Wat doet een daytrader?

Een daghandelaar koopt en verkoopt aandelen en andere beleggingen in een korte periode. De volumes zijn hoog en het is een snelle manier van handelen.

Investeringen zijn meestal bedoeld voor de lange termijn. Bij het verhandelen van aandelen houden kopers de aandelen voor een langere periode aan. In de meeste gevallen is het ook nodig om de kosten van aan- en verkoop te compenseren. Bij daghandel reageert de speculant op schommelingen en nieuws waarvan hij denkt dat het de prijzen zal beïnvloeden. Hij kan speculeren op een stijging, maar ook op een daling. Daghandelaren kunnen transacties tegen lagere kosten verwerken

Wat is daytraden?

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om handelen op zeer korte termijn. In sommige gevallen gebeurt het kopen en verkopen met een paar seconden ertussen. Een daytrader reageert op technische analyse en denkt te weten wat bijvoorbeeld aandelen gaan doen. Op basis van zeer actuele informatie weet de daghandelaar ongeveer hoe de markt op bepaalde informatie zal reageren.

Voorbeeld

Elke drie maanden publiceren beursgenoteerde ondernemingen hun kwartaalcijfers. Beursanalisten voorspellen vooraf wat de resultaten zullen zijn. Op het moment van de aankondiging reageert de markt al op deze verwachtingen. Als gevolg hiervan sluit de markt de dag voor de aankondiging op basis van de prognoses van analisten, met een marge, omdat analisten het zelfs op aannames baseren.

De markt reageert direct als de cijfers bekend worden gemaakt. Een daghandelaar heeft realtime informatie en ziet eerder dan de meesten beter of slechter dan verwachte resultaten. Op dat moment zal de daghandelaar direct resultaat verwachten door te kopen. Hierdoor kan hij positief en negatief nieuws leren.

Nadat de cijfers zijn aangekondigd, kan de prijsactie in de loop van de dag weer veranderen, omdat er meer dan alleen de harde cijfers zijn aangekondigd. Als uit de toelichting bijvoorbeeld blijkt dat toekomstige prognoses naar beneden zijn bijgesteld, kunnen positieve cijfers toch leiden tot prijsdalingen.

Handel in grote hoeveelheden

Daghandelaren handelen in grote aantallen. Dit moet gebeuren omdat het altijd gaat om kleine bedragen. Een daghandelaar reageert bijvoorbeeld op nieuws over werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten. Hij koopt de aandelen voor $ 4,80 en verkoopt opnieuw voor $ 4,90 omdat hij op basis van kortetermijnnieuws niet veel winst verwacht. De koers mag de komende maanden verder stijgen, maar de daghandelaar is niet geïnteresseerd in langetermijninvesteringen in zijn portefeuille.

Risico’s voor daghandel

Bij dit soort investeringen gaat het om grote bedragen die op zeer speculatieve wijze worden aangewend. Naast kennis is ook een dosis geluk belangrijk. Bij het kopen van aandelen of bijvoorbeeld opties verwacht de speculant een bepaalde richting qua prijsontwikkeling. Als de zaken teleurstellen, betekent de manier waarop hij investeert dat hij geen beter moment heeft om te verkopen. Zijn doel is om zo snel mogelijk van de aankopen af ​​te zijn. Een daghandelaar kan op één dag grote winsten maken, maar de verliezen kunnen ook erg groot zijn.€