Wat is een BIC-code?

Bij (internationale) overboekingen en andere bankzaken wordt naast het IBAN-nummer vaak gevraagd om een ​​zogenaamde BIC-code. Wat echter vaak niet wordt uitgelegd, is wat een BIC-code is en waar deze te vinden is. Wat betekent deze BIC-code eigenlijk? En nog belangrijker, wat is uw BIC?

Wat is een BIC-code?

Tegenwoordig kom je bij (internationale) overboekingen via internet vaak naast een IBAN-code ook een BIC-code tegen. Sinds 1 januari 2007 moeten overschrijvingen naar de landen van de Europese Economische Ruimte de BIC-code bevatten. Zonder de bijgevoegde BIC-code kan de overschrijving zonder pardon geweigerd worden. Deze BIC-code maakt samen met de IBAN-code internationale betalingen veel goedkoper en veel efficiënter.

Betekenis BIC-code

BIC staat letterlijk voor Bank Identification Code. Dit betekent dat u een bepaalde bank kunt identificeren aan de hand van de BIC-code. Deze code is vooral handig voor de banken zelf omdat ze gemakkelijk kunnen zien waar de cashflow vandaan komt. De oude naam wordt hier en daar ook nog gebruikt; Swift code. De SWIFT-code is echter veranderd in een BIC-code en is dus precies hetzelfde.

Er is een BIC-code

De BIC-code bestaat uit de volgende 8 verplichte tekens:

Daarnaast wordt soms een branchecode toegevoegd. Deze branchecode bestaat uit 3 letters. Als deze branchecode wordt weggelaten, wordt vaak xxx vervangen.

BIC-code van de grootste bank van Nederland

Voor uw gemak staan ​​hieronder de BIC-codes van de Nederlandse grootbanken:

Bereken de BIC-code

Staat uw bank hierboven niet vermeld, dan is de BIC van uw bank vaak te vinden op de website van uw bank. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw BIC zelf te berekenen. U kunt uw (Nederlandse) BIC-code berekenen met de volgende formule: BANK ID+NL+2+mark.

Verschil tussen BIC- en IBAN-code

Sinds 1 augustus 2014 heeft iedereen in Nederland een langer rekeningnummer; IBAN. BIC- en IBAN-codes worden vaak door elkaar gehaald. Beide codes maken het internationale betalingsverkeer soepeler, maar ze zijn totaal verschillend. IBAN staat voor International Bank Account Number en verwijst eigenlijk naar een bankrekeningnummer, terwijl een BIC-code een specifieke bank identificeert.

De IBAN-code is ook veel langer dan de BIC-code; waar de BIC-code slechts uit 8 verplichte tekens bestaat, heeft de IBAN-code minimaal 15 en maximaal 34 tekens! Het Nederlandse IBAN-nummer bestaat uit 18 tekens. Als u op zoek bent naar uw IBAN-nummer, is het handig om een ​​IBAN-converter te gebruiken. Met deze tool ontvang je binnen enkele seconden je IBAN-nummer. U kunt ook naar uw bankkaart kijken, daar staat ook de volledige IBAN-code op.€