Wat is de bied- en laatprijs?

Wanneer we gaan beleggen op de aandelenmarkt, komen we veel termen tegen die vaak onbekend zijn. Om aandelen te kunnen kopen en verkopen, is het handig om een ​​aantal technische termen te kennen. De bied- en laatprijs is een heel belangrijk begrip. Hierdoor heeft u inzicht in het aantal bestellingen en de prijs waartegen deze worden aangeboden. We kunnen het gebruiken om de koop- of verkoopprijs van onze aandelen te bepalen. Een ervaren belegger kijkt altijd in het orderboek. Het is te vinden tegen de huidige prijs.

Beurs

De aandelenmarkt biedt kansen om veel geld te winnen. Maar er is ook een keerzijde: je kunt ook geld verliezen. U belegt dus op de aandelenmarkt met geld dat u ook in slechte tijden niet nodig heeft. Sommigen beleggen met geleend geld of geleende aandelen (shorten). Daarnaast zijn er veel manieren om te beleggen (aandelen, warrants, opties, long- en shorttransacties, enz.). Simpel gezegd, wanneer u investeert, koopt u kleine stukjes van een bedrijf. Een goed geleide onderneming keert jaarlijks dividend uit. Dit is de winst per aandeel (EPS). Als het eigen vermogen negatief is, betaalt het bedrijf helemaal niets.

De waarde van aandelen wordt bepaald door de winst of het verlies van de onderneming. Op de beurs wordt de koers van het aandeel vooral bepaald door het heersende sentiment. Hoe hoger het vertrouwen van de belegger, hoe hoger het aandeel zal gaan. Als het vertrouwen daalt, daalt ook de prijs. De koers van het aandeel zegt niet altijd iets over de werkelijke waarde van het bedrijf.

Aandelen kopen

Als u wilt beleggen, moet u op zijn minst aandelen kopen. Dit is de gemakkelijkste manier. De koers van het aandeel is te volgen via verschillende websites zoals banken en brokerage websites. Live streaming prijzen geven je het beste inzicht in de huidige prijs. Hiervoor heb je een computer, tablet of mobiele telefoon met internetverbinding nodig. Vanwege streaming is een snelle internetverbinding aan te raden. De prijs kan ook opgevraagd worden bij een bank of makelaar. Daarnaast zijn de tarieven via teletekst te volgen. Vaak blijven deze tarieven een kwartier achter bij de huidige zakenstad. U hebt ook een handelsaccount nodig om aandelen te kopen en verkopen.

Bied en vraag prijzen

Als we naar een aandeel kijken, zien we de huidige prijs. Op dat moment kan het bijvoorbeeld 15 euro zijn. Daarnaast zien we de bied- en laatprijs. De biedprijs kan bijvoorbeeld 14,80 euro zijn, terwijl de vraagprijs 15,10 euro is. Bied- en laatkoersen geven belangrijke prijsinformatie. De biedprijs is de prijs die de beste koper op dat moment bereid is te betalen voor het aandeel. Op dat moment wil iemand 14,80 euro betalen voor de aandelen, ongeacht het feit dat anderen minder bieden. De vraagprijs is de prijs die de bestseller wil voor hun aandelen. De bestseller wil op dat moment €15,10 voor zijn aandelen, ongeacht of andere verkopers een hogere prijs willen. Het verschil tussen de bied- en laatprijs wordt de spread genoemd.

Orderboek

In het orderboek zien we de vraag- en aanbodlijn. We zien de prijs en het volume van vraag en aanbod. Volume is het aantal aandelen dat tegen een bepaalde prijs wordt aangeboden of geboden. Het orderboek is een overzicht van koop- en verkooporders. Ook het orderboek verandert voortdurend. Als er meer kopers dan verkopers zijn, zal de prijs meestal stijgen. Verkopers zijn immers in de minderheid en bepalen dus de prijs. Als er meer verkopers dan kopers zijn, zal de prijs dalen.

Bepaal de aankoopprijs

Op basis van het orderboek en de bied- en laatprijzen kunt u de inkoopprijs bepalen. Staat een aandeel op €15 zoals in bovenstaand voordeel en is de biedprijs €14,80 en de vraagprijs €15,10, dan is de kans klein dat u de aandelen op dat moment voor een lager bedrag van €14,80 koopt. ontvangt Nu kunt u drie dingen doen:

  1. Wacht af of de prijs later op de dag daalt en plaats dan je bestelling.
  2. Bied vanaf € 14,70 en wacht tot je bestelling die dag is verwerkt.
  3. Bij het plaatsen van een kooporder die hoger is dan de biedprijs van 14,80 euro.

Zodra de kooporder € 15,10 bedraagt, bezit u de aandelen vrijwel onmiddellijk. Als u een lagere kooporder plaatst, kan het enige tijd duren voordat u de aandelen ontvangt. Zijn ze in ieder geval hoger dan de op dat moment beste prijs, dan sta je bovenaan de kooporder (de biedprijs). Het is dan aan (een van) de verkoper(s) om te bepalen of zij uw bod accepteren.

De verkoopprijs werkt precies het tegenovergestelde

Kijk ondersteboven in het orderboek om de verkoopprijs te bepalen. De biedprijs is de beste prijs die een koper bereid is te betalen voor uw aandelen. Dus toen 14,80 euro. De biedprijs is 15,10 euro, wat betekent dat een andere verkoper bereid is zijn aandelen tegen deze prijs te verkopen. Wil je direct van je aandelen af, dan zet je de aandelen te koop voor € 14,80. Tussen € 14,80 en € 15,10 heeft u de meeste kans om de aandelen zo snel mogelijk te verkopen. Als u geen haast heeft, kunt u een hogere verkooporder plaatsen.

De huidige prijs is lager dan de bied- en laatprijs

De huidige prijs die we zien is de laatst verhandelde prijs. Het kan veel lager zijn dan de bied- en laatprijzen op dat moment. De huidige prijs kan hoger zijn. Meestal ligt de huidige prijs ergens tussen de koop- en verkoopprijs. De laatst verhandelde prijs kan seconden oud zijn, maar soms ook dagen oud bij inactieve aandelen.€