenen kan extra belastingvoordeel opleveren.

Geld lenen aan kinderen in de vorm van een familiebankhypotheek

Ouders die hun kinderen financieel kunnen ondersteunen bij de aankoop van een woning, kunnen dat doen in de vorm van een familiebankhypotheek. Er wordt een leenovereenkomst opgesteld waarin wordt bepaald hoeveel de ouders aan de kinderen lenen. Door dit bedrag aan te passen aan het bedrag dat nodig is om een ​​woning te kopen, kan een hypothecaire lening ontstaan. Ouders hebben het voordeel dat ze meer rente krijgen in sparen. Bij het bepalen van de hoogte van de vermogensbelasting wordt nog wel rekening gehouden met het bedrag dat aan de ouders is uitgeleend, maar de hoogte van de rente kan de vermogenswinstbelasting compenseren.

Hypotheekvoordeel Family Bank voor kinderen?

Kinderen hebben het voordeel dat ze een hypotheek kunnen krijgen met flexibele voorwaarden. Een familiebankhypotheek kan ook een oplossing zijn als de bank niet genoeg geld wil verstrekken om een ​​huis te kopen. Een deel lenen van de ouder geeft banken ook meer flexibiliteit omdat ze minder risico lopen op de hypotheek. Bijkomend voordeel is dat ouders hun kinderen vaak een deel van de hypotheekrente geven die ze betalen. De hypotheekrente op een familiebankhypotheek is volgens de normale regels aftrekbaar van het inkomen.

Zakelijk belang biedt kansen

De leenovereenkomst tussen ouders en kinderen moet praktisch zijn. Dit betekent dat de afgesproken hypotheekrente niet meer dan een kwart mag afwijken van de hypotheekrente van commerciële banken. Een kwart hogere of lagere hypotheekrente is bespreekbaar. Het is aantrekkelijk om een ​​zo hoog mogelijke hypotheekrente te bedingen. Het kind kan de betaalde hypotheekrente aftrekken van het inkomen en de ouder kan de hypotheekrente (of een deel) schenken aan het kind. Een van de vereisten is dat de hypotheekrente daadwerkelijk is betaald.€