Wat is de aanvullende leenregeling?

De Bijleenregeling is een door de overheid ingevoerde maatregel om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Wat is de aanvullende leenregeling? Wat zijn de (fiscale) gevolgen van de bijleenregeling en in welke situaties krijgt u ermee te maken? Een aanvullende leningregeling voor huiseigenaren om de meerwaarden uit de verkoop van hun woning te gebruiken voor de aankoop van hun nieuwe woning.

Wat is de aanvullende leenregeling?

De bijleenregeling is van belang voor huiseigenaren die hun woning met overschot (winst) verkopen en binnen vijf jaar een andere woning kopen. De Belastingdienst wil dat deze huiseigenaren hun meerwaarde gebruiken voor de aankoop van hun nieuwe woning. Als de overwaarde niet wordt gestort en dus wordt geleend, is de rente over dit deel van de lening niet aftrekbaar van het belastbaar inkomen.

De hoogte van de overwaarde wordt berekend volgens de aanvullende leenregeling door de aankoopschuld op het moment van verkoop van de woning en de verkoopkosten in mindering te brengen op de verkoopprijs. De verkoopkosten zijn inclusief bemiddelingskosten.

Gevolgen van aanvullende leenregeling

De aanvullende leenregeling heeft verschillende gevolgen. Zo beperkt de bijleenregeling de hypotheekrenteaftrek tot mensen die hun woning verkopen en geen eigen vermogen inleggen bij de aankoop van een nieuwe eigen woning. De Belastingdienst is in het nadeel voor hen. Wat de precieze gevolgen van de bijleenregeling voor u zijn, hangt onder meer af van of u naar een goedkopere of duurdere woning verhuist.

Extra leenregeling en verhuizen naar een duurdere woning

Als u naar een duurdere woning verhuist, kunt u uw hypotheek verhogen. Hypotheekrenteaftrek is alleen aftrekbaar als u de hypotheekverhoging gebruikt om het verschil tussen de aankoopprijs van de nieuwe woning en het inkomen uit de woning (min kosten) te financieren.

Aanvullende leenregeling en overgang naar goedkopere woning

Als u naar een goedkopere woning verhuist, beperkt de bijleenregeling uw hypotheekrenteaftrek. Om voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, mag uw nieuwe hypotheek(schuld) niet hoger zijn dan het bedrag van de resterende hypotheekschuld op uw oude woning, maar niet meer dan de aankoopprijs van de nieuwe, goedkopere woning. Als u meer leent, mag u dat bedrag niet aftrekken van uw belastbaar inkomen.

Voorbeeld Aanvullende leenregeling

Het eigen vermogen van uw oude woning is 30.000 euro. Je nieuwe huis kost 250.000 euro. (hypotheek)rente € 250.000 – € 30.000 = € 220.000 Deze rente is aftrekbaar in kolom 1. Als u meer leent, kunt u vanaf een bedrag boven de € 220.000,- geen hypotheekrente meer aftrekken.

Aanvullende leningregeling en belastingen

Heeft u te maken met een bijleenregeling, dan is het verstandig om een ​​financieel adviseur in te schakelen om samen met u uw aangifte inkomstenbelasting in te vullen, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Fiscaal gezien is de bijleenregeling ingewikkeld.€