Wat is de oudste actieve commerciële bank?

Banken in alle soorten en maten, maar 1 moet de oudste en nog steeds actieve bank zijn. Het is Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (kortweg MPS), opgericht in Siena (Italië) in 1472. Deze bank is de oudste actieve bank ter wereld en de op twee na grootste bank in Italië. Eind 2014 werkten er 25,9 duizend medewerkers.

Bankgeschiedenis

Hoofdkantoor

Palazzo Salimbeni is de thuisbasis van het hoofdkantoor van de bank in Siena. Het kasteel werd in de 19e eeuw gerenoveerd in neogotische stijl, onder verantwoordelijkheid van architect Pierluigi Spadolini. Nabijgelegen paleizen zijn Palazzo Santucci (uit de 16e eeuw) en Palazzo Spannocchi (uit 1470, ontworpen door Guiliano da Maiano). Op het centrale plein staat een lokaal standbeeld van Sallustio Bandini uit 1882.

Banca Monte dei Paschi di Siena SpA uit 2011.

In 2009 maakte de bank een forse nettowinst van 200 miljoen euro, maar ontving de bank 1.900.000.000 euro Europese staatssteun van de Italiaanse overheid. Omdat de dividenden elk jaar afnemen, gaat er minder geld naar Toscaanse liefdadigheidsinstellingen. Siena heeft nu besloten de belastingen te verhogen om het geld te laten stromen.

Op 12 oktober 2011 werd bekend dat kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van de bank had verlaagd van A-status naar Triple B+-status. Zes dagen later, op 18 oktober, verlaagde Standard & Poor’s ook de kredietwaardigheid van de bank. Op 27 oktober publiceerde de Wall Street Journal uit Amerika een artikel waarin staat dat MPS 2.000.000.000 euro nieuw kapitaal moet ophalen. Hoe de bank aan dit bedrag denkt te komen, publiceert het blad niet in het artikel. Het is bekend dat de bank allerlei goede doelen uit de regio terugneemt om het saldo op peil te houden. De aanleiding voor deze maatregel en het verwerven van “vers” kapitaal is het feit dat MPS ook een groot deel van de Italiaanse staatsschuld bezit.

In 2013 kwam aan het licht dat de bank de structuren van afgeleide instrumenten verborgen hield voor de toezichthouders. Reden hiervoor was het niet melden van verliezen van 730 miljoen euro door deze constructie. Gevolgd door gerechtelijk onderzoek, huiszoekingen bij G. Musari (bestuursvoorzitter) en D. Rossi (persvoorlichter). Deze laatste pleegde begin 2013 zelfmoord.

In hetzelfde jaar worden verliezen van 3,17 miljard euro aangekondigd als gevolg van grote afschrijvingen op slechte leningen en derivaten. Een maand eerder had het staatssteun ontvangen voor een bedrag van 4 miljard euro. Later bekende verliezen kunnen nieuwe overheidssteun noodzakelijk maken als gevolg van niet-naleving van minimumkapitaalvereisten. Een nieuwe raad van bestuur moet het vertrouwen herstellen.

Eind 2013 keurde de Europese Commissie een aanvullend reddingsplan goed, gevolgd door staatssteun en staatsgaranties van 17 miljard euro. Er zullen nieuwe aandelen worden uitgegeven (2,5 miljard euro), waarmee binnen 5 jaar de eerste 4 miljard euro zal worden afgelost. De kosten worden verlaagd, de efficiëntie wordt verhoogd en de governance wordt versterkt. Dit betekent een nettowinst van 200 miljoen euro in 2015 en een verwachte winst van 900 miljoen euro in 2017. De verliezen in 2014 bedroegen 5,3 miljard euro.€