Wat is de waarde van goud?
De waarde van goud is niet zo moeilijk te beantwoorden. In 1971 kwam er een einde aan het Bretton Woods-systeem en de koppeling tussen goud en de dollar. In de periode daarna steeg de goudprijs op een gegeven moment tot wel dertig keer! Het was natuurlijk geen continue opwaartse beweging. Naast de economische situatie wordt de goudprijs vooral beïnvloed door het monetaire beleid van centrale banken. Het is erg gevoelig voor aankondigingen van centrale bankinstellingen zoals de FED of de ECB. In ons economisch en monetair systeem neemt de geldhoeveelheid sneller toe dan de hoeveelheid beschikbare goederen. In zo’n systeem verliest geld permanent zijn waarde. Er vindt inflatie plaats. Goud als natuurlijke hulpbron is echter een eindige hulpbron. De hoeveelheid goud neemt slechts langzaam toe. Daarom is goud een geweldige manier om koopkracht te behouden. De stijging van de goudprijs is niet alleen te wijten aan de stijging van de waarde van het edelmetaal zelf, maar ook aan de aanhoudende monetaire inflatie.
Waarom stijgt de prijs van goud?
- goudafzettingen over de hele wereld die nog winstgevend moeten worden onderzocht, raken langzaam uitgeput;
- de vraag naar goud overtreft de goudproductie;
- bijzonder snel groeit de vraag uit opkomende markten in Azië;
- particuliere beleggers zijn steeds meer geïnteresseerd in goud;
- de onzekerheid op de internationale financiële markten neemt met de dag toe.
Zijn de goudreserves langzaam op?
Naarmate de vraag naar goud blijft stijgen, zouden de goudvoorraden snel opraken. Er wordt geschat dat er wereldwijd ongeveer 50.000 ton goudreserves ondergronds beschikbaar zijn. Uitbaters van goudmijnen halen nog steeds jaarlijks zo’n 2500 ton goud uit de grond. Als we geloven dat goud niet aan het sterven is, hoeft de aanvoer van goud bovengronds alleen maar toe te nemen. Hoewel goud van vorm kan veranderen (sieraden, elektronica, munten, baren), is het edelmetaal altijd aanwezig. Echter, zoals in de inleiding al aangegeven, is het niet zozeer de schaarste die goud waardevol maakt. Het totale aanbod van goud is immers groter dan de jaarlijkse vraag naar goud. Als goud alleen een industriële grondstof zou zijn, zou de waarde van goud aanzienlijk lager zijn. Het is eerder de aanhoudende devaluatie van de valuta die de prijs van goud drijft.
Groeiende vraag in opkomende markteconomieën
De reden voor de toenemende vraag is de “goudboom” in opkomende economieën, vooral in Azië. Ook de liberalisering van de goudmarkt in China heeft impact. Particuliere investeerders kunnen daar nu onbeperkt goud delven. China’s vraag naar het edelmetaal zou kunnen groeien tot 600 ton goud per jaar, volgens voorspellingen van investeringsbank Merrill Lynch.
De waarde van goud stijgt
De evolutie van langzaam dalende grondstofprijzen kan worden aangetoond met een zwaar metaal zoals indium. De reserves zijn in minder dan 10 jaar uitgeput. Indium wordt onder meer gebruikt voor de productie van flatscreens en touchscreens. De prijs schoot omhoog van $ 100 naar $ 1.100 per pond in slechts twee en een half jaar. Op basis van deze ontwikkeling kan worden aangenomen dat ook de goudprijs verder zal stijgen.
Waarom beleggen in goud?
Waarom kopen beleggers massaal goud? Welnu, goud is en blijft de universele valuta. Daarom kan goud elke dag over de hele wereld worden verhandeld. Het edelmetaal dient als onderpand voor valutareserves en bescherming tegen economische crises en inflatie. Kijkend naar de goudprijsontwikkelingen op de langere termijn, is het onwaarschijnlijk dat beleggers erin trappen. Maar deze prijsontwikkeling laat ook zien dat beleggen in goud alleen op korte termijn speculatief en volatiel kan zijn. Aan de andere kant heeft goud zich op lange termijn bewezen als een stabiele en veilige belegging sinds het einde van de Bretton Woods-overeenkomst in 1971.
Goud biedt zekerheid
Al duizenden jaren wordt goud over de hele wereld beschouwd als een veilig betaalmiddel. Het is bestand tegen financiële crises, valutahervormingen en enorme staatsschulden. Daarentegen wordt papiergeld voortdurend blootgesteld aan de effecten van deze gebeurtenissen. Niet alleen in de vorm van waardeschommelingen, maar vaak ook in de vorm van enorme verliezen. De prijs van goud stijgt en daalt ook afhankelijk van de vraag, maar het edelmetaal is altijd waardevol geweest. En dat zal altijd zo zijn. Goud blijft uiterst belangrijk in het internationale monetaire systeem. Het dient de centrale banken van economisch belangrijke landen als een essentieel onderdeel van hun reserves. Vooral omdat het een hoge mate van veiligheid biedt.
Goud beschermt tegen inflatie
Goudregeringen kunnen niet steeds opnieuw verdienen zoals papiergeld. En als gevolg daarvan kan het ook de waarde niet devalueren. Goud is bestand tegen elke vorm van inflatie. Daarom is het edelmetaal een belegging die niet alleen banken, maar ook particuliere beleggers stabiliteit en zekerheid biedt. Factoren die er in tijden van crisis veel toe doen en waar bijna geen enkele andere investering aan kan tippen.
De veiligste betaalmethode ter wereld
Om noodlijdende banken te redden en de economie te stimuleren, hebben regeringen tijdens de financiële crisis enorme hoeveelheden geld gedrukt. Door de enorme expansie van de geldhoeveelheid stijgt de inflatie. Daarom verliest niet alleen papiergeld zijn waarde. Er zijn ook andere “gedrukte” beleggingsobjecten, zoals aandelen, obligaties of bankdeposito’s. Daarentegen kan geen enkele regering ter wereld goud aanvullen. Daarom loopt het niet het risico waarde te verliezen als gevolg van inflatie. Het behoudt zijn constante koopkracht.€