Wat is de Edelweiss-route?

De naam Edelweissroute bij de erfenis verwijst oorspronkelijk naar het zwarte geld in Zwitserland dat wordt verborgen tijdens de afwikkeling van de erfenis. Het bevat nu al het zwarte geld op de buitenlandse rekening, dat van de belastingdienst wordt ingehouden om minder erfbelasting te betalen. De strijd tegen de Edelweissroute is in volle gang. Zo is de aanvullende eis van de Belastingdienst (erfbelasting) in 2019 en 2020 eenvoudig.

Inhoud

De Edelweiss-route loopt door Zwitserland

Niemand vindt het leuk om belasting te betalen, en zeker geen grote successierechten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Belastingdienst bij de afwikkeling van de nalatenschap vaak te maken krijgt met gevallen waarin een deel van de erfenis wordt verborgen en onder het tapijt wordt geveegd. Het succesvol verbergen van vermogen en het ontwijken van belastingen in ons land is niet zo eenvoudig meer, omdat de belastingdienst veel informatie over ons allemaal heeft. Banken zijn verplicht uw vermogen jaarlijks op 1 januari aan te geven bij de Belastingdienst. Dit verandert als er onbekend geld op de buitenlandse spaarrekening staat. Zwitserland of elders. Dat heeft de Belastingdienst niet bekendgemaakt. Wat gebeurt er met dit geld, blijft het ook onzichtbaar voor de belastingdienst of neem je een enorm risico?

Spaargelden in het buitenland zijn uitgesloten van vererving

Stel dat het geld in het buitenland wordt gestort en stel dat de executeur en/of erfgenamen er bewust voor kiezen om zwart geld op een buitenlandse rekening uit te sluiten van de aangifte van erfrecht. Dit is niet geheel onbegrijpelijk, want als er zwart geld wordt gemeld, kunt u rekenen op een flinke boete en moet u over dit vermogen ook erfbelasting betalen. Begrijpelijk, maar het mag niet en wie betrapt wordt kan een fikse boete krijgen in de vorm van een naheffing.

De Belastingdienst kan maximaal twaalf jaar een toeslag op zwart geld op een buitenlandse rekening heffen. Het betekent ook dat het de moeite waard is om twaalf jaar te wachten, dan naar het land te gaan waar het geld is geplaatst en dan het geld op te halen. Niet Hiervoor. Tot 2012 was dit gedrag legaal, maar vanaf 2012 is het verplicht de executeur en de erfgenamen op de hoogte te stellen. Nieuw is ook dat de Belastingdienst een onbeperkt aantal navorderingen mag indienen.

Edelweissroute niet zonder gevaren voor artiest in 2019 en 2020

Dit betekent dat de Edelweissroute ook na twaalf jaar niet zonder gevaar is. Als de Belastingdienst achter de Edelweiss-route komt, wordt de executeur in eerste instantie verantwoordelijk gehouden. En de executeur moet kijken of hij dit geld nog kan verhalen op de erfgenaam. Bovendien is er de eeuwige mogelijkheid om gepakt te worden. Het betekent ook dat het niet langer leuk is om artiest te zijn, en dat het het beste is voor een artiest om open te zijn. Of dat gaat gebeuren valt nog te bezien, aangezien niemand graag meer belasting betaalt dan nodig is en zeker geen boete wil betalen als ze naar voren komen om eerlijk te melden dat er zwart geld is gevonden. Als de executeur een buitenstaander is, zal hij in de toekomst ook meer vergoeding willen voor het extra risico dat hij loopt en zou hij er goed aan doen om te kijken hoe dit risico verzekerd kan worden. Een artiest hoeft immers niet per se alles te weten.

Lees verder