Wat is AEX? En wat betekent de AEX voor Nederland?
Als je naar het nieuws kijkt, gaat elke show altijd over AEX. AEX is voor veel economen erg belangrijk, deze mensen volgen het AEX-nieuws op de voet. Maar veel mensen in Nederland weten niet precies wat AEX is en wat een stijging of daling van de AEX betekent. Dit artikel bevat informatie over wat AEX nu precies betekent.
Wat betekent AEX?
AEX is de afkorting voor Amsterdam Stock Exchange Index. Neem de eerste letter van de eerste twee woorden en de laatste letter van het laatste woord en je eindigt met het woord AEX. AEX is de belangrijkste Nederlandse beursindex. Op de AEX-lijst staan de 25 grootste aandeelhouders van Nederland. Aangezien de AEX de grootste beursindex is, zijn deze aandelen het belangrijkst voor de Nederlandse economie, er zijn nog meer beursindexen:
AMX staat voor Amsterdam Midcap Index. Hieronder vallen ook middelgrote bedrijven. Het is ook AScX, het zijn de kleinste aandelen.
De AEX is de belangrijkste omdat deze de grootste aandelen van heel Nederland bevat, dus het nieuws gaat vaak over de AEX in plaats van over de AMX of AScX. Deze indexen zijn minder belangrijk en zullen daarom minder snel in het nieuws worden genoemd.
Waar is AEX voor?
De AEX koers is een soort graadmeter van de gehele Nederlandse economie. De aandelenkoersen lopen echter zes maanden voor op de gebeurtenissen in de ‘echte’ economie. Dus als de AEX voor een lange periode daalt, zal dat over een half jaar in de economie te zien zijn en dan zal de economie verslechteren. Als de AEX voor een langere periode omhoog staat, is dat over een half jaar ook zichtbaar als het beter gaat met de economie. De AEX voorspelt eigenlijk de toekomst van de economie op basis van cijfers.
AEX puntensysteem
Toen ze in 1983 begonnen, was het tarief vastgesteld op 100 punten, het was nog in de gouden eeuw. Nu we in het eurotijdperk leven, worden de punten aangepast aan de euro. Herberekend, in 1983 was het 45,38 punten. In 2000 was de score gestegen tot 637,60 punten, een aanzienlijke stijging van 1983 tot 2000. De laatste tijd is er sprake van een verlaging, zo was het aantal punten in 2010 gezakt naar 354,57 punten. Het is ook logisch omdat er een economische recessie is (of is geweest).
AEX berekening
Elk fonds heeft zijn eigen AEX-wegingsverhouding. Er staan dus 25 fondsen in de AEX, die allemaal hun eigen weging hebben, het ene fonds heeft meer aandelen dan het andere. Om de AEX te berekenen moeten 25 fondsen de laatste AEX koers vermenigvuldigen met hun wegingsfactor, optellen en delen door 100, dat is de AEX op dat moment. AEX wordt heel vaak getest door economen om te bepalen of de aandelenmarkten het goed doen of niet. Beleggers kijken bijvoorbeeld heel goed naar de AEX om op het juiste moment te beleggen.€