Wat is daytraden? Voors en tegens

Daghandel is een bijzondere vorm van beleggen. In tegenstelling tot conventionele investeringen is deze vorm niet gericht op lange termijn, maar op korte termijn prijsveranderingen. Aangekochte aandelen en opties worden meestal op dezelfde dag verkocht.

Wat is daytraden?

Letterlijk vertaald betekent daghandel “daghandel”. Dit betekent dat aandelen na enkele seconden, minuten of uren worden gekocht en verkocht. Een daytrader of intradaytrader probeert op deze manier in te spelen op prijsveranderingen op korte termijn. Daghandel is eigenlijk niet te vergelijken met regulier beleggen. Een aandeel hoeft niet per se in waarde te stijgen voor een daytrader om daadwerkelijk winst te maken.

Bij daghandel draait alles om het uitvoeren van technische analyses op basis van informatie. Daarom is dit het belangrijkste onderdeel van daghandel, het verkrijgen van de juiste en meest nauwkeurige informatie in realtime (dwz live). Op basis van deze informatie probeert de daytrader in te schatten met welke middelen hij op korte termijn een goede winst kan maken.

Het principe van daghandel volgens het voorbeeld:

Een daghandelaar ziet x aandelen van een bedrijf worden verkocht voor € 100 per stuk. Op basis van zijn informatie ziet hij dat de vraag naar deze aandelen de afgelopen minuten of uren is toegenomen. Hij besluit aandelen te kopen. Iets na een uur is de waarde van dit aandeel gestegen naar 105 euro. Als hij zijn aandeel nu verkoopt, maakt hij nog steeds €5 winst. Zo werkt het principe, maar dan natuurlijk met meer aandelen en grotere bedragen.

Voordelen:

Vrijheid

Een van de grote voordelen van daghandel is de grote vrijheid die er bestaat. Met de komst van internet is daghandel steeds populairder geworden en is er een breed scala aan nauwkeurige, realtime informatie beschikbaar. Daarom kan een daghandelaar vanuit zijn huis of zelfs zijn tuin of op vakantie handelen met behulp van een computer/laptop en internetverbinding. Hij bepaalt zelf zijn werktijden en werkplek.

Maak je geen zorgen

Het andere voordeel is dat de daghandelaar in principe weinig te maken heeft met de langetermijnwaarde van het aandeel. Hij verkoopt alles op dezelfde dag, zodat de daghandelaar zich geen zorgen hoeft te maken over wat er ’s avonds of’ s nachts met zijn aandelen gebeurt. Hij heeft op dat moment geen aandelen meer.

Hoog winstpotentieel

Als gevolg hiervan heeft de daghandelaar ook het potentieel om op korte termijn aanzienlijke winsten te behalen. In vergelijking met traditioneel beleggen zijn de winsten of verliezen vaak veel hoger.

minpuntjes

Er is veel kennis nodig

Aan de slag gaan met daytraden vereist veel technische kennis. Als een daghandelaar niet weet wat hij doet, brengt dat grote risico’s met zich mee.

groot kapitaal

Er is ook veel kapitaal nodig om aanzienlijke winsten te maken met daghandel. Het kan moeilijk zijn om een ​​groot bedrag aan kapitaal aan te trekken.

Neem altijd risico’s

Ten slotte blijft daghandel natuurlijk speculeren op basis van informatie. Speculeren met geld gaat altijd gepaard met risico’s, houd hier rekening mee!€