Wat is de illusie van geld of de illusie van geld?
Bijna iedereen lijdt aan de illusie van geld als er inflatie is. De geldillusie treedt op omdat je denkt dat je meer geld en rijkdom hebt door de stijgende inflatie, terwijl het tegenovergestelde waar is. Sterker nog, je hebt vaak minder te besteden omdat geld minder waard is geworden en je koopkracht is afgenomen als je inkomen niet meegroeit. Met de illusie van geld weet je niet meer wat geld is.
De illusie van geld, de illusie van geld en koopkracht
Je krijgt dit jaar een hoger salaris en denkt daardoor meer te besteden te hebben, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als de loongroei geen gelijke tred houdt met de inflatie en de depreciatie van de valuta, heb je weinig vooruitgang geboekt met het extra geld. Precies tegenovergesteld. Je bent teruggegaan. Dit betekent ook dat u niet in nominale bedragen, zoals het ontvangen salaris op de loonstrook, moet rekenen, maar in reële termen. Als je het in reële termen bekijkt, is het de vraag of je dit jaar meer goederen kunt kopen met je geld dan vorig jaar, hetzelfde of minder.
Voorbeeld van geldillusie:
Een bekend voorbeeld uit de literatuur is het volgende. Laten we zeggen dat er 3 broers zijn die elk een stuk land ter waarde van 100.000 dollar erven. Ze heten Jan, Piet en Isodoor en ze wonen allemaal ergens anders. Alle drie verkopen hun land na 1 jaar. Jan verkoopt met een winst van $ 5.000, terwijl de inflatie in zijn land 3% is. Piet verkoopt met een verlies van $ 5.000, maar woont in een land met 8% deflatie. Brother 3 slaagt er eindelijk in om het land te verkopen voor $100.000, zonder winst of verlies. Er is geen inflatie of deflatie in zijn land. Nu is de vraag natuurlijk wie de beste handelaar is geweest.
Beantwoord de vraag over de illusie van geld:
Jan pakt de grootste winst, dus hij blijkt een dikke koper te zijn. Maar dat is niet het geval. De winnaar is Pete: hij lijdt een nominaal verlies van $ 5.000, maar de deflatie van € 8.000 verhoogt zijn nettowaarde met $ 3.000. Het is ook een beter resultaat dan Isodoor.
Schuld smelt weg met inflatie
Er wordt gezegd dat de waarde van schulden daalt als er inflatie is. Dit is meestal waar, maar niet als de rente die u betaalt sneller stijgt dan de inflatie. In dat geval moet er in reële termen een hogere rente worden betaald en wordt de schuld in reële termen duurder. Iedereen met een rentevaste hypotheek merkt er pas veel van als de hypotheek aan vernieuwing toe is en de rentevaste periode voorbij is.
Gunstige besparingen met inflatie
Het is ook de vraag of sparen voordelig is in een inflatoire omgeving. Als de rente op je spaarrekening maar een paar tienden van een procent stijgt terwijl de inflatie woedt, ben je nog steeds blut. Dit betekent dat u altijd op zoek moet naar de hoogste spaarrente. Doe je dat niet, dan verlies je elke dag geld. De illusie van geld brengt mensen in verwarring omdat mensen snel denken dat ze een hogere rente dan vorig jaar prima vinden. Het kan ook andersom zijn. U moet uw huidige posities blijven volgen en voor de hoogste spaarrente gaan en geen genoegen nemen met een lagere rente.
Beschermen tegen inflatie
Als u uw vermogen wilt beschermen tegen de effecten van inflatie, heeft u verschillende mogelijkheden:
- Investeer in goederen.
- Investeer in bedrijven die door hogere inflatie hogere winsten zullen maken.
- Beleg in inflatiegekoppelde obligaties. Dit zijn obligaties met een variabele couponrente.
- Koop goud.
- Investeer in onroerend goed.
Gevolgen van een loongolf
Sinds enkele jaren is de loongroei in ons land beperkt. Vakbonden en arbeiders roepen openlijk op tot hogere lonen, en sommigen speculeren dat de lonen zullen stijgen. Maar hogere lonen leiden tot inflatie en hogere prijzen in winkels. Daarom is een hoger salaris vooral handig wanneer de prijzen laag kunnen blijven. Een loonsverhoging van nul bij nul inflatie is nog altijd beter dan een loonsverhoging van 1,5% bij 2% inflatie.
Slot
De spaar- en hypotheekrente zullen naar verwachting licht stijgen. Deze vermindering komt tot uiting in de rente die u ontvangt of moet betalen. Waar het echt om gaat, is uw koopkracht.
Lees verder
€