Wat is bonussparen: voor- en nadelen?

Veel banken bieden bonussen aan. Wat zijn bonusbesparingen? Hoe werkt deze vorm van sparen? Wat zijn de voor- en nadelen van bonussparen? Een bonusrenterekening kan een hogere rente opleveren, maar de rekening kan ook vastzitten aan een lage basisrente. Het behouden van een bonus is iets anders dan het verzamelen van een storting. Wat zijn de voorwaarden en werkwijze voor dit soort besparingen?

Bonus spaarsysteem

Kiest u voor bonussparen, dan kunt u in de verleiding komen door de hoge spaarrente. Bonussparen kan u een hogere rente op uw spaargeld opleveren omdat u aan een aantal voorwaarden moet voldoen. De exacte voorwaarden zijn afhankelijk van de betreffende bank- en spaarrekening. Wat al deze rekeningen gemeen hebben, is dat de ontvangen rente uit twee delen bestaat: basisrente en bonusrente. De bonusrente lijkt het meest op de loyaliteitsbonus die we in België zien: als je je geld lang genoeg op een spaarrekening laat staan, krijg je de bonus als bonus.

Verschil tussen bonusopbouw en stortingsopbouw

Een bonus behouden is iets anders dan een storting houden. Er is een overeenkomst met een hogere rente, maar het grote verschil is dat je bij bonussparen veel meer flexibiliteit hebt dan bij een spaardeposito. Terwijl u in de meeste gevallen uw spaargeld niet tussentijds kunt opnemen met een spaardeposito, kunt u dat wel met bonussparen. Het nadeel van vervroegde opname is dat je bij bonussparen alleen basisrente krijgt, geen bonusrente. Deze basisrente is bewust laag:

Voor- en nadelen van bonussparen:

Bonusvoordelen sparen Nadelen spaardeposito
Een flexibele manier om te besparen Geld is niet direct opneembaar
Vrij opneembare spaargelden Spaargeld dat niet vrij kan worden opgenomen
Extra rente als bonus Nvt
Bonusbesparingen Voordelen van spaardeposito’s
Variabele rente die kan dalen Vaste spaarrente
Laag basistarief grotere interesse

Voor wie is spaarbonus aantrekkelijk?

Als u uw geld enkele maanden of langer op de bank kunt laten staan, kan een spaardeposito aantrekkelijk zijn vanwege de hoge vaste rente. Als je niet zeker weet of je je geld al die maanden intact kunt laten, kun je beter kiezen voor bonussparen. Dan kan een spaarrekening met een lening die direct zonder voorwaarden kan worden opgenomen ook een goed alternatief zijn.

Waar kan ik de bonus sparen?

Bonussen kun je bij veel banken en bij veel namen sparen. Soms heet de rekening een bonusrenterekening, bijvoorbeeld bij ING Bank, soms krijg je een bonus voor kwartaalsparen, jaarsparen of sparen voor een kind, bijvoorbeeld bij zilvervlootsparen. De spaarrekeningen van andere kinderen missen in veel gevallen de flexibiliteit om tussentijds hun geld op te nemen.

Welke spaarrekening met bonus sparen?

Bij het kiezen van een spaarrekening die het beste bij u past, moet u met een aantal zaken rekening houden:

Conclusie bonusbesparingen

Bonussparen is een goed alternatief voor regulier sparen als je een hogere rente wilt krijgen. Deze rente krijgt u als u uw geld voor langere tijd op de bank laat staan ​​of als uw saldo stijgt. Dan krijg je niet alleen basisrente maar ook bonusrente. Als u de spaarrekeningen in de vorige lijst vergelijkt, krijgt u het hoogste rendement. In de meeste gevallen is dit een variabele rente die u gemakkelijk kunt volgen.€