Wat is de Amerikaanse staatsschuld?

Het getal $ 14.360.036.821.160,17 per 24 mei 2011 is een digitale schuldenteller die elke voorbijganger de steeds veranderende staatsschuld van New York laat zien. Dat is meer dan $ 45.000 per hoofd van de bevolking. Een schuld die de afgelopen jaren snel is gegroeid. Op 2 augustus 2011 zou deze schuld voor echte problemen kunnen zorgen.

Digitale schuldenteller

De meter hangt al sinds 1989 in New York en 42nd Street is de eerste plek in de buurt van het beroemde Times Square. Vandaag hangt de klok op Sixth Avenue. Dit is een digitale schuldenmeter en meet nauwkeurig de schuld van de Amerikaanse overheid. Op het moment dat deze meter “omhoog” ging, was de meter $ 2,7 biljoen waard (1 biljoen = 1 miljoen x 1 miljoen). De horlogemaker had nooit voorspeld dat de meter 10 biljoen dollar zou hebben, omdat hij het zich niet kon voorstellen. Waar in 1989 een $-teken stond, staat nu een 1.

Het was Seymour Durst die het horloge ontwierp. Deze makelaar wilde de aandacht vestigen op het feit dat de Amerikaanse schuld uit de hand liep. Het was toen president Ronald Reagan die (in de jaren tachtig) meer uitgaf dan hij binnen kreeg, waardoor de staatsschuld explodeerde.

Hoe het Amerikaanse schuldenplafond werkt

Het wettelijke plafond op de Amerikaanse staatsschuld is het maximale bedrag dat de federale overheid kan lenen. Op deze manier kan het Congres meer controle krijgen over de overheidsuitgaven. Het plafond werd in 1917 voor het eerst vastgesteld op $ 11,5 miljard. In mei 2011 overschreed de staatsschuld de grens van 14.294 miljard.

De hoogte van het (potentieel nieuwe) plafond heeft formeel niets te maken met de door het parlement goedgekeurde uitgaven- en belastingmaatregelen. In de praktijk werkt het echter heel anders. Telkens als het parlement nieuwe overheidsuitgaven of nieuwe belastingverlagingen moet goedkeuren, gaat die goedkeuring vaak gepaard met een verhoging van het plafond.

Als het parlement weigert het plafond te verhogen, kan de minister van Financiën geen nieuwe leningen meer aangaan. Dit betekent dat hij genoodzaakt is op zoek te gaan naar andere (alternatieve) manieren om aan de financiële verplichtingen van zijn land te voldoen.

Voortgang van schulden in de tijd

De Congressional Research Service heeft gemeld dat het plafond de afgelopen 50 jaar 74 keer is verhoogd. Maar liefst 10 keer in de afgelopen 10 jaar.

Tijdens de ambtstermijn van de toenmalige president Bush is de staatsschuld meer dan verdubbeld. Tegelijkertijd waren Obama en Biden senatoren en waren beiden tegen het verhogen van de limiet. Volgens beide heren van destijds moet de volgende generatie door het gebrek aan leiderschap niet met een veel grotere schuldenlast worden opgezadeld.

Staatsschuld in mei 2011

De huidige minister van Financiën Timothy Geithner kondigde op 16 mei 2011 aan dat het laatste plafond was bereikt en overschreden. De teller op deze dag stond op 14.294 miljard dollar (of 9.972 miljard euro). Wat die dag een hoogtepunt bereikte, was de uitgifte van $ 72 miljard aan staatsobligaties.

Geithner riep het Congres onmiddellijk op om de limiet zo snel mogelijk te verhogen. Hij legde uit dat dit is om de kredietwaardigheid van zijn land te garanderen. Bovendien zou een verhoging van het plafond catastrofale economische gevolgen voor de bevolking voorkomen.

Het verhogen van het kredietplafond is eigenlijk een formaliteit. Of leden van het Amerikaanse Huis het ermee eens zijn of niet, ze stemmen er meestal voor. Zo was het in ieder geval vroeger, maar nu de Republikeinen een meerderheid in de Tweede Kamer hebben, ligt dat anders. Samen met enkele Democraten hebben ze al aangegeven dat ze ermee instemmen de BET met een zeer groot bedrag te verhogen. Ze zullen alleen hun goedkeuring geven als de huidige president Obama instemt met bezuinigingen van in totaal $ 2.000 miljard in de komende 10 jaar (waarover al wordt onderhandeld).

Geithner moet ondertussen op allerlei manieren klauteren om geld in te zamelen om de staatsschuld onder het reeds vastgestelde plafond te houden. Dan kan hij weer geld lenen om Amerika solvabel te houden. Zijn ministerie heeft nog 100 miljard dollar in contanten. Het is geplaatst bij de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve). Hij heeft ook een speciaal fonds van $ 232 miljard. Helaas kan de minister er tot 2 augustus gebruik van maken, wanneer ook deze bronnen zijn uitgeput, maar de overheid is gelukkig nog niet in gebreke.

De Verenigde Staten hebben ook $ 400 miljard aan goud en ongeveer $ 80 miljard aan oliereserves. De VS hebben ook geld geleend ter waarde van ongeveer $ 923 miljard. Daarvan is meer dan $ 100 miljard aan hypotheken en ongeveer $ 400 miljard aan studieleningen.

Geithner zou echter liever zien dat het schuldenplafond verhoogd wordt, simpelweg omdat het makkelijker is dan de potten erboven aan te raken.

Enkele interessante feiten

Zeer interessant om meer te weten te komen over de Amerikaanse staatsschuld:

 1. De Amerikaanse staatsschuld op 1 december 2009 bedroeg $ 12,1 biljoen.
 2. De schuld van elke inwoner van de VS is meer dan $ 45.000 per persoon.
 3. Van 2006 tot mei 2011 werd het schuldenplafond maar liefst 6 keer verhoogd.
 4. Met $ 1 die elke seconde wordt uitgegeven, duurt het 31.000 jaar om $ 1 biljoen te verdienen.
 5. In 1980, toen Ronald Reagan president werd, bedroeg de staatsschuld minder dan $ 1 biljoen.
 6. Sinds het begin van dit millennium is de Amerikaanse staatsschuld met meer dan 100% gegroeid.
 7. De laatste door Barack Obama gepresenteerde begroting voorspelt een tekort van 5,08 biljoen over een periode van 5 jaar.
 8. 1 januari 1791: De staatsschuld in Amerika was op dat moment $ 75 miljoen. Tegenwoordig wordt elk uur $ 75 miljoen toegevoegd aan de staatsschuld.
 9. Dat betekent dat de schuld elke dag met 3,8 miljard dollar toeneemt.
 10. Er is berekend dat Amerika in 2010 evenveel schulden heeft in eigen land als alle andere landen in de wereld samen.
 11. Het grootste deel van de staatsschuld wordt opgekocht door de Federal Reserve. Een structuur vergelijkbaar met een Ponzi-schema
 12. Stapel 1 biljoen biljetten van $ 10 op. Je kunt er 380 keer mee de wereld rond. Dit is nog altijd minder dan de totale schuld.