Wat is een dividend?

Met aandelen kunt u profiteren van prijsstijgingen en dividenden zijn ook een manier om geld uit uw aandeel te halen.

Als aandeelhouder bent u gedeeltelijk eigenaar van de onderneming waarin u aandelen heeft gekocht. U kunt het aandeel aanhouden in de hoop dat de prijzen stijgen en u kunt het aandeel tegen een hogere prijs verkopen. Naast het speculeren op prijsgroei kunt u ook profiteren van de dividenden die het bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. In veel gevallen wordt geen dividend uitgekeerd, maar wordt de winst opnieuw geïnvesteerd in het bedrijf. Dividenden blijven dan in het bedrijf en komen dus ook ten goede aan de aandeelhouders.

Wat is een dividend?

Een dividend is een uitkering van winst aan de eigenaren van de onderneming (aandeelhouders). In dat geval ontvangt elke aandeelhouder een deel van de uitgekeerde winst. Het kan een paar cent per aandeel zijn, maar het kan ook een paar euro per aandeel zijn. Op de aandeelhoudersvergadering wordt bepaald wat er met het resultaat gebeurt. Ze kunnen besluiten het uit te keren aan de aandeelhouders of een deel ervan uit te keren en de rest in het bedrijf te houden.

Wat betekent ex-dividend?

Uitgekeerde dividenden worden uitgekeerd ten koste van de koers van het aandeel. Bijvoorbeeld als de aandeelhouders 0,50 euro moeten uitbetalen. Aandelen met een waarde van € 0,50 noteren lager dan de slotkoers van de vorige dag. Een deel van de aandelenkoers wordt daadwerkelijk in contanten uitbetaald aan aandeelhouders. Prijzen stijgen vaak voordat dividend wordt uitgekeerd. Dat komt omdat beleggers weten dat de prijs vaak een deel van het uitgekeerde dividend uitmaakt, omdat er meer vraag naar het aandeel is.

Is het een recht?

Een individuele belegger kan niet eisen dat een bedrijf dividend uitkeert. Deze beslissing wordt genomen door de aandeelhoudersvergadering. De stem van een individuele belegger kan worden meegeteld bij de beslissing op een dergelijke vergadering.

Hoe hoog is het dividend?

Het is vooraf geen bekend bedrag. Het hangt onder meer af van de resultaten van vorig jaar. Het bedrag zal niet elk jaar vergelijkbaar zijn, maar u kunt wel naar voorgaande jaren kijken om een ​​idee te krijgen van de hoogte van de uitkering. Dit wil echter nog niets zeggen over toekomstige dividenduitkeringen.

Een dividend is een rendement

Mensen die in aandelen beleggen, streven naar een hoger rendement in vergelijking met veiligere beleggingen. Je kunt heel veilig geld op een spaarrekening zetten, maar het rendement zal ook laag zijn. Afhankelijk van de rente in de markt kun je spaarrente krijgen van 1 tot 5 procent. Beleggen in aandelen geeft u de kans op een hoger rendement, maar u neemt ook risico’s. Het rendement is afhankelijk van de koersontwikkeling van de aandelen waarin u heeft belegd. De prijsstijging gedurende het jaar vormt samen met het dividend het rendement.

Hoe wordt het belast?

Net als uw belegde waarde worden dividenden belast in de derde box van ons belastingstelsel. Boven de vrijstelling wordt de gemiddelde waarde van uw vermogen onderworpen aan vermogenswinstbelasting van 1,2 procent.€