Wat doen incassobureaus en deurwaarders?

Mensen verwarren vaak de entiteiten die betrokken zijn bij het verzamelen van geld. Want een incassobureau doet iets heel anders dan een deurwaarder, en de eisen om in deze beroepen te mogen uitoefenen zijn ook heel anders. Daarnaast heeft een deurwaarder een wettelijk beschermde status en een incassobureau niet. Hieronder staan ​​de verschillen tussen een incassobureau en een deurwaarder.

Incassobureau

Wat is een deurwaarder?

De gerechtsdeurwaarder heeft wettelijke bevoegdheden. Een deurwaarder is ook een ambtenaar, maar deze ambtenaar is niet in dienst van de overheid.

Wat kan een gerechtsdeurwaarder doen?

Als het incassobureau de vordering heeft overgedragen aan de deurwaarder, kan hij:

  1. De schuldenaar aanklagen voor de rechtbank
  2. Inkomsten of activa in beslag nemen om de schuld te betalen
  3. Vrijgesteld van huis bij huurachterstand

Wie betaalt het incassobureau en de deurwaarder?

Incassobureaukosten te hoog: object

Soms zijn de kosten van het incassobureau onredelijk hoog of lijken ze iemand te hoog. In dat geval kan de hoogte van dit bedrag worden betwist.

Hoe word je gerechtsdeurwaarder?

Iemand die gerechtsdeurwaarder wil worden, moet een bachelordiploma behalen als kandidaat voor gerechtsdeurwaarder. Na afronding van deze opleiding volgt een stage gevolgd door twee jaar in het vak als aanvullend kandidaat-rechter. Pas na deze termijn kan de betreffende persoon als gerechtsdeurwaarder worden aangesteld.

Goede incassobureaus zoeken naar oplossingen

De meeste incassobureaus zetten mensen nog steeds gewoon op straat en trekken zich niets aan van persoonlijke omstandigheden. Er is echter een categorie incassobureaus die daar heel anders tegenaan kijkt en liever geld incasseert voor hun opdrachtgever, terwijl degene die de schuld heeft ook fatsoenlijk kan leven. Daarom zoeken ze naar oplossingen voor de problemen van mensen die zoveel mogelijk in de schulden zitten. Het kost tijd en investeringen. Soms zijn er meerdere bezoeken nodig om mensen ervan te overtuigen dat ze gewoon moeten betalen. Vaak is het mogelijk om een ​​betalingsregeling te treffen met een incassobureau “nieuwe” stijl. Mensen betalen de schuld dan in termijnen af. Ook incassobureaus, die hun werk humaan willen doen, controleren vaak op problemen die aangepakt moeten worden. Ze doen het niet zelf, maar roepen bijvoorbeeld om hulp of sturen mensen naar zichzelf toe. Of het helpt mensen die bijvoorbeeld een huurachterstand hebben maar recht hebben op huurtoeslag en deze niet krijgen.€